Bitterhetens politik

Krönika. Det är kallt i Rolfs lilla kåk. Elementen är avslagna. Han har inte råd att köpa ny olja till oljepannan och socialbidraget är slut. Nu går han går runt inomhus i ett tjockt underställ som dykare använder och väntar på att nästa check från socialförvaltningen ska anlända.

Lenas son drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan. Sedan dess har hon kämpat för att få ersättning från staten, samtidigt som hon söker ett nytt jobb.

För ett tag sedan skrev Martin Klepke i tidningen Arbetet:

”Trots alliansens ständiga tal om att de vill föra bort Sverige från det ”bidragssamhälle” de påstår att tidigare regeringar skapat har alltså det mest grundläggande bidraget, det som ska säkerställa att människor inte svälter ihjäl, tvärtom ökat, dessutom med hela 43 procent.”

Samtidigt som beroendet av bidrag ökar försvinner minst 100 000 jobb varje år i Sverige på grund av de snabba förändringarna i ekonomin.

Det här är en allvarlig utveckling, som hotar att spränga hela trygghetssystemet. Det var aldrig byggt för att klara permanent massarbetslöshet.

Men den är inte bara allvarlig i kronor och ören.

Rolf röstar på Sverigedemokraterna. Lena sympatiserar med partiet.

Undersökningar visar att det inte bara är utslagna eller arbetarklass som röstar på Sverigedemokraterna. Väljarna kommer numera från många olika håll.

Men yngre arbetarklass, som Rolf och Lena, är överrepresenterade bland partiets sympatisörer.

Det finns många olika anledningar till att man väljer ett parti som bygger sin politik på främlingsfientlighet.

Men en gemensam nämnare bland de Sverigedemokrater jag har träffat är bitterhet; bitterhet över att inte behövas, över att inte ha några pengar eller ett jobb, över myndigheters beslut eller hur man blivit behandlad av någon person med utländsk härkomst.

Bitterheten kan bygga på verkliga eller inbillade upplevelser, men den snabba ekonomiska förändring som Martin Klepke talar om i sin artikel har – anser jag – en stor betydelser för Sverigedemokraternas tillväxt.

I glappet mellan det gamla och moderna finns ett utrymme för någon som kan ge de besvikna, bittra och hatiska enkla svar på alla frågor.

Professor Eckhard Jesse, som har studerat tyska nynazister, talar om ”moderniseringsförlorarna”; de som av olika anledningar inte orkar, kan eller vill följa med i utvecklingen.

Känslan av misstro mot det nya växer när moderniseringen inte ens uppfyller de materiella förväntningarna. När man inte har råd att värma sitt hus eller kan ge sina barn trygghet, när jobben försvinner och de som blir kvar kanske bara är tillfälliga och deltid och inte räcker till att försörja familjen.

Det är möjligt att protesttåg och kampanjer mot rasism kan fungera mot Sverigedemokraternas tillväxt.

Men personligen tror jag att den ekonomiska politik vi för och hur vi klarar av att hålla trygghetssystemen i gång är mycket mer avgörande för partiets framgångar.

Där värdigheten går förlorad gror bitterheten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

EU-valet den 9 juni

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.