Wilfred Mandla
Close
Wilfred Mandla är i Stockholm.
Close

”Bidra med vad du kan till cyklonens offer”

Världen. Wilfred Mandla, koordinator för Transports fackliga projekt i Malawi, vädjar till fackets medlemmar om hjälp efter cyklonen Idais dödliga framfart. – Bidra med vad du har. Allt behövs, människor har ingenting.

Över 1 000 människor uppskattas ha dött i stormen och översvämningarna som drabbat Moçambique, Zimbabwe och Malawi i sydöstra Afrika. Förödelsen är oöverblickbar, hus, skolor och vägar har svepts bort och 2,6 miljoner människor är enligt FN i behov av omedelbar nödhjälp

Wilfred Mandla är i Stockholm för att rapportera om pågående fackliga projekt i drabbade Malawi och Botswana. Själv bor han i Zimbabwe och reser ofta i projektländerna.

– Jag är mycket orolig över vad som har hänt och fortfarande händer, alla förstörda byggnader, skolor, hem, infrastrukturen som slagits ut, alla som dött eller saknas… Det var nära skördetid och åkrarna skulle ha såtts, men nu har de sköljts bort.

Både Malawi och Zimbabwe är för sin bränsleförsörjning helt beroende av hamnen i staden Beira i Moçambique. Men den översvämmade hamnstaden liknar nu en krigszon och vägarna dit är förstörda, konstaterar Wilfred Mandla.

– Människor är förtvivlade, vet inte vad de ska göra, var de ska börja. Överlämnar vi återuppbyggnaden åt regeringarna så saknas det pengar. Vi måste hjälpa till, alla behöver göra vad de kan.

I Malawi samarbetar Transport med olika fack som jobbar med att organisera bland annat lastbilsförare och säkerhetspersonal – för att skapa bättre arbets- och levnadsvillkor. Vad som hänt fackliga ledare och medlemmar när stormen svept fram vet Wilfred Mandla inte än.

– Det är för tidigt att säga. Så fort jag är tillbaka hemma igen kommer jag att åka till några områden i Malawi, prata med fackliga ledare och ta reda på omfattningen av förödelsen.

En rapport om situationen och begäran om bistånd och hjälp kommer Wilfred Mandla att rikta till Transport och fackens biståndsnämnd Union to union efter det. Men redan nu kan enskilda medlemmar, organisationer och grupper som följt rapporteringen i medierna räcka en hjälpande hand, säger han.

– En facklig ledare för ett transportfack, Ronald Mbewe, skriver i ett mejl att människor är i trängande behov av mat, medicin, hushållsartiklar och plastpresenningar för att kunna bygga upp sina hus igen.

– Allt behövs, lämna vad du kan till insamlingar eller skänk pengar till biståndsorganisationer som Röda Korset, uppmanar Wilfred Mandla.

Hur det ska gå med fackets organiseringsarbete är ovisst. En del företag har gått om intet och var ska lastbilsförarna frakta gods när vägarna har sköljts bort, undrar han.

Wilfred Mandla tror att människans inverkan på miljön och klimateffekten orsakat stormen.

– Vi trodde att sånt här hände i USA och Asien, att det inte skulle nå oss, men nu vet vi bättre. Vi ser allvaret av klimateffekten när något så ofattbart inträffar, säger Wilfred Mandla.

Facken organiserar i Malawi

Transport samarbetar med två fackförbund i Malawi. Målet är att organisera fler arbetare för att förbättra arbetsvillkoren inom transporter och bevakning.

När organiseringsprojekten inleddes för tre, fyra år sedan fanns det 500 medlemmar inom bevakningsbranschen. Nu är man uppe i cirka 9 000 till 10 000, enligt den fackliga koordinatorn Wilfred Mandla.

Den ekonomiska situationen är svår och Malawi är, liksom Moçambique, till stor del beroende av bistånd. På stora multinationella säkerhetsbolag är arbetsförhållanden och löner något bättre än på mindre, och anställda vill därför hellre jobba där.

Problemet är att mindre företag, som generellt är ännu större motståndare till att människor organiserar sig fackligt, tar sig in på marknaden och vinner upphandlingar, berättar Wilfred Mandla.

För Malawis lastbilsförare kan bonussystemet ställa till det när lastbilar går sönder eller gods stjäls och försvinner. Långa väntetider vid gränspassager är ett annat problem. Chaufförerna blir ibland stående i en halv, upp till två dagar och då minskar deras förtjänst.

De två facken heter TGWU (Transport and general workers union) och TGLSSWU (Textile garment leather and security workers union)

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wilfred Mandhla

Wilfred Mandhla

... som besöker Transports förbundskontor i Stockholm denna vecka.

Transports Göran Larsson och Wilfred Mandhla i Stockholm.

Wilfred organiserar tusentals

Wilfred Mandhla håller ordning på Transports projekt i Malawi och Botswana. Nu är han i Sverige för att rapportera hur det går. Vi träffade honom – och fick höra om ett fackligt arbete i både med- och motvind.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.