Bevisbördan ligger på patienten

På Försäkringskassan var tre handläggare involverade i Mikael Ohlsons fall. Två av dem arbetar inte längre på enheten för arbetsskador, och den tredje har inte gått att nå. Men Ossian von Friesen, specialist på Försäkringskassans arbetsskadeenhet i Göteborg, förklarar vilka lagar kassan har att följa när det gäller olycksfall i arbetet.

– 1993 infördes en betydligt hårdare lagstiftning än tidigare, vad gäller bevisbördan. Sedan dess är bevisbördan ganska hög, det krävs ”övervägande skäl” för att tro att olycksfallet orsakat problemet. Övervägande skäl har man definierat som att skälen som talar för, ska väga tyngre än skälen som talar emot, säger Ossian von Friesen.

Och den här bevisbördan ligger främst på patienten?

– Så kan man uttrycka det. Men Försäkringskassan har ju en utredningsskyldighet, det ligger inte på patienten ensam att utreda situationen.

I det här fallet har patienten ett intyg från en psykiatriker, som uttryckligen skriver att ”övervägande skäl” talar för ett samband mellan olycksfallet och problemen?

– Det är inte en medicinsk bedömning utan en juridisk. Varken behandlande läkare eller Försäkringskassans medicinska rådgivare gör egentligen bedömningen, utan de tar fram den dokumentation som Försäkringskassan baserar sin bedömning på.

Men hur kan kassan i sin bedömning lägga större vikt vid ett utlåtande från en medicinsk rådgivare som aldrig träffat patienten, än vid utlåtanden från två läkare som undersökt honom?

– Försäkringsmedicin är en lite egen specialitet. Den försäkringsmedicinska rådgivarens roll är just att vara rådgivare. De har en kompetens att värdera det medicinska materialet och hjälpa oss att tolka det rent försäkringsjuridiskt. Det är väldigt sällan vi frågar den behandlande läkaren om han eller hon anser att ett tillstånd är orsakat av en arbetsskada.

Så vad rådgivaren i praktiken hjälper er att bedöma, är den behandlande läkarens förmåga att skriva protokoll, snarare än patientens tillstånd?

– Lite hårdraget så är det väldigt sällan vi ifrågasätter det medicinska tillståndet i sig. Vad vi är intresserade av är orsakssambanden. Utgångspunkten är en lagstiftning som slår fast hur man ska bedöma vad som ska räknas som arbetsskada, och det kan ju skilja en del från vad som i den allmänna uppfattningen ska räknas som arbetsskada. Men som sagt, arbetsskadeförsäkringen bygger på en lagstiftning, och den har vi att följa.

Stefan Törneberg, försäkringshandläggare på Transports avdelning 3 i Göteborg, uppger att Försäkringskassans avslag till Mikael inte på något sätt är unikt.

– Vi har många medlemmar som råkat ut för liknande saker. Generellt, när sådana här fall går till oss, så är vårt intryck att Försäkringskassans rådgivande läkare inte har sett till patientens bästa, utan tar kassans parti, säger Stefan Törneberg.

Han håller med Ossian von Friesen om att det i grund och botten är de hårdare reglerna från 1990-talet som är ”boven i dramat”.

– Det var den ekonomiska krisen som gjorde att man skärpte lagstiftningen för att spara pengar. Den lagstiftning vi hade fram till 1993 kanske var lite väl generös, men den vi har i dag är alldeles för hård. Det borde gå att hitta en vettig medelväg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.