Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.
Close
Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.
Close

Böckerna och verkligheten

Kultur. Transportarbetarens krönikör David Ericsson var på plats när årets upplaga av seminariet Boken på arbetsplatsen hölls ute på Runö folkhögskola.

I en näst intill värmande vårsol steg vi av bussen vid Åkers Runö folkhögskola. Vi var ett trettiotal personer som skulle delta i Boken på arbetsplatsen. Ett seminarium som hållits i stort sett varje år sedan 2004 av en rad fackförbund samt Runö folkhögskola, ABF och Författarförbundet. Allt för att främja arbetsplatsbiblioteken, där Transport betytt mycket genom vägkrogsbiblioteken.

Temat var lite torrt: ”Läsandet bär demokratin”. Men, well, well, dagen började i all fall inte med teambuilding och lekar. Utan med föredrag som sträckte sig alltifrån barnböcker till boken om seriemördaren Peter Mangs.

Allra först talade barnboksförfattaren Gunna Grähs om sitt dilemma när hon skriver: att alla våra tankar om uppfostran kokas ner till det vi vill läsa för barnen.

Kollisioner kan uppstå och många går i taket för böcker som Lilla Hjärtat, Tintin i Kongo och de med Pippis pappa, ”negerkungen …”

Barnböcker är tydligen inte så enkla som man kan tro.

Byggnadssmeden och författaren Micke Evhammar berättade sedan om sina romaner som bland annat handlar om människor på byggen. Om slitet, farorna, stressen men också om kamraterna och yrkesstoltheten. Att en dag kunna åka förbi ett hus och säga.

– Det där har jag varit med och byggt!

Musiken har en stor plats i Evhammars författarskap och den känns då man läser hans böcker. Det finns ett slags melodisk klang i dem.

En fängslande programpunkt var när Tina Nielsen, anställd på häktet i Örebro, tog emot utmärkelsen för årets arbetsplatsbibliotek. Personalen har ordnat med utlåning både till sig själva och de intagna. Ett verkligt fint initiativ. Priset delades ut av läsambassadören och tidigare Bolibompamedarbetaren Johan Anderblad.

Agnes Török
Agnes Török läste finstämt och engagerat.  Foto: David Ericsson

På kvällen läste estradpoeten Agnes Török dikter i caféet. Skickligt och enkelt läste hon om sin morfar som var elektriker och fått så många stötar att han mist känseln i fingrarna. Men också mer storpolitiskt om att det finns hopp och att det går att göra något: mot fascism och klimathot.

– Inget är ännu försent.

Lite mer dystert men kanske än mer intressant blev det andra dagen. Då talade religionsprofessorn Mattias Gardell (brorsa till Jonas Gardell), om sin bok Raskrigaren som handlar om seriemördaren Peter Mangs.

Det fanns ett konspiratoriskt drag då han menade att Mangs och många seriemördare före honom egentligen är en våldsam gren av den fascistiska ideologin.

– Dödandet av det värdelösa livet, som Mangs själv kallade det, var för att skapa kaos och krossa demokratin så att en stark ledare kunde ta över en dag.

Flera andra författare framträdde också, som Henrik Arnstad, Doris Dahlin, Sonja Schwarzenberger. Även Föreningen Arbetarskrivare var med genom författaren Torgny Karnstedt.

Bland de sist talande var Transports kulturansvariga Maria Legge.

– Den som vill ha hjälp att starta ett arbetsplatsbibliotek kan vända sig till mig!

Många samtal bär jag med mig efter de här två dagarna men starkast är nog Mattias Gardells ord.

– Det är klasskillnaderna som mynnar ut i rasism.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Nämn aldrig att du kör lastbil!

Davids krönika. Nämn inte att du kör lastbil. I varje fall inte under ett läkarbesök för då kan det gå riktigt illa.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.