Som 15-åring ville Mikael Humlin bli rockstjärna. Nu spelar han blues, rock’n’roll, rockabilly, rythm and blues och soul i två band och repar hemma i stallet.
Close
Som 15-åring ville Mikael Humlin bli rockstjärna. Nu spelar han blues, rock’n’roll, rockabilly, rythm and blues och soul i två band och repar hemma i stallet.
Close

Bluesnörd tar sig ton

Månadens medlem. Han bor i en glänta med sammanlagt tre gårdar i Hälsingeskogarna, sopgubben Mikael Humlin. När andra far på charterresor lägger han hellre tusenlapparna på en ny elgitarr och jammar sig tillbaka till sina USA-resor – i bluesens spår…

Mikael Humlin hamnade i sopsvängen redan 1983. Efter en arbetsolycka läste han upp betygen på gymnasiet och tänkte bli lärare, men så hoppade han tillbaka till Sita igen. Ekonomin.

Fast Mikael trivs, med friheten, arbetskamraterna och ledningen.

Han slår upp dörren hemma på gården och kliver in i stallet, men varken hästar eller hö från förra ägaren, farbror Henry, finns kvar. Högtalare och förstärkare, mikrofoner på stativ och en trave fyllda gitarrfodral skvallrar i stället om Mikaels största intresse: musik.

Då talar vi blues, rock’n’roll och rockabilly.

Väggarna har prytts med foton, tidningsartiklar om Mikaels olika band och diverse minnesmärken från hans rundresor i USA.

– 2007, 2011 och så förra hösten, 2014, var vi där. Jag och mina blueskompisar. En av resorna bjöd sonen mig på, han är professionell musiker, säger Mikael stolt. USA är ett härligt musikland!

Mikael drar på värmeelementet, halar fram en av sina sju, åtta elgitarrer och börjar stämma den.

– Hu, vad det låter!

En kvarlämnad kaffebricka med tömda koppar skvallrar om gårdagens jam med ett av hans bägge band. Det blir inte så mycket pilsner numera, men killarna repar en kväll i veckan.

Mikaels första Amerikatripp gick till Chicago.

– Vi hyrde bil och körde söderut mot Memphis i Tennesee. 680 mil, totalt. Vi var överallt. I Tupelo i Mississippi, där Elvis föddes, på bluesfestival… Sonen spelade på olika bluesklubbar, ställen dit Keith Richards och Mick Jagger i Rolling Stones brukade gå. Och på Buddy Guy’s Legends. Det var ganska stort, där har inga svenskar stått på scenen tidigare.

Musiken pumpades in i Mikaels blod via modern och hennes far som härstammar från en spelmanssläkt i Dalarna. Där fanns Pekkas spelmän och Hjort Anders.

– Alla vet vilka det är. Morfar spelade fiol, mamma cittra och gitarr. Pärleporten och Han är min sång och min glädje. Hon var inte religiös, men det var så då. För mig blev det gitarr och elbas. Och svart folkmusik.

Mikael Humlin skrattar och drar ännu ett ackord. Han var 15 år när han började spela covers, Deep Purple, Led Zeppelin, rock’n’roll med amerikanska förgrundsgestalten Chuck Berry. Så blev han kär, lämnade Söders höjder i Stockholm, flyttade till Hälsingland, tappade bort gitarrspelet men återknöt kontakten i början av 1990-talet.

Olika band avlöste varandra. Mikael och kompisarna spelade på fjällanläggningar och pubar. Han fann ett Alice Cooper-fan och rock’n’roll blandades med punkrock på en skiva. Ytterligare ett möte förde Mikael till rockmusikens rötter, bluesen. Han var fast.

– Jag satte mig och och lyssnade på gamla bluesgubbar från Louisiana och vart alldeles tagen. Det är så här musiken ska vara!

Vad har USA-resorna gett dig?

– Inspiration, man får en kick, tänker: Fan, jag har varit på helig mark. I Mississippi. Här föddes bluesen, fast exakt var tvistar man om.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.