Blev utan ersättning när arbetsgivaren flydde landet
Två pakistanska arbetare flyttade till Sverige i hopp om jobb och ett nytt liv – men inget blev som de hade tänkt sig. De möttes av slavlika förhållanden och utebliven lön. Trots rättegång kan de också bli helt utan ersättning. Arbetsgivarna har lämnat landet.
I våras dömde Skellefteå tingsrätt två män för grovt ocker. Straffet blev 240 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar elva månaders fängelse. Männen dömdes också att betala 15 000 kronor var i skadestånd till sina anställda, Hashmat Ullah och Nadeem Yaqoob.
Någon ersättning för de anställdas uteblivna lön blev det dock inte eftersom det är en facklig fråga. Det blev i stället Transports uppgift att kalla till fackliga förhandlingar.
– Vi skulle egentligen redan ha haft centrala förhandlingar men vi har inte ens lyckats delge arbetsgivarna eftersom de har lämnat landet, säger Christer Bengtsson, lokal ombudsman på avdelning 28 i Umeå.
Efter att domen föll har männen, far och son, stuckit från Sverige.
Som Transportarbetaren berättade innan sommaren kom Hashmat Ullah och Nadeem Yaqoob till Sverige för att jobba som regummerare. De skulle utföra samma jobb som de hade gjort hemma i Pakistan, för samma arbetsgivare, på ett nystartat däckföretag i Malå utanför Skellefteå.
Men det nya livet i Sverige blev inte som de hade tänkt sig. De fick ofta jobba från sju på morgonen till midnatt. Deras chef hotade med att skicka tillbaka dem till Pakistan, till ett liv i arbetslöshet, om de vägrade.
Lönen var också felaktig. De fick ingen ersättning för övertid och när lönen hade betalats ut tvingades de gå till en uttagsautomat, ta ut pengar och sedan ge tillbaka en del för att det skulle se ut som om arbetsgivaren följde avtalet.
Det tog ett år innan Nadeem och Hashmat vågade berätta om sin situation för andra, som såg till att facket och polisen fick nys om situationen.
Samtidigt som polisen drog i gång en utredning började lokalombudsman Christer Bengtsson jobba för att de båda kollegorna skulle få ut så mycket som möjligt av den uteblivna lönen. Trots detta ser det ut som att Nadeem Yaqoob och Hashmat Ullah aldrig kommer att få några pengar från sin arbetsgivare.
– Även om det blir en konkurs nu så kommer de troligen inte att kunna få ut något från den statliga lönegarantin eftersom det var så länge sedan de jobbade där, säger Cecilia Johansson, central ombudsman på Transport.
Det har inte varit någon verksamhet i gång på företaget sedan arbetsgivarna häktades i våras, och det bara möjligt att få ersättning från garantin för tre månaders intjänad lön före konkursen. Eftersom företaget ännu inte har försatts i konkurs kommer det att ha gått betydligt längre än så sedan Hashmat och Nadeem senast jobbade på däckföretaget.
– Vi har pratat med dem och jag kan inte säga att de blev ledsna. De hade redan ställt in sig på att vi inte skulle kunna få ut något, men hela historien är jättetråkig, säger Cecilia Johansson, som tagit över fallet.
Trots motgångarna och den svåra starten i Sverige finns ändå ljus i mörkret för Hashmat och Nadeem. Under månaderna av arbetslöshet har de i stället hunnit lära sig svenska och sedan ett tag tillbaka har båda två fått nya jobb som regummerare, på ett annat företag i kommunen.
Fotnot: Den ena av de två pakistanska cheferna, pappan, har efter ockerdomen även dömts för anstiftan av trolöshet mot huvudman. Detta efter att ha stulit däck från Bolidens Aitikgruva tillsammans med en svensk medhjälpare. Däcken är värda över två miljoner kronor och straffet blev tio månaders fängelse. Dessutom har gummiverkstan belagts med kvarstad på 2,3 miljoner kronor, värden i företaget som nu tillhör Boliden.
Både stölddomen och ockerdomen har överklagats och kommer att tas upp i hovrätten.