Behovsanställda arbetslösa i kassans ögon
Rätten till ersättning om man är sjuk eller skadad bestämmer försäkringskassan. Och trots att reglerna kan vara snåriga står det klart att en behovsanställd ska räknas som arbetslös, förutom under de avtalade arbetspassen
Enligt Bertil Wahlqvist, på försäkringskassan i Örebro, beror bedömningen om rätt till pengar på hur anställningsavtalet ser ut. Den första frågan rör rätten till sjuklön, som ska betalas av arbetsgivaren under de första 14 dagarna av sjukskrivningen.
En person med behovsanställning måste kunna bevisa att han eller hon skulle ha jobbat under de här dagarna för att få pengar från arbetsgivaren.
– Om man inte har några pass schemalagda har man inte rätt till sjuklön. Men då kan vi pröva rätten till sjukpenning för den här tiden, säger Bertil Wahlqvist.
Enligt Socialförsäkringsbalken ska försäkringskassan då betala ut vad som anses skäligt, och det bedömer kassan utifrån hur man jobbat månaderna innan sjukskrivningen.
Rätten till sjukpenning för längre sjukskrivning är dock svårare att få.
– Från dag 15 kan vi bara bedöma rätt till sjukpenning om det finns arbetspass inbokade. Behovsanställda betraktas i grunden som arbetslösa och kan bara räknas som anställda när det finns pass schemalagda, säger Bertil Wahlqvist.
Det är inte säkert att man blir utan pengar bara för att man räknas som arbetslös, men det blir svårare att få rätt när man ska bedömas mot hela arbetsmarknaden.
– Tyvärr är det lättare att få avslag. En åkomma som skulle ha gett sjukpenning i ett yrke kan bli avslag om man bedöms klara av ett lättare arbete, säger Bertil Wahlqvist.