Beställaransvar prövas i domstol
Åkeri. Två timmar tar rättegången som ska avgöra om speditören ska straffas. Fallet är ett första test av beställarens ansvar när de åkerier och chaufförer som anlitas bryter mot lagarna. Men det eventuella brottet begicks innan lagen skärptes.
– Det finns ingen praxis när det gäller straffet eftersom ingen har dömts för att ha brutit mot beställaransvaret, sa åklagaren Linn Lööw i sin slutplädering.
Hon hade ändå hamnat på att en företagsbot på 100 000 kronor är det rimliga straffet för speditören. Företagets vd nekade till att brott har begåtts.
Rättegången hölls i dag, onsdag, i Uppsala tingsrätt.
Historien startade redan för två år sedan. Då stoppade trafikpolisen en bulgarisk lastbil i Skutskär, utanför Gävle. Ekipaget var på väg med pappersbalar till Göteborgs hamn.
Chauffören, som kom från Makedonien, förhördes av polisen. Han berättade att han kommit till Sverige i slutet av juli 2016 och i flera månaders tid hade kört inrikestrafik till och från Göteborgs hamn. Med några avstickare till Norge.
Föraren ombads att visa handlingar som styrkte att han kommit in i Sverige med en internationell transport, något som krävs för att bilen ska få fortsätta köra cabotagetrafik.
Varken chauffören eller det bulgariska åkeriet kunde visa upp någon sådan frakthandling. Polisens intresse riktades då även mot speditören, en firma i en större internationell företagsgrupp. Polisinspektör Lotta Jansson var med vid gripandet, och vittnade i dagens rättegång:
– Vi fick in en hel hög med fraktsedlar och har tagit med de som visar på olaglig trafik till det här målet. Körjournalen för de sista fyra dygnen innan vi stoppade chauffören visar att han inte hade lämnat Sverige, och under den tiden hade han gjort fyra inrikeskörningar.
Då hade åklagaren Linn Lööw redan undervisat domaren och resten av rätten i lagstiftningen kring cabotage och kombitransporter. Hon beskrev att en utländsk lastbil inte får göra mer än tre inrikeskörningar i Sverige efter att ha kommit hit med en internationell transport. Och att utländska åkerier inte för köra längre än 15 mil i Sverige efter att ha hämtat gods från fartyg eller tåg, så kallade kombitransporter.
– Jag hävdar att speditören har beställt 25 transporter som skett olovligt i Sverige, sa Linn Lööw. Det bulgariska åkeriet är utan svenskt trafiktillstånd och transporterna har brutit mot cabotagereglerna.
Hon medgav dock att bevisningen inte är solklar för alla tillfällena:
– Men åtminstone tio olagliga transporter är beställda av speditören. Det borde företaget ha känt till, eller haft skälig anledning att ta reda på.
Vd:n för speditionsföretaget fanns med på länk från Malmö, med en advokat vid sin sida. De beskrev att företaget kräver av anlitade åkerier att de ska följa lagar och regler i ett grundavtal, och att kontrollen sedan sker genom stickprov.
– Hur mycket ansvar kan det läggas på en enskild näringsidkare? sa advokat Magnus Hertler. Det är inte rimligt att all dokumentation ska krävas vid varje beställning av ett företag som förmedlar mellan 150 och 200 transporter om dagen.
Han ifrågasatte också om alla olagliga transporter hade beställts av det misstänkta företaget – eller om något annat av koncernens företag låg bakom dem.
Dom i målet kommer om två veckor.
För övrigt skärptes beställaransvaret i yrkestrafiklagen i juli i år. Nu ställs tydligare krav på att beställaren måste kontrollera att anlitade transportörer har de tillstånd som krävs än vad som gällde när de aktuella transporterna beställdes.