Besättning lämnar flyktingfartyg
Besättningsmän har skickats hem och Transports Fredrik Brådd gör sig beredd att diskutera deras villkor och uppsägningslöner. Soppan kring fartyget som skulle bli bostad för 1 790 asylsökande har kokat vidare under sommaren.
– Omkring 15 sjömän fick veta i onsdags att de skulle flygas hem till Filippinerna morgonen därpå, berättar Fredrik Brådd. De blev oroliga och flera ringde och sms:ade mig. De hade fått besked om att de skulle få lön i sju dagar till.
Han är ITF-inspektör och har till uppgift att besöka bekvämlighetsflaggade fartyg i svenska hamnar. Kryssningsfartyget Ocean Gala är Bahamasflaggat, och det anlöpte kajen i lilla Utansjö i Ångermanland för snart två månader sedan.
Sedan dess har lokala medier rapporterat om turerna kring fartyget som – utan Härnösands kommuns kännedom – skulle bli bostad för asylsökande. Den privata hamnägaren hade hyrt ut hamnplatsen i den före detta bruksorten. Migrationsverket hade tecknat kontrakt om boende ombord för asylsökande.
Men …
Länsstyrelsen, och i förra veckan även Mark- och miljödomstolen, har sagt nej. Motivering: Utansjö har en godshamn som inte är lämplig att bo i.
Migrationsverket har stoppat inflyttningen. Myndigheten anser i och med detta att kontraktet om flyktingboende inte är uppfyllt.
Länsstyrelsen överväger att vända sig till Kronofogden för att avhysa fartyget.
Företaget som skulle driva flyktingboendet ligger hävdar fortfarande att planerna går att fullfölja – annars får Migrationsverket betala. Enligt uppgifter i medierna pågår förhandlingar om en förlikning.
Kvar ombord finns i dag bara personal som är nödvändig för företagets drift.
Och i dag berättar Sundsvalls Tidning att det företag som äger själva hamnen är mitt inne i en komplicerad rättstvist med en tidigare ägare. I bakgrunden finns en konkurs och en påstådd bolagsplundring.
För Transports Fredrik Brådd är sjömännens löner, villkor och förhållanden viktigast i historien om asylbåten i Utansjö hamn.
– Jag är på gång att kontakta ITF i London och facket i Holland, som har tecknat de anställdas avtal, berättar han. Men det är svårt nu när många har semester.