Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.
Ett trettiotal bokombud från hela landet, de flesta medlemmar i nämnda förbund, var samlade i tredagarsseminariet. Författarna och poeterna Aino Trosell, Peter Gustavsson, Freke Räihä och Anna Arvidsdotter talade och läste ur sina böcker.
Men det riktigt fina var blandningen av människor, inte bara från olika landsändar utan också födda i andra länder. Alla med intresse för kultur och litteratur och vad den kan göra för oss till vardags och i det fackliga arbetet.
”Hurdå?” Undrar säkert någon. ”När man läser böcker blir väl inga barn gjorda!”
Nä, kanske inte just då. Men allt hänger ihop. Språket, att vänja sig vid att läsa texter och att ta del av andras erfarenheter. Och så en del, andra, närapå oavsiktliga effekter.
Som just vägkrogsbiblioteken där idén till dem kläcktes på ett sådant här seminarium i början av 2000-talet. En undersökning hade visat att 50 procent av alla manliga kroppsarbetare aldrig öppnade en bok. Minst var läsandet, inte oväntat, bland chaufförer.
Då kom man på att om inte chaufförerna kommer till böckerna så får böckerna komma till chaufförerna. Så med hjälp av avdelningarna startade Transport och Hotell- och restaurangfacket bibliotek med ljudböcker på vägkrogar.
Ingen hade väl kunnat tro att det skulle bli en sådan succé. Pressen hakade på och skrev spaltkilometer. Tv-journalister åkte med lastbilar härs och tvärs i landet och intervjuade chaufförer. Transport och hela chaufförskårens anseende steg då det visade sig att många boklyssnande chaufförer blev mer belästa än bibliotekarier.
Så kan det gå när liten tuva rätar upp stort lass. Och i dessa trolltider när det mesta är fake news på nätet, känns det viktigt med verkliga möten mellan människor. Och det känns mäktigt att vara bland de som tror på att kunskap och gemenskap kan förändra saker. Som att vi är något slags pionjärer i arbetarrörelsens början, då man for längs vägarna, agiterade och fick människorna med sig.
Det kanske låter naivt men här någonstans behöver vi börja om, med möten och agitation med böcker och ljudböcker som grund. En dag kommer det att löna sig. På samma sätt som vägkrogsbiblioteken lyfte delar av fackföreningsrörelsen och åkeribranschen. För litteraturen är till för oss – alla!