”Beslutet skadar Ubers självbild”

EU. Nationella taxiregler ska gälla för Uberpop, det säger EU-domstolens generaladvokat. ”Det här är en symbolisk vinst”, säger Transports utredare Antti Vainio.

Den kontroversiella taxitjänsten Uberpop har lämnat Sverige. Med tjänsten kunde privatpersoner köra andra personer för betalning, men svenska myndigheter bedömde att det var taxiverksamhet och därmed krävdes licens.

Uberpop har fortfarande verksamhet i stora delar av Europa. Inte minst i Spanien, där tjänsten har fått stort genomslag. Så tidigt som 2014 har den spanska taxiorganisationen Elite Taxi drivit att Uberpop inte ska få finnas i Barcelona eftersom företaget inte har de licenser som krävs i staden.

EU:s advokat

Nu har EU-domstolens generaladvokat Maciej Szpunar kommit med sin åsikt i målet. Han rekommenderar EU-domstolen att säga att Uber är ett transportföretag och inte ett it-företag. Konsekvensen blir att de nationella reglerna om taxi- och transportlicenser ska gälla.

– Uber försöker bygga ett varumärke på att de är ett revolutionerande nytt it-företag, men nu slås det fast att det är ett transportföretag. Vi sa hela tiden att det var svarttaxi när de körde Uberpop i Sverige, nu bekräftar EU det, säger Antti Vainio, utredare på Transport och fortsätter:

– 2017 har varit ett mörkt år för Uber, bolaget har fått mycket dålig publicitet och finansanalytiker kopplar ihop generaladvokatens uttalande med andra uppgifter om allt från dåliga arbetsvillkor till sexuella trakasserier.

Fler företag

I Sverige finns det däremot andra nyare företag som använder sig av digitala plattformar för att förmedla transporttjänster. Den senaste tiden har dålig lön och arbetsmiljö för cykelbud hos Uber Eats och Foodora uppmärksammats.

– Beslutet är en symbolisk vinst. Det är viktigt att inte köpa vad de här företagen säger. Här spelar språket roll. Det handlar inte om delningsekonomi utan olika plattformar för tjänster. Nu får vi stöd i att det är vanliga företag och att vi inte behöver nya lagar och lösningar för att hantera dem, säger Antti Vainio.

Det är fortfarande upp till EU-domstolen att bekräfta eller avvisa generaladvokatens rekommendationer.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Dimitrios Nikopoulos, styrelseordförande, Taxi Stockholm

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare".

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Göteborgs hamn

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.