Avtal 2020

Bevakningsbranschen får vänta på nytt löneavtal

Bevakning. Efter två dagars förhandlingar om nytt avtal för bevakningsbranschen har parterna skiljts åt. – En uppgörelse är inte nära. Men vi är åtminstone på väg mot en samsyn kring hur löneökningarna ska läggas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman i Transport.

Under veckan som gått har Transport förhandlat på flera olika avtalsområden. Inget avtal är ännu i hamn.

Överläggningarna som rör väktare, ordningsvakter och andra anställda i bevakningsföretagen startade på onsdagen. Med fortsättning i dag, torsdag.

Motpart är Almega. Fack och arbetsgivare har nu tröskat igenom sina respektive kravlistor.

Precis som på övriga avtalsområden vill Transport ha förändringar som leder till tryggare anställningar och bättre arbetsmiljö. Arbetsgivarna vill, som i tidigare avtalsrörelser, ha större flexibilitet och större frihet på en rad områden.

Lönen är hårt styrd av LO:s normering, det så kallade märket. I årets avtalsrörelse innebär det 5,4 procent i lönelyft på 29 månader.

Från det löneutrymmet ska kostnaden för en förbättring av tjänstepensionen räknas av. För bevakningsanaställda är det ungefär 0,5 procentenheter av de 5,4 som försvinner.

Märket innehåller också en låglönesatsning som ska tas in i beräkningarna.

Parterna har satt ut nya förhandlingar till den 16 och 17 december. I väntan på det ska Transport och Almega fortsätta diskussionerna på kanslinivå.

Jerker Nilsson, som förhandlat länge på bevakningsområdet, konstaterar att branschen klarat sig bra under corona-pandemin. Han upprepar vad Transports ordförande Tommy Wreeth tidigare uttalat:

– LO-samordningen innebär tyvärr en ganska blygsam lönehöjning under avtalsperioden. Men det finns goda förutsättningar för bevakningsföretagen att själva ta initiativ till en kompensation för de sju månader våra medlemmar blev utan lönehöjningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart Holm:
    30 november, 2020

    Jag fick SMS om att avtalet är klart. Här på hemsidan, som man hänvisar till, står det att det inte är det.
    Varför detta SMS i så fall? Bara för att retas?

  2. Goran:
    30 november, 2020

    Så det nya bevakningsavtalet som löpte ut 1 April 2020 kommer inte bli klart innan 2021 ? Lägsta lönehöjningen bland samtliga inom transport och dessutom ska en halv procent av höjningen avsättas till tjänstepensionen. Fantastiskt inspirerande efter 24 år i branschen varav 22 som nattarbetare. OB:ersättningen för nattarbete borde inte beskattas utan räknas som en livsförkorningsersättning. 22 kr i timmen för nattarbete är klappuselt.

  3. Mb:
    29 november, 2020

    Kommer det bli rekroativ

  4. MA:
    28 november, 2020

    Vi kommer få minst lönehöjning av alla andra på transport.. vi får avräkning på 0.51 procent från märket på 5.4 på tre års tid. För betala dom yngre en tidigare tjänstepensions premier... vad har man facket till om ni inte kan förbättra för oss alla. Följer märket slaviskt från industrins... vi får lägst pengar knappt 1350kr på 3 års tid... förjävligt att vi inte får någon kompensation för utebliven lönehöjning för transport accepterat att skjuta fram avtalet 7 månader.. vi är alla lurade på 7 månaders lönehöjning... inte en chans att företagen har goodwill och betalar ut retroaktivt lön, bara för vara snälla.. nej vi alla arbetstagare är lurade på 7 månader...

  5. Sammy:
    28 november, 2020

    När ska det tas tag i Natt ob?
    Som nattarbetare förlorar man väldigt mycket socialt, speciellt om man vill vara en "dagmänniska" när man är ledig försvinner minst 24 timmar av den lediga tiden bara till återhämtning. Dom flesta yrken och alla jag jobbat inom kompenseras mycket väl för övertid och nattarbete men inte vi, varför?
    Jag är väldigt stolt över att jobba med säkerhet men jag kan inte göra lönekarriär alls, är det något som facket tittar på eller anses det att man ska byta yrke om man vill kunna det?
    Med tanke på dom faror vi utsätts för under arbetstid och inte mindre privat när busar fått reda på vad man jobbar med eller var man bor/kör för fordon etc borde vi inte ha mycket högre grundlön?

  6. Sam:
    28 november, 2020

    En löneökning på ca 5000 kr i månaden efter skatt för en heltidare inom bevakning och säkerhet hade varit en bra början.

    Med ytterligare höjningar för övre lönegrupper.

    Inom bevakning kan man inte göra lönekarriär alls, finns inga möjligheter för våra arbetsgivare att belöna bra arbete eller vice versa. En klapp på axeln i all sin ära men den värmer inte mycket när man brottats med en hiv smittad och väntar på provsvar eller blivit slagen i huvudet med ett järnrör när man gjort sitt jobb för ett tryggare samhälle.

    Vi jobbar dessutom oftast ensamma och förstärkning kan va uppemot en timma bort.

    Jag älskar att arbeta med säkerhet men att en person i kassan på ICA lätt kan göra lönekarriär och utan större sveda tjäna mer än någon som arbetar inom säkerhet med risk för eget liv och hälsa för att inte nämna egendom är befängt.

    Någon skrev kommentar om hundförare tidigare. I avtalet ligger hundförare i lönegrupp C tror jag. Oavsett så ja hundförare får inte tillräcklig uppskattning men det får ingen.

  7. Emil:
    26 november, 2020

    Svar till Janne Nilsson:

    Med tanke på dom senaste årens utveckling för vårat OB så tror jag att både Transport och arbetsgivarna tycker att vi ska vara nöjda att vi ens får någon ersättning alls för att vi offrar tid ihop med familj och vänner för att jobba kvällar, nätter, helger, jular, nyår och midsomrar.

    Vi ska helt enkelt vara nöjda och tacksamt buga och bocka för att vi har ett jobb att gå till. Att vi vakter ens ska inkluderas i ett fack där det är väldigt uppenbart att vi vakter och våran situation är extremt lågprioriterad. Trots att vi är den näst största arbetsgruppen inom detta förbund.

  8. Janne Nilsson:
    26 november, 2020

    Ligger en ökning våra rent pinsamma OB-ersättningar i "förhandlingsskålen"?

  9. Jesper Bogentoft:
    22 november, 2020

    Att tro att företagen självmant skulle betala någon form av kompensation för corona tiden är högst osannolikt.
    När betalade branchföretagen senast ut något av egen fri vilja?
    Ta tag i hund avtalen.
    Vi på Sveriges största bevakningsföretag har inte ens ett hund avtal.
    Polisen som är klar med sitt avtal höjde ersättningen för hundförare från 1770 till 3240kr.
    Idag har en hundförare lägre ersättning än 1996. Är det rimligt. Detta hjälps dessutom pga av att hundförare inte ens finns med som lönegrupp. Vi är alla väktare på pappret. Varken mer eller mindre. Detta ger företagen oerhört stor makt när det kommer till våra ersättningar.
    Men som sagt. Securitas har inte ens ett hund avtal. Hur skrämmande är inte det.

  10. Micke:
    21 november, 2020

    Kan vi, som är medlemmar, få se denna kravlista från transport?

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.