Blandade känslor i väst och syd
På andra distributionsföretag är känslorna mera blandade när avtalet kommer på tal. – Här motar vi Olle i grind. Vi har fått till ett lokalt avtal som bland annat ger extra betalt när vikterna är höga på det som ska delas ut, säger Lars Jonasson på VTD.
Västsvensk tidningsdistribution, VTD, sköter utbärningen i Göteborgsregionen. Företaget har legat i framkant när det gäller att tänka nytt i tidningskrisens spår. Lars Jonasson är facklig förtroendeman för buden:
– Vi är inte så hårt drabbade av det nya avtalet. Inte än. Men vi står ju inför en ny förhandlingsrunda. Jag tror att arbetsgivarna förra gången mörkade hur stor omfattning extraprodukterna egentligen hade.
När det nya avtalet sjösattes förra året blev det upprorsstämning på Tidningsbärarna i Skåne. Inledningsvis såg det som om många bud skulle förlora tusenlappar på extraprodukterna.
Maths Nilsson är fackligt aktiv:
– Det finns fortfarande ett missnöje. Gratiskvarten är det ingen som gillar, det är en klar försämring jämfört med det gamla avtalet.
– Nu sjunker upplagorna. I Malmö och Lund, där jag jobbar, går det snabbare och snabbare att klara av distrikten. Det byggs upp lite ”luft i systemet” igen.
Enligt Maths Nilsson är det fortfarande problem med extratiden – alltså övertidsbetalningen när jobbet tar längre tid än planerat. På Tidningsbärarna förväntas buden ringa och rapportera in övertiden, i efterhand.
– Det har inte gått ut någon riktig information från arbetsgivaren om hur extratid ska hanteras. Många bud struntar säkert i att begära lön, om extratiden bara uppgår till 4–5 betalda minuter. För arbetsgivaren blir det mycket pengar som sparas in.
– Om tidningarna är 30 minuter sena från tryckeriet, får buden bara ett generellt påslag på 15 minuter på lönen. Resten ska täckas av gratiskvarten. Det är inte populärt.
Hur ser Skånebuden på extraprodukter generellt?
– De kommer mer och mer. Majoriteten av buden tycker nog att det ger extrapengar och ökad sysselsättning. Fast visst, jobbet blir krångligare. Det är mer att hålla rätt på.
En svaghet med det nya avtalet är att det inte blev kostnadsneutralt på Tidningsbärarna, menar Maths Nilsson. Åtskilliga bud fick – om inte lönesänkning – så i vart fall i realiteten inte den lönehöjning på 3,2 procent som uppgörelsen skulle ge.
När avtalet nu ska förnyas är det några frågor som bör prioriteras, tycker Maths Nilsson:
- Gratiskvarten
- Ett enklare rapporteringssystem när buden jobbat extratid. En lösning vore förstås stämpelklocka, men hos Tidningsbärarna finns inte filialer. Buden hämtar ofta sina buntar i busskurer och på andra obemannade platser.