APM Terminals, containerhamnen i Göteborg
Close
Containerhamnen i Göteborg.
Close

Blixtarna ska bort från containerhamnen

Hamn. APM i Göteborg gör sig av med blixtarbetarna i hamnen. Hamnbolaget låter i stället ett bemanningsföretag ta över rekryteringen av inhoppande hamnarbetare. Och då måste tillfälliga hamnarbetare vara beredda att hamna på helt andra arbetsplatser också.

– Vi reserverade oss mot beslutet under förhandlingen med APM Terminals, säger Patrik Östbjerg, ordförande i Transports avdelning 2.

Blixtsystemet är den traditionella formen för hamnarna i Sverige att fylla ut med extrapersonal. I Göteborg hanterar Blixtsystemet än så länge tre hamnterminaler.

Dit anmäler sig hamnarbetare, som inte har fast anställning, när de vill hoppa in. Dag för dag får sedan hamnarbetarna besked om ifall de får jobb och i så fall i vilken av terminalerna. En hel del av de ungefär 300 blixtarna i Göteborg jobbar så mycket att de kan leva på hamnjobbet.

Containerhamnen i Göteborg, som drivs av APM Terminals, hoppar vid årsskiftet av det gemensamma blixtsystemet. I stället anlitas bemanningsföretaget Adecco. APM:s vd Henrik Kristensen berättar varför:

– Vi har utvärderat effektiviteten och tillförlitligheten med blixtarna under en längre tid. Och kommit fram till att vi behöver en modell som är både mer pålitlig och mer flexibel.

Han beskriver avtalet med Addeco som skräddarsytt för hamnens behov.

– Vi måste säkerställa att det finns hamnarbetare när kunderna kommer till hamnen. Samtidigt kommer hamnarbetarna få en större anställningstrygghet eftersom de blir anställda på bemanningsföretaget.

Transports hamnavdelning i Syd- och Västsverige förhandlade om förändringen i går. Ordförande Patrik Östbjerg konstaterar att det finns både för- och nackdelar med APM:s nya modell.

– Men nackdelarna överväger och vi reserverade oss, säger han.

– Vi tycker att det fungerar bra med blixtarna. Samtidigt vet vi att fackliga kollegor, både i Transport och i andra förbund, har haft en hel del bekymmer med bemanningsföretag.

På Addeco i Göteborg filar man redan på formuleringarna i den annons som ska locka till sig inhoppare till hamnen.

– Vi är ute efter både personer med erfarenhet och kunskap om hamnarbetet och andra som kan utbildas, säger kontorschefen Niklas Erhede. Jag tror att det blir ett populärt jobb bland våra anställda.

Adecco kommer att behöva anställa fler, och enligt bemanningsavtalet är det bara heltidstjänster som gäller.

Lönen ska ligga på genomsnittet bland dem som är jämförbara på den inhyrande arbetsplatsen. Vilket betyder hamnarbetarlön för den som hoppar in i hamnen – och en annan lön om samma anställda hyrs ut till en annan bransch. Där finns också en slags timlönegaranti, som ger anställda på bemanningsföretag lön även när de inte är uthyrda.

– Jag räknar med att vi hittar duktiga personer som kan jobba i hamnen, men som också kan hoppa in på logistikjobb eller inom industrin, säger Niklas Erhede.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Brett stöd i Teslakonflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.