Jan Spanedal beskriver sin musik som ”äkta industri – en blandning mellan konst och musik”.
Close
Jan Spanedal beskriver sin musik som ”äkta industri – en blandning mellan konst och musik”.
Close

Blytung musik på riktiga verktyg

Månadens medlem. Jan Spanedal är inte bara sopgubbe, fackligt aktiv och terränglöpare. Han spelar riktigt tung industrimusik också. Vinkelslip, borrmaskin och oljefat är några av instrumenten.

– Vi gillar musik, men det är bara halva grejen. Det ska se coolt ut också. Uttrycket och uppträdandet är viktigt, säger Jan Spanedal.

Kontrasten är enorm. Jag har precis tittat på videon till låten ”death by torture” (död genom tortyr) där en hårt monstersminkad Jan Spanedal äter kackerlackor och ser galen ut. Hans bandkollega, betongarbetaren Kjell Jonsson, släpar omkring på stora kedjor, köttyxor och en gigantisk klubba samt misshandlar en kvinna i en smutsig industrilokal. Allt ackompanjerat av tunga basgångar, dova vrål och metalliskt trummande.
Nu sitter vi i köket i villaidyllen Bromsten norr om Stockholm och dricker nybryggt kaffe. Studion ligger i källaren och i ett förrådshus i trädgården brukar Jan och Kjell repa inför framträdanden med deras band ”Marsupium Massacre” (fritt översatt: pungdjursmassaker).

Jan verkar vara världens snällaste kille och skrattar ofta till när han entusiastiskt berättar om den blytunga musiken.

– Vi gillar allt som har med industri att göra. Design, ljud och alla fina maskiner som finns på en byggarbetsplats. Att bara använda gitarr, bas och trummor är så begränsande.

– Jag skulle vilja kalla det vi gör ”äkta industri” – till skillnad mot annan industrimusik där någon står bakom en laptop och trycker.

Ska man kalla det musik eller oljud? Jan Spanedal vill gärna kalla det en blandning mellan konst och musik. Han och bandkollegan Kjell Jonsson experimenterar med olika ljud och ingen show ska vara den andra lik. Marsupium Massacre är det enda band i Sverige som uttrycker sig med riktiga verktyg i stället för vanliga instrument, men i Japan är genren större och det finns flera band.

Jan Spanedal har varit i Japan tre gånger på turné, en gång med Marsupium Massacre och två gånger med den japanska noicegitarristen Jinmo som i dagarna släpper sitt 165:e album.

– Han spelar med munnen, skakar gitarren och uttrycker saker som jag aldrig sett någon annan göra.

På turnén fick Jan ett helt helt bord fyllt med grejer, bland annat skrot, en wokpanna, en skridsko och ett ninjasvärd.

– Sedan var det bara att spela!

När Jan Spanedal inte klär sig i gasmask, spelar på ninjasvärd, bankar på oljefat eller sminkar sig till monster och spelar in tortyrvideos, så jobbar han som sopgubbe. Han kallar jobbet sin passion och kan inte tänka sig något bättre.

– Man får jobba med kroppen och vara utomhus. Det är bra arbetstider och goa arbetskamrater. Det har allt som ett drömjobb har.

Dessutom är Jan Spanedal fackligt aktiv och har flera förtroendeuppdrag.

– Många tycker att de inte har tid att engagera sig fackligt. Men har de tid att få sänkt lön då? säger han skämtsamt.

Han är inte med i något parti, utan  kallar sig ”politisk vilde i vänstersörjan”.
Michail Romanov, en av familjens två ryska nakenkatter (döpt efter den ryska tsarfamiljen som avrättades under ryska revolutionen), klättar upp på husses axlar, medan Jan berättar om sina scenkläder. Det senaste tillskottet är en latexdräkt, specialbeställd i Japan. För att komma i den krävs att man smörjer in hela kroppen med olja och får hjälp med påklädningen.

– Hur ska jag beskriva den… det är en av de finaste dräkterna i världen!

Hittills har Marsupium Massacre mest uppträtt på klubbar. Men ibland förväntar sig publiken en vanlig konsert och blivit besviken.

– Folk vill att det ska låta som på radio med vers och refräng. Vi måste bryta oss ur musikgenren och ta oss in i konstvärlden i stället. Där är allt tillåtet och där kommer vi att hitta rätt fans.

Nu smids planer på en konsert på en bilskrot. En show som ligger närmare konstperformance än rockkonsert.

– Vi ska micka upp en vinkelslip och några maskiner, så att allt är helt integrerat. Sedan ska vi massakrera en bil. Vi kanske avslutar med att slänga in en molotov cocktail och släcker med en pulversläckare.

 

Jonas Ohlin

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.