Batterifabriken – huvudbry för facken
Facket. Bygget av den nya stora batterifabriken i Skellefteå blir en utmaning också för LO-facken. – Vi hade ett möte med de andra förbunden. Nästan alla fack blir ju involverade när en liten stad plötsligt får tusentals nya jobb, säger Christer Bengtsson, ombudsman på Transports avdelning i Umeå.
Än så länge liknar Northvolts fabrik mest en grusgrop stor som 100 fotbollsplaner. Men redan 2021 ska produktionen vara i gång, om planerna håller.
Innan dess måste företaget ha rekryterat omkring 3 000 anställda till fabriken och kommunen ha skakat fram bostäder, skolor, dagis och annan service.
Christer Bengtsson konstaterar att ett antal av Transports medlemmar, främst chaufförer, redan är engagerade i anläggningsarbetena. När produktionen väl startat kommer kringjobb med all sannolikhet att skapas för bevakningspersonal, chaufförer, hamnarbetare och många andra yrkesgrupper.
– En stor del av godset är tänkt att gå till hamnen i Skellefteå. Hur det ska rulla dit är oklart, men det lär väl bli lastbil. Man har pratat om självkörande fordon, säger Bengtsson.
Mötet med de andra facken gav fler frågor än svar, betonar han.
– Den stora frågan när vi träffades var vem som ska bygga fabriken. Det är nog bara ett fåtal byggjättar som har den kapacitet som krävs. Andra funderingar rörde vilka underentreprenörer som kommer. Blir det utländsk arbetskraft? Hur kommer arbetsvillkoren att se ut?
– Vi diskuterade möjligheterna att sätta upp en tillfällig fackexpedition vid byggområdet. Ungefär som LO-förbunden gjorde vid bygget av kartongfabriken i Grums.
Avdelningens andra ombudsman, Mikael Danielsson, och det regionala skyddsombudet Magnus Hansson följer också debatten kring Northvolt. De finns en viss oro, noterar de. För att satsningen ska sluta som gruväventyret i Kaunisvaara. Eller att anläggningen ska dränera vård och skola på arbetskraft i Skellefteå. Eller att fabriken påskyndar avfolkningen i Västerbottens inland…
– Batterifabriken är ju ett av de största industriprojekten i Sverige just nu, inflikar Mikael Danielsson.
Den som eventuellt tänker att Västerbotten vann dragkampen om fabriken – tack vare god tillgång på arbetskraft är fel ute. Arbetslösheten i länet är bland de lägsta i Sverige.
Dessutom är batterier bara ett av flera stora projekt som är beslutade i regionen. Skogsjätten SCA har aviserat en utbyggnad, för 7,5 miljarder kronor, i Obbola utanför Umeå. En förlängning av järnvägen norrut, Norrbotniabanan, är klubbad.
– Det blir spännande att följa utvecklingen, summerar Christer Bengtsson.