Bättre villkor när Stockholm upphandlar färdtjänst

Taxi. Taxibolagen i Stockholms län sitter just nu och räknar på vad de vill ha betalt för att köra färdtjänst från den 1 april nästa år. Nya krav i upphandlingen slår fast att chaufförerna ska ha lön enligt kollektivavtal och 40-timmars arbetsveckor.

– Det här har vi kämpat för i åratal, säger chauffören Allonias Sebhatu. Jag har varit ansiktet utåt, men jag har gjort det tillsammans med kollegorna.

De har fått draghjälp av den nya upphandlingslagen som kräver en viss nivå på de sociala villkoren vid offentliga upphandlingar.

Nu och sedan flera år har landstinget avtal med Taxi Kurir och Sverigetaxi när det gäller färdtjänsten. Bägge bolagen ägs av riskkapitalbolaget Cabonline group, tidigare Fågelviksgruppen. Och inget av dem ställer krav på att åkerierna, som ansluter sig till beställningscentralerna, ska teckna kollektivavtal.

Avtalet förlängdes förra året, men för ett par veckor sedan är alltså den nya upphandlingen i gång. Bolagen har till den 20 juni på sig att komma in med sina anbud till Stockholms läns landsting.

Så här ser några av kraven ut:

  • Förarnas lön, semester och arbetstider ska följa (eller vara bättre än) kollektivavtalet mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund.
  • Lägsta månadslönen är därmed 23 824 kronor, med två år i yrket är den 24 305. Plus ob-tillägg vid obekväm arbetstid. För den som jobbar på procentlön ska lönen landa på minst 20 423 kronor i månaden.
  • Den schemalagda arbetstiden ska bygga på 40- eller 38-timmarsveckor.

– Nu har vi kommit en bit på vägen, säger Bo Nilsson, ombudsman på Transports Stockholmsavdelning. I framtiden vill vi få med krav på tjänstepension och försäkringar i upphandlingarna.

Diskussionerna om nya villkor har pågått flera år inom Alliansen, som styr i landstinget. Fredrik Wallén (KD) är ordförande i färdtjänstberedningen, och han är nöjd i dag:

– Ju bättre villkor taxiförarna har, desto större är chansen att de stannar inom färdtjänsten.

När anbuden har kommit in ska tjänstemän på landstinget bedöma dem. Planen är att avtalet ska gälla från den 1 april nästa år till och med mars månad 2022, eller allra längst ytterligare ett år. Upphandling grovt räknat värd 700 miljoner kronor per år.

I affärspress sprids en uppgift om att Cabonline, som äger de två stora taxiväxlar som i dag har uppdraget att köra Stockholms färdtjänst, är till salu. Medierna skriver att bolaget har anlitat ett par investmentbanker som rådgivare. “Bolaget kommenterar inte rykten och spekulationer om ägarfrågor”, svarar Cabonlines styrelseordförande Jon Risfelt sajten Breakit.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Bert brax:
    12 juli, 2019

    Ni drömmar vidare och är en central del i systemet Systemet går ut på att transformera tillgångar som är avsett för svensk välfärd till amerikanska storkapitalisterna.

  2. Robert Hauer:
    9 mars, 2019

    Vad menas med kollektiv avtal och 38-40 timmars arbetsvecka samt minst en lön på 24000kr/månad ?
    Inget av det stämmer då man kör färdtjänst för taxikurir.
    Det enda nya avtalet innebär är ju att färdtjänstkunderna delas in i 3 katagorier.
    1.bättre pris där taxi stockholm kör totalt 9 zoner
    2.sänkt pris övriga zoner
    3.ytterzoner tex värmdö,ekerö och södertälje ännu mer sänkt pris i dessa zoner

    Finns det någon på taxikurir som är lovad minst 24000kr/mån på heltidsjobb ?

    Var är sanningen i eran artikel ?

Lästips:

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.