Utbildaren Evelyn Malzani har arbetat med kommunikation i näringslivet, i 25 år. Hon tipsar om hur vi kan vässa vår argumentation och försöka övertyga motparten – i stället för att hamna i meningslösa ordkrig. Foto: Justina Öster
Close
Utbildaren Evelyn Malzani har arbetat med kommunikation i näringslivet, i 25 år. Hon tipsar om hur vi kan vässa vår argumentation och försöka övertyga motparten – i stället för att hamna i meningslösa ordkrig. Foto: Justina Öster
Close

Bli en bättre förhandlare

Argumentationsteknik. Du pepprar chefen med goda argument om varför företaget behöver köpa en ny lyft. Eller din partner om varför ni måste skaffa ny bil. Men arbetsledaren och sambon blir förbannade och käftar emot. Vad är felet? Evelyn Malzani ger några goda råd vid förhandlingar.

– Kommunikation är jättesvårt, annars skulle jag inte ha byggt min karriär på det, säger utbildaren Evelyn Malzani som utbildar i förhandlingsteknik, ledarskap och kommunikation på Framfot företagsutbildning i Stockholm.

Vi träffas för att prata om argumentationsteknik och hur man kan bli bättre på att lyssna och övertyga motparten, i stället för att hamna i låsta ordkrig. Något rätt eller fel finns egentligen inte, börjar Evelyn Malzani med att slå fast. Allt beror på situationen och vilka personer som möts. Här följer i alla fall några tips som kan vara bra att ha med sig – för en mer konstruktiv dialog med chefen, kollegan, grannen, partnern, barnen eller föräldrarna.

1. Gå in med öppet sinne. Visa intresse för motparten och försök se saken ur den andras synvinkel, håll inte stenhårt fast vid din egen uppfattning.

2. Lyssna aktivt och var närvarande. Fokusera, lyssna för att kunna ge svar på vad den andra säger och försök att förstå. Nicka, ställ frågor, ge korta kommentarer och håll ögonkontakt (om den andra är bekväm med det). Tänk: Om jag lyssnar på dig så lyssnar du på mig. Vi är väldigt känsliga för om någon tappar intresset, zoomar ut och börjar pilla med mobilen.

3. Undvik ”självbiografiskt” lyssnande. Med det menar Malzani att hela tiden koppla det motparten säger till sig själv och sina egna erfarenheter. Är du konstant i ditt eget huvud blir det nästan omöjligt att få till en överenskommelse. Tänk dig kollegan som berättar om sin fantastiska husbilssemester och du bara måste avbryta för att berätta om din hemska.

4. Skapa dialog – inte ordkrig. Jag laddar upp och lyfter fram mina bästa argument. Ändå blir chefen/partnern tvärförbannad, argumenterar hetsigt, vänder ryggen till och går. Vad gick fel? Forskning visar att när vi blir överbevisade aktiveras samma smärtcentrum i hjärnan som när vi blir fysiskt skadade. Stresshormon signalerar fara, reptilhjärnan tar över och motparten hamnar i biologiskt nedärvd kamp- eller flyktposition – stanna kvar och slåss eller fly? Inträngda i det hörnet kritiserar och misstänkliggör vi allt som strider mot vår egen uppfattning.

5. Späd inte ut dina argument. Tänk inte att ju fler argument jag radar upp desto bättre. Effekten blir lätt att de senare späder ut de första. Lägg hellre fram två, tre riktigt 5 starka välgrundade argument.

6. Tänk på hur du säger saker. Olika studier visar att hur vi säger saker är betydligt viktigare än vad vi säger. Vi iakttar omedvetet den andras kroppsspråk och läser in saker som inte sägs.

Armar som knyts hårt över bröstet signalerar avstånd även om jag säger välkommen.

7. Låt inte ett pokerface skrämma dig. Chefen har alltid ett maktövertag, så gå en utbildning där du får träna upp din kompetens i att förhandla. (Transport anordnar fackliga kurser, reds anmärkning). Möts du av ett uttryckslöst ansikte/pokerface utan reaktioner? Det kan vara en medveten taktik för att göra dig osäker, rädd och nervös. Våga fråga: Hänger du med? Vad tänker du? Säg: Jag behöver lite feedback.

Försök utgå ifrån att personen du möter har goda avsikter. Vi är alla människor.

8. Tro inte på allt du tänker – och ge akt på dina trigger-punkter. Vi tolkar gärna in saker i motpartens reaktioner, grundat på egen erfarenhet. Det blir ofta negativt och stämmer sällan. Fråga i stället: Vad tycker du? Vad tänker du nu? Var uppmärksam på dina egna ”trigger-punkter” som kan få dig att se rött eller stänga av.

Det kan vara pokerface, nedsättande ord som ”lilla gumman”, överlägset tonläge eller små tjuvnyp.

9. Känn in och lär känna motparten. Hur vi kommunicerar är en kulturell fråga – är det okej att avbryta eller ska jag vänta på min tur? Anpassa dig till rådande kultur och känn in motparten. Jag kanske är pushig och kräver snabba svar medan den jag möter är eftertänksam, behöver pauser och betänketid.

Genom småprat kan vi lära känna varandra.

10. Förbered dig noga. Skriv ner dina argument. Tänk efter vilka som chefen eller partnern lättast kan acceptera. Öva på en familjemedlem eller kollega och förbered svar på den andras förväntade motargument.

Evelyn Malzani avrundar med orden:

– Det är absolut inget nederlag att ändra ståndpunkt. Ibland kan man komma fram till en ännu bättre lösning om man är öppen för motpartens förslag. Mötas halvvägs. Det beror förstås på vad det gäller, räcker good enough eller måste jag till varje pris ha rätt? Det kan ha sitt pris.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

”Drönare ger ett extra öga så att ni vet vad ni ger er in på”, förklarar kursledaren Fredrik Nilsson för testpiloterna Daniel Jakobsson och Jacqueline Kapronczai.

”Det här är inga leksaker”

Bevakning. – Upp, ner, höger, vänster. Tänk dig att du spelar tv-spel! Kursledaren Fredrik Nilsson visar väktaren Jacqueline Kapronczai hur hon manövrerar ­drönaren med hand­­kon­troll­en. De artificiella övervakarna är på väg in i ­bevakningsbranschen.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.