Magnus Falk.
Close
”Vi för en ständig kamp i EU för den svenska modellen med kollektivavtal”, säger Transports Magnus Falk.
Close

Blir det någon social hänsyn?

I Sverige har vi vant oss vid tre politiska nivåer – kommun, landsting, riksdag. Med EU har vi fått en fjärde. Det behöver vi ta in eftersom unionens lagstiftning i så hög grad styr oss. Särskilt personer som jobbar på vägen.

Så förklarar Transports internationella politiska sekreterare, Magnus Falk, varför man behöver skaffa sig ett hum om vad som händer inom unionen.

– EU är lika viktigt som Sveriges riksdag. Ibland hamnar unionen på ett övre plan och ibland riksdagen. Det varierar efter frågor.

Tycker man ändå det är för krångligt bör man i alla fall rösta i valet till EU-parlamentet. Man kan ju följa sin röst i riksdagsvalet, tipsar han.

Facket talar om ett socialt protokoll och EU-kommissionen om en social pelare, ett fjärde ”ben” för unionen att stå på. Språket är svårt.

Kommer sociala hänsyn verkligen tas med i EU:s lagstiftning, så att den fria rörligheten inte alltid går först?

– EU-kommissionens ordförande Juncker har mer eller mindre lovat att det ska ske under hans mandatperiod. Vi är i halvtid nu och det finns saker som pekar rätt. Rapporten om social dumpning är en.

Hur stor tyngd får rapporten i praktiken?

– Transport- och sysselsättningskommissionärerna talar också om social dumpning. På något sätt måste EU-kommissionen ta hänsyn till den när man lägger fram lagförslag, åtminstone delvis.

– Men, säger Magnus Falk, man ska ju inte sticka under stol med att den fria rörligheten är en grundbult i EU. Hittills har det varit mycket snack och lite verkstad.

Transport kampanjade med andra fack i Europa för att få fart på EU-kommissionen. Målet på en miljon namnunderskrifter för schysta villkor inom transportsektorn nåddes inte. Ändå ser Transport det inte som ett misslyckande.

– Vi fick upp frågan på agendan och fortsätter kampanjen. Namninsamlingen var bara en del.

Transport jobbar också vidare med sitt projekt för ordning och reda i åkeribranschen. Man funderar på nya åtgärder mot det slovakiska bolaget Bring trucking, som förbundet anmält för brott mot utstationeringslagen. Danska fackförbundet har samma problem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.