Avtal 2020

Bra semestervillkor när KFS och Pacta slog ihop påsarna

Flyg. Miljö. En historisk löneuppgörelse är tecknad för anställda i kommunala flygplats- och renhållningsbolag. Tidigare förhandlade Transport med två arbetsgivarparter, KFS och Pacta. De hade egna avtal för både miljö och flyg. Nu har organisationerna gått ihop, i Sobona. Och de två yrkesgrupperna har fått var sitt branschavtal.

– Pacta och KFS har länge diskuterat en sammanslagning. I februari började vi förhandla för att få ihop avtalen som hade rätt olika innehåll. Det blev en utdragen process, säger Per-Olof Norgren, central ombudsman i Transport.

De flesta av Transports företag finns på den privata sidan, under Svenskt Näringslivs paraply. Men förbundet har också medlemmar som jobbar i kommunala bolag på flygplatser och inom renhållning.

Såväl KFS som Pacta tecknade tidigare avtal för de kommunala bolagen – för både flyg och miljö. 2018 gick organisationerna ihop och bildade Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Transport är ett av flera fackförbund som det senaste året suttit i utdragna förhandlingar med Sobona om nya sammanvävda branschavtal.

Förra veckan var parterna i mål och man tecknade ett 29 månader långt löneavtal som ger 3 procent i lönehöjning den 1 november 2020. Och ytterligare 2,4 procent den 1 april 2022. Totalt 5,4 procent.

De gamla KFS- och Pactaavtalen skiljer sig från Transports övriga kollektivavtal. Bland annat tillämpas individuell lönesättning (fast alla är garanterade minst 50 procent av löneökningen). Den blir kvar även i Sobonas nya avtal.

Semestern var en speciell knäckfråga när avtalen skulle sys ihop. Pacta hade mest generösa villkor – med 25 dagars semester som grund. Vid fyllda 40 år fick arbetstagaren ytterligare sex betalda semesterdagar. Och vid fyllda 50, sju extra dagar. Totalt 32.

Per-Olof Norgren säger:

– De semestervillkoren har vi med oss in i det nya avtalet för flygplatserna.

Miljöarbetare som anställdes före september 1998 har samma villkor, men inte övriga renhållare.

Facket fick också behålla en förmån som Transports andra grupper inom flyget slagits för i årets avtalsrörelse. Det handlar om en möjlighet att växla den extra semestersättningen mot fler semesterdagar. För de Sobona-anställda som nappar betyder det ytterligare 5 till 6 dagars semester.

– Den förmånen gäller både flygplatspersonalen och miljöarbetarna, påpekar ombudsman Joakim Guttman som också varit med vid förhandlingarna.

Ytterligare en semesterförmån fick facken gehör för. Som gäller båda grupperna. Om de kommunala bolagen schemalägger upp till 14 dagars semester utanför perioden juni till augusti får den anställde en extra semesterdag, plus 3 000 kronor. Som kompensation.

Begär arbetsgivaren mer än 14 dagar utanför sommarmånaderna utgår två dagars extra semester. Plus 5 000 kronor.

Ytterligare en favör blir kvar för personal med många år i bolagen. Den som anställdes före september 1998 har tolv månaders uppsägningstid, om arbetsgivaren vill avsluta anställningen.

Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2022.

– Det är för att arbetsgivarna ska hinna ställa om, säger Per-Olof Norgren.

Enligt Joakim Guttman lyckades facket mota bort arbetsgivarens krav på att få utjämna arbetstiden över en längre period, 16 veckor. Nu gäller sex veckor för miljöarbetarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Martin SVensson:
    23 december, 2020

    Jätte dåligt avtal. Visionn fick retroaktiv lön från 1 april, vi fick inget. Anstälda inom omsorg fick 5000 tusen vi fick inget . Varför blev det ingen löneökning 21?

Lästips:

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Avtalsrörelsen går in i ett avgörande skede

Ordförandeord. Just nu pågår avtalsrörelsen för fullt och jag får ibland frågan om hur man hinner med och hur man orkar.

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.