Besked från HF: ”Vi låter oss inte sväljas av Transport”
Hamn. Hamnarbetarförbundet (HF) kommer inte att varsla om nya stridsåtgärder, med anledning av den hårda linje som arbetsgivarna i Sverige Hamnar nu driver igenom. HF accepterar heller inte att teckna ett så kallat hängavtal på Transports avtal och HF kommer inte att gå upp i Transport.
Beskeden gavs på en välbesökt presskonferens i Göteborg på onsdagseftermiddagen.
Konflikten i Göteborgs hamn och den utredning som regeringen tillsatt om strejkrätten har skapat oro i de fackliga leden. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar hällde bensin på brasan genom en ny policy. Den innebär att inga hamnar får ge fackföreningar utan kollektivavtal och utan fredsplikt, fackliga rättigheter som normalt följer med ett tecknat avtal.
Policyn var den första frågan som HF:s ledning tog upp på presskonferensen. Ett stort antal journalister fanns på plats och säkerligen var det några som förväntat sig att HF skulle svara med nya varsel i hamnarna.
– I dagsläget tänker vi inte vidta några stridsåtgärder. Det troligaste, i närtid, är i stället att arbetsgivarna lockoutar arbetstagare, sa Erik Helgeson som sitter i HF:s förbundsstyrelse.
HF är märkbart pressat av Sveriges Hamnars nya hårda linje. Framför allt påverkar det HF:s möjligheter att delta i arbetsmiljöarbetet. Förbundet har enligt egna uppgifter uppåt 100 skyddsombud i elva hamnar. Dessa kommer att få begränsade möjligheter att arbeta fackligt.
– Att arbetsgivarna slänger ut våra skyddsombud bedömer vi som ansvarslöst. Vill Sveriges Hamnar kriga mot oss och utestänga oss, så okej, det ligger inom spelets regler. Men det finns ingen anledning att skada skyddsorganisationen, sa Helgeson.
I debatten har HF tidigare konsekvent beskrivit sig som landets största hamnfack, ”majoritetsfacket”. Den vinkeln har förbundet släppt. I stället anförde Erik Helgeson att HF har majoriteten av medlemmarna i ett antal hamnar som tillsammans hanterar två tredjedelar av allt gods som går över kaj i Sverige – oljan borträknad.
I Transport är det många som undrar hur HF ställer sig till ett samgående mellan de två hamnfacken. En utbredd uppfattning i Transport är att hamnarbetarkåren skulle vara starkare om alla var med i ett och samma fackförbund.
Under tisdagen gick Transport ut och förklarade att förbundet såg positivt på diskussioner som förts mellan hamnfacken och LO. Transports tolkning var att HF öppnat för att teckna ett så kallat hängavtal och att på sikt att gå upp i Transport, som har 59 000 medlemmar mot HF:s 1 300.
På en rak fråga ville Erik Helgeson inte svara på hur HF ser på gårdagens utspel från Transport. Men av det som sedan framkom står det klart att Transport och HF står långt från varandra.
HF hade ett styrelsemöte den 13 mars. Där antogs tre punkter som förenklat innebär att:
- HF är beredda att teckna ett likalydande stuveriavtal på riksnivå, med fredsplikt.
- HF vill ha ett samarbetsavtal med Transport. Förbunden ska lova varandra att uppträda som en förhandlingskartell. Eventuella oenigheter mellan facken ska prövas av en skiljeman.
- HF kan tänka sig att teckna en avsiktsförklaring om ett framtida samgående med Transport.
LO har svarat med ett förslag som går ut på att HF ska teckna ett hängavtal och att förbundet upplöses och medlemmarna går med i Transport. Det föll inte i god jord bland HF:arna:
– LO:s linje är tyvärr inget vi kan acceptera, deklarerade Erik Helgeson. Ett framtida samarbete kan inte bygga på att den ena parten sväljer den andra. Ett samarbete måste bygga på jämbördiga parter.
– Vi måste få behålla vitala delar av det som gör HF unikt, vi tänker exempelvis inte ge upp medlemsinflytandet och medlemsomröstningarna.
På presskonferensen fick Helgesson frågan om ifall förbundet nu har medlemmarna bakom sig. Han svarade:
– Förbundsstyrelsens bedömning är att om vi kan hitta en kompromiss så har vi det. Vi hoppas kunna fortsätta dialogen med LO.
I LO har samordningen mellan förbunden, och ”märket” som lönenorm, varit en stor fråga i flera avtalsrörelser. De flesta fackförbunden har ställt sig bakom samordningen.
Hur ska HF hantera det, om man släpps in till förhandlingsbordet? Vad händer om HF som förbund först säger ja till märket, och medlemmarna sedan röstar nej till ett framförhandlat avtal som är i linje med LO-samordningen? Erik Helgesson bekräftade frågan varit upp i överläggningarna som hållits:
– LO känner oro här, och det är en punkt där vi är beredda att kompromissa kring kravet på medlemsomröstning, sa han.
Transports kommentar efter presskonferensen är att förbundet inte kan acceptera HF:s förslag av två skäl:
1. För att det förutsätter ett trepartsavtal där Transport vill se ett hängavtal.
2. För att HF kräver att Transportarbetareförbundet med 59 000 medlemmar ska anpassa sina stadgar efter dem.