Beställaransvaret skärps både för taxi och åkeri
Åkeri. Regeringen vill skärpa beställaransvaret för transportköpare och utöka möjligheterna att "klampa" lastbilar. Målet är få till ett beställaransvar som gäller hela vägen, även när frakten säljs vidare i flera led.
– Det ska vara ordning och reda på svenska vägar. I dag har vi problem med olagliga yrkestransporter, osund konkurrens och företag som dumpar villkoren, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Regeringen lägger fram två lagrådsremisser. Den ena handlar om beställaransvar. Redan i dag finns ett sådant i yrkestrafiklagen och i taxitrafiklagen. Men reglerna innebär bara att transportköpare riskerar åtal om köparen anlitat en transportör som saknar tillstånd.
I byggbranschen är det vanligt med långa entreprenörskedjor. Längst ut i kedjan förekommer ofta svarta löner och skattefiffel. Där har regeringen redan lagt ett ansvar på huvudentreprenören.
Nu vill regeringen göra samma sak i åkeri- och taxibranscherna. I korthet innebär det:
- Att det införs en uttrycklig undersökningsplikt för den som sluter avtal med en ”trafikutövare”. Köparen ska kontrollera att den transportör som faktiskt utför körningen har de tillstånd som krävs.
- Samtidigt utvidgas beställaransvaret. Samtliga beställare i en avtalskedja ska nu kunna ställas till svars, om transporten varit otillåten.
– Det är hög prioritet för regeringen att komma till rätta med problemen. Den som köper en transport har ett ansvar att se till att transporten utförs enligt reglerna, säger Tomas Eneroth.
Den andra lagrådsremissen handlar om klampning, det vill säga polisens möjligheter att låsa hjulen på en lastbil som förbjudits att köra vidare.
I dag är längsta tiden för klampning 24 timmar. Regeringen vill utöka den till 36 timmar. Tidsgränsen gäller framför allt i situationer där det handlar om olaga cabotage (inrikestrafik med fordon från annat land).
Om ett fordon bedöms vara trafikfarligt finns det ingen tidsgräns för klampning, skriver infrastrukturministern i en kommentar.