Bengt hittar bortglömda försäkringar på en kvart
Efter en karriär som lastbilschaufför blev Bengt Johansson projektanställd försäkringsrådgivare i Transports Helsingborgsavdelning. Bara i år har han på egen hand genomfört över 500 så kallade medlemskvartar. Alltså enskilda samtal där transportarbetare får chansen att diskutera sitt försäkringsskydd.
Bengt Johansson jobbade i många år på Nils Hanssons åkeri. Anställningen försvann efter att det anrika familjeföretaget sålts och de rutinerade chaufförerna i snabb takt ersattes med lågbetald utländsk arbetskraft.
Som arbetslös har Bengt ryckt in i omgångar som avlönad försäkringsrådgivare. Han är som en igel. Huvuduppgiften, eller snarare missionen, är att ge medlemmarna sin egen kvart – en idé som ursprungligen lanserades av LO.
I början av oktober var han uppe i 296 “kvartar”, sedan omstarten i våras. Plus snack med omkring 200 potentiella Transportmedlemmar.
– Hälften av kvartarna har jag gjort “live”, resten på telefon. Ringandet beror på att vi prioriterar bemanningsbranschen i år. Det är svårt att komma in på bemanningsföretagen, så jag ringer mycket folk på kvällstid.
– Ett undantag är faktiskt Frode Laursen, företaget som fått så mycket kritik för cabotagetransporterna. Där fick jag komma in på terminalen och träffa varenda anställd. På arbetstid. Frode Laursen hotade med löneavdrag för dem som inte gick.
Bengt beskriver den personliga glädje som inställer sig när han under kvartssamtalen hittar bortglömda försäkringsersättningar. Alla som jobbar under kollektivavtal har bland annat en sjukförsäkring (AGS) som ger extra ersättning vid längre sjukfall. Många missar den och exempel finns då långtidssjuka medlemmar fått flera hundra tusen kronor i efterhand.
Vilka grupper är svårast att nå?
Bengt säger:
– Personer med invandrarbakgrund. Många av dem finns ju i bemanningsbranschen. När jag ringer tror de ofta att jag är telefonförsäljare. Att jag vill sälja försäkringar.
– Särskilt 25–30-åringar är skeptiska. Men jag brukar snabbt fråga om de har barn. Blir svaret ja skjuter jag in på den så kallade premiebefrielseförsäkringen. Då väcks intresset, och jag får in foten.
Bengt betonar att både avtals- och medlemsförsäkringarna är för viktiga för att glömmas bort. En rätt stor del av fackavgiften går faktiskt till försäkringar i Folksam, bland annat den kollektiva hemförsäkringen och inkomstförsäkringen.
Samma sak är det med avtalsförsäkringarna – alltså hela det skyddspaket som gäller för alla anställda som jobbar i företag med kollektivavtal. Där har arbetstagarna i princip avstått en del av löneutrymmet, för att i stället få försäkringar som täcker upp vid arbetsskador, längre sjukfall och arbetslöshet.