Bättre väktarvillkor efter samarbete Indien-Sverige
Fem års fackligt samarbete mellan Sverige och Indien har gett resultat. Det berättade Stefan Andreasson på ett fullsatt lunchseminarium i Stockholm. – Det här har påverkat mer än vad vi hade trott.
40 timmars arbete utan vila. Inte en ledig dag på hela året. Uselt betalt. Det är den verklighet som transportaren Stefan Andreasson har mött bland anställda i bevakningsföretag i Indien.
– Säkerhetsbranschen har över en miljon anställda. En ofantlig mängd människor och de har inget människovärde, säger han, inför nyfikna åhörare på seminariet som arrangerades av LO-TCO:s biståndsnämnd.
2007 startade Transport genom LO-TCO:s biståndsnämnd ett samarbetsprojekt med två indiska fackförbund med syfte att förbättra villkoren för väktare i landet. Sedan dess har man utbildat fackliga företrädare, värvat medlemmar och informerat om rättigheter i fyra indiska städer. Resultaten är märkbara. Bara under förra året värvades 10 000 nya medlemmar och 150 fackliga företrädare utbildades.
En stor del av Indiens väktare arbetar för de multinationella bolagen G4S och Securitas, båda med rötter i Skandinavien. När Stefan Andreasson först kom till Indien blev han chockad över de förhållanden som företagens anställda arbetade under.
– I bevakningsbranschen säljer man moral och förtroende. Ändå behandlar man människor på det här sättet, säger han.
Sedan projektet startade har G4S antagit ett globalt fackligt ramavtal, något som Securitas haft sedan 2006. Det innebär att det nu finns svart på vitt att anställda i de båda företagen ska ha vissa grundliga rättigheter. Stefan Andreasson, som själv arbetar som väktare på G4S i Sverige, har varit djupt engagerad i avtalets tillkomst. Indien är en av G4S mest expansiva marknader och företaget ville först undanta landet från ramavtalet. Att så inte blev fallet gör att det nu är mycket lättare att kräva basvillkor som anställningsbevis och liknande för företagens anställda i Indien.
– Sedan 2007 har över 170 000 indiska väktare fått anställningsbevis, lönespecifikationer och rätt till pension, säger Stefan Andreasson.
Han berättar entusiastiskt hur kulturen har förändrats sedan han först besökte Indien.
– Nu säger arbetare att de inte vill jobba på företag som inte har ”papper”.
Stefan Andreasson menar att projektet verkligen är en framgång. Samtidigt har han stött på en hel del svårigheter under de åren han har varit projektkoordinator.
Korruption, tillrättalagda resultat och misstro mellan de indiska fackförbunden är några av de svårigheter projektet ständigt tampas med.
– Organisationerna är också väldigt hierarkiska, vilket är jobbigt. Man måste alltid tala med rätt person och i rätt ordning.
För att vara säker på att allt fungerar ägnar Stefan Andreasson all sin vakna tid under Indienbesöken åt att var ute på fältet. Då kan han med egna ögon se att verksamheten fungerar.
Höjda löner och bättre arbetstider är dock fortfarande något som de indiska väktarna bara kan drömma om. Men Stefan Andreasson är övertygad om att varje sekund och varje krona som läggs ner i projektet gör skillnad.
– Det kommer ta tid att förändra de anställdas situation. Men kan vi göra det lilla vi gör nu är det värt all möda.