Bemanningsföretag sämre på arbetsmiljö

Bemanning Det är farligt att vara bemanningsanställd, inte minst på lager och terminaler. Risken att skada sig är nästan dubbelt så stor. Dessutom har tre av fyra arbetsställen brister som behöver åtgärdas, det visar en delrapport från Arbetsmiljöverket.

I en särskild satsning riktad mot bemanningsbranschen som pågår hela 2017 har Arbetsmiljöverket varit ute på 100-tals arbetsplatser. Tre av fyra behövde genomföra åtgärder.

– Normalt ligger det på ungefär 70 procent som får ett inspektionsmeddelande. Nu är det 75 så det är en lite högre andel som fått krav, säger Heli Aarnipuro, natinoell samordnare för Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats.

Arbetsgivaren har alltid ansvar för att det ska finnas ett systematiskt arbetsmiljöarbete. För bemanningsanställda delas ansvaret mellan företaget de är anställda hos och uppdragsgivaren.

– Då det är två ansvariga finns en risk att arbetsmiljöarbetet faller mellan stolarna, säger Aarnipuro.

De vanligaste bristerna var att nyanställda inte får en introduktion och att riskbedömning och rutiner inte fungerar i praktiken. Bemanningsföretagen är en branschorganisation under Almega. Företag som är medlemmar där måste ha dokumenterade rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Vi har inte nöjt oss med att de säger att de har rutiner, då hade vi hittat färre brister. Men börjar man syna det i sömmarna hittar man mer, säger Aarnipuro.

Sedan tidigare finns det siffror som säger att 13 av 1 000 bemanningsanställda drabbats av olyckor på jobbet, jämfört med 7 av 1 000 sett över hela arbetsmarknaden. Det är en bild som Arbetsmiljöverket nu fått bekräftad. Ett skäl till de höga talen är arbetsuppgifterna.

– Många inom bemanning jobbar på olycksdrabbade arbetsplatser som lagerarbetare eller truckförare. Truckar är ju allmänt de mest farliga maskinerna, säger Aarnipuro och fortsätter:

– Inom bemanning är många unga och oerfarna och kanske har sitt första jobb. Om man lägger till att det saknas introduktion och är oklart vem som ansvarar för arbetsmiljön blir det ganska utsatt.

Enligt Bemanningsföretagen arbetar hälften av deras anställda inom olika tjänstemannajobb, där finns inga större risker för olycksfall. Därför går det att anta att betydligt fler än 13 av 1 000 arbetare hos bemanningsföretag skadar sig på jobbet

– Det viktiga är att tänka på riskerna i samband med att någon är ny på jobbet. Även om kunden hyr in någon som har erfarenhet så har de inte erfarenhet från den arbetsplatsen. Också vid enklare uppgifter som att lyfta lådor eller lasta finns det risker. Som arbete över axelhöjd eller ensidigt upprepat arbete. De anställda måste alltid få introduktion, oavsett uppdragets längd, säger Aarnipuro.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Blyertsgubbar på ett rutat papper, en suddas ut med baksidan av en blyertspenna

Ny regel kan kosta honom allt

Lager & terminal. Efter fem år som inhyrd fick ”Josef” en tillsvidareanställning på Schenker. En månad senare blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Räkningarna hopar sig och nu riskerar han att kastas ut ur Sverige.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.