Bärbara farthinder räddar livhanken på bärgarna

När en bilist brakade rätt genom skyddsutrustningen, så att bitarna flög på E 18, fick bärgaren Janne Wikman nog. Han gick till chefen och krävde åtgärder. Det gav resultat: Sedan ett par månader har Assistancekåren i Gävle bärbara farthinder i alla sina bilar.

– Jag är det första skyddsombudet inom bärgningskåren i Sverige, som lyckats fixa fram portabla farthinder att lägga ut när vi åker på uppdrag till de farligaste vägavsnitten. Brandmännen använder sig av dem, så varför ska inte vi också göra det, undrar Janne Wikman retoriskt.

Han återvänder till den där oktoberdagen, i år, på den dubbelfiliga motorvägen. För att kunna bärga en bil som fått motorstop hade Janne fält upp ett skyddstält, märkt ”bärgning olycka”, och satt upp blinkande varningsbloss. Första bilisten som kom väjde för tältet, men körde rätt över bägge varningsblossen.

– Bitarna flög all världens väg! Det kokade inom mig när föraren bara körde vidare, som om inget hänt, utbrister Janne.

En tidigare anställd på bärgningsfirman hade blivit påkörd och fått knäet sönderslaget.

– Då körde en lastbil åt sidan för bärgaren, men inte taxin som kom efter. Den klippte honom. Jag vet inte hur många operationer jobbarkompisen genomgått efter det. Han kan gå, men knäet ser ut som en handboll.

– Taxichaffisen skyllde på snörök och klarade sig utan straff, men nog hade han kunnat släppa på gasen i alla fall, resonerar Janne.

Som skyddsombud har han, enligt arbetsmiljölagen, rätt att stoppa arbete som innebär ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa”.

Måttet var rågat för Janne. Han åkte till kontoret i Gävle och skrev en incidentrapport plus en så kallad 6, 6a-anmälan till sin arbetsgivare. I den begärde han att chefen skulle köpa in bärbara farthinder och gav honom en frist på tre dagar att svara och agera. Fick Janne inte gehör skulle han ”lägga ett skyddsstopp”, det vill säga stoppa allt bärgningsarbete utmed alla vägar med vajerräcke och på platser utan vägren.

– Det behövdes aldrig. På en dag hade chefen beställt fyra kompletta portabla farthinder som vi har med oss i bärgningsbilarna nu.

För säkerhets skull ringde Janne Trafikverket och kollade att det inte fanns något ”byråkratiskt” hinder för de bärbara hindren:

–  Lägg ut dem bara, sa han jag pratade med. Något skriftligt behövdes inte.

Janne var beredd på att förarna kunde uppfatta vägbulorna som ett sätt att jävlas, men struntade i eventuella tutningar och glåpord.

– Vi vill ju bara som alla andra åka hem efter avslutat skift med livet i behåll.

Han testade farthindren på E4:n norr om Gävle, för första gången. Kollegorna har inte gjort det än, men Janne tycker att de fungerar bra.

– Den första bilen varken hörde eller såg, så det bara small. Han blev nog rädd, men fortsatte ändå rakt fram. Sedan kom en lastbil. Den bara smög över bulan och de som körde efter var tvungna att göra likadant. Det var riktigt skönt och lugnt att vara ute och jobba den dagen!

– Mest saktar nog förarna in för att de är rädda om sina egna grejer, men det spelar ju ingen roll, bara farthindren har effekt. Vi sätter upp bloss och varningstält i det vägfält vi jobbar i och vägbulorna på den fria vägbanan, så att bilarna inte ska svischa förbi, förklarar Janne.

På vintern, när det är snö ute, fungerar inte hindren. Trafikanterna har svårt att se dem. Då är det fortsättningsvis bärgningsbilen, trianglar, strålkastar- och varningsljus, som gäller som skydd. Janne säger:

– Vi försöker på alla vis få stopp på trafiken medan vi jobbar. Men det finns alltid någon som ska utmärka sig och ta sig igenom minsta glipa. Bilisterna är farliga, men det finns många rötägg bland lastbilschaufförerna också. Alla har bråttom och tider att passa, men för den skull kan man väl visa lite hänsyn?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.