Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.
Close
Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.
Close

Böckerna och verkligheten

Kultur. Transportarbetarens krönikör David Ericsson var på plats när årets upplaga av seminariet Boken på arbetsplatsen hölls ute på Runö folkhögskola.

I en näst intill värmande vårsol steg vi av bussen vid Åkers Runö folkhögskola. Vi var ett trettiotal personer som skulle delta i Boken på arbetsplatsen. Ett seminarium som hållits i stort sett varje år sedan 2004 av en rad fackförbund samt Runö folkhögskola, ABF och Författarförbundet. Allt för att främja arbetsplatsbiblioteken, där Transport betytt mycket genom vägkrogsbiblioteken.

Temat var lite torrt: ”Läsandet bär demokratin”. Men, well, well, dagen började i all fall inte med teambuilding och lekar. Utan med föredrag som sträckte sig alltifrån barnböcker till boken om seriemördaren Peter Mangs.

Allra först talade barnboksförfattaren Gunna Grähs om sitt dilemma när hon skriver: att alla våra tankar om uppfostran kokas ner till det vi vill läsa för barnen.

Kollisioner kan uppstå och många går i taket för böcker som Lilla Hjärtat, Tintin i Kongo och de med Pippis pappa, ”negerkungen …”

Barnböcker är tydligen inte så enkla som man kan tro.

Byggnadssmeden och författaren Micke Evhammar berättade sedan om sina romaner som bland annat handlar om människor på byggen. Om slitet, farorna, stressen men också om kamraterna och yrkesstoltheten. Att en dag kunna åka förbi ett hus och säga.

– Det där har jag varit med och byggt!

Musiken har en stor plats i Evhammars författarskap och den känns då man läser hans böcker. Det finns ett slags melodisk klang i dem.

En fängslande programpunkt var när Tina Nielsen, anställd på häktet i Örebro, tog emot utmärkelsen för årets arbetsplatsbibliotek. Personalen har ordnat med utlåning både till sig själva och de intagna. Ett verkligt fint initiativ. Priset delades ut av läsambassadören och tidigare Bolibompamedarbetaren Johan Anderblad.

Agnes Török
Agnes Török läste finstämt och engagerat.  Foto: David Ericsson

På kvällen läste estradpoeten Agnes Török dikter i caféet. Skickligt och enkelt läste hon om sin morfar som var elektriker och fått så många stötar att han mist känseln i fingrarna. Men också mer storpolitiskt om att det finns hopp och att det går att göra något: mot fascism och klimathot.

– Inget är ännu försent.

Lite mer dystert men kanske än mer intressant blev det andra dagen. Då talade religionsprofessorn Mattias Gardell (brorsa till Jonas Gardell), om sin bok Raskrigaren som handlar om seriemördaren Peter Mangs.

Det fanns ett konspiratoriskt drag då han menade att Mangs och många seriemördare före honom egentligen är en våldsam gren av den fascistiska ideologin.

– Dödandet av det värdelösa livet, som Mangs själv kallade det, var för att skapa kaos och krossa demokratin så att en stark ledare kunde ta över en dag.

Flera andra författare framträdde också, som Henrik Arnstad, Doris Dahlin, Sonja Schwarzenberger. Även Föreningen Arbetarskrivare var med genom författaren Torgny Karnstedt.

Bland de sist talande var Transports kulturansvariga Maria Legge.

– Den som vill ha hjälp att starta ett arbetsplatsbibliotek kan vända sig till mig!

Många samtal bär jag med mig efter de här två dagarna men starkast är nog Mattias Gardells ord.

– Det är klasskillnaderna som mynnar ut i rasism.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Joe Hill. Foto: Joe Hill Visitor Center

Joe Hill – ett öde som fortsätter att fängsla

Facklig legend. Joe Hill lever än. Gävle vill lyfta minnet av stadens mytomspunne son – fackkämpen, poeten och protestsångaren.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.