Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer
Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.
Stanken sprider sig, rapporterar Dagens Nyheter (DN) och The Guardian. Renhållningsarbetarna har strejkat i perioder sedan i januari, men den 11 mars gick 400 miljöarbetare ut i strejk. Upprinnelsen är att Birminghams styre vill ta bort vissa tjänster till följd av att staden har en pressad ekonomi och behöver spara pengar.
Detta vill fackförbundet Unite sätta stopp för med hänvisning till att sophämtningen ska kunna utföras på ett säkert sätt. I praktiken innebär stadens sparplaner att sophämtarna med högst löner skulle få dem sänkta.
Sätta in militär
Sedan den 11 mars har bara volontärer och extrainkallad icke-organiserad personal hämtat stadens sopor. Men nu har Labourregeringen och vice premiärminister Angela Rayner fått nog och uppmanar Unite att stoppa strejken. Och säga ja till det ”rejält förbättrade bud” som arbetsgivarna lagt fram, skriver Dagens Nyheter.
Delar av oppositionen vill till och med att militär ska sättas in för att få bukt med sopbergen som blivit en del av stadsbilden – på många håll uppges de vara så höga som två meter.
Tidigare har polisen inte fått ingripa när fackets medlemmar stoppar tillfälligt inhyrda renhållare, som de betraktar som strejkbrytare. Men från och med den 4 april har polisen fått rätt att gripa fackligt organiserade med hänvisning till att de stör allmän ordning.
Sänkta löner
I DN uttalar Unites ordförande Sharon Graham att konflikten inte handlar om ”girighet eller höjda löner” utan om arbetare som riskerar att få sina löner sänkta med 8 000 pund (100 000 kronor per år). För vissa är det en fjärdedel av lönen, uppger Graham.
Miljöarbetarnas löner ligger, enligt Unite, på mellan 25 000 och 27 000 kronor och de har tidigare redan fått sänkt ersättning för att jobba skift.