APM Terminals, containerhamnen i Göteborg
Close
Containerhamnen i Göteborg.
Close

Blixtarna ska bort från containerhamnen

Hamn. APM i Göteborg gör sig av med blixtarbetarna i hamnen. Hamnbolaget låter i stället ett bemanningsföretag ta över rekryteringen av inhoppande hamnarbetare. Och då måste tillfälliga hamnarbetare vara beredda att hamna på helt andra arbetsplatser också.

– Vi reserverade oss mot beslutet under förhandlingen med APM Terminals, säger Patrik Östbjerg, ordförande i Transports avdelning 2.

Blixtsystemet är den traditionella formen för hamnarna i Sverige att fylla ut med extrapersonal. I Göteborg hanterar Blixtsystemet än så länge tre hamnterminaler.

Dit anmäler sig hamnarbetare, som inte har fast anställning, när de vill hoppa in. Dag för dag får sedan hamnarbetarna besked om ifall de får jobb och i så fall i vilken av terminalerna. En hel del av de ungefär 300 blixtarna i Göteborg jobbar så mycket att de kan leva på hamnjobbet.

Containerhamnen i Göteborg, som drivs av APM Terminals, hoppar vid årsskiftet av det gemensamma blixtsystemet. I stället anlitas bemanningsföretaget Adecco. APM:s vd Henrik Kristensen berättar varför:

– Vi har utvärderat effektiviteten och tillförlitligheten med blixtarna under en längre tid. Och kommit fram till att vi behöver en modell som är både mer pålitlig och mer flexibel.

Han beskriver avtalet med Addeco som skräddarsytt för hamnens behov.

– Vi måste säkerställa att det finns hamnarbetare när kunderna kommer till hamnen. Samtidigt kommer hamnarbetarna få en större anställningstrygghet eftersom de blir anställda på bemanningsföretaget.

Transports hamnavdelning i Syd- och Västsverige förhandlade om förändringen i går. Ordförande Patrik Östbjerg konstaterar att det finns både för- och nackdelar med APM:s nya modell.

– Men nackdelarna överväger och vi reserverade oss, säger han.

– Vi tycker att det fungerar bra med blixtarna. Samtidigt vet vi att fackliga kollegor, både i Transport och i andra förbund, har haft en hel del bekymmer med bemanningsföretag.

På Addeco i Göteborg filar man redan på formuleringarna i den annons som ska locka till sig inhoppare till hamnen.

– Vi är ute efter både personer med erfarenhet och kunskap om hamnarbetet och andra som kan utbildas, säger kontorschefen Niklas Erhede. Jag tror att det blir ett populärt jobb bland våra anställda.

Adecco kommer att behöva anställa fler, och enligt bemanningsavtalet är det bara heltidstjänster som gäller.

Lönen ska ligga på genomsnittet bland dem som är jämförbara på den inhyrande arbetsplatsen. Vilket betyder hamnarbetarlön för den som hoppar in i hamnen – och en annan lön om samma anställda hyrs ut till en annan bransch. Där finns också en slags timlönegaranti, som ger anställda på bemanningsföretag lön även när de inte är uthyrda.

– Jag räknar med att vi hittar duktiga personer som kan jobba i hamnen, men som också kan hoppa in på logistikjobb eller inom industrin, säger Niklas Erhede.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Brett stöd i Teslakonflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.