Branko Petrovic är lastbilschaufför. Men efter att ha blivit skadad två gånger på jobbet är han fast i lägenheten större delen av dygnet. Foto John Antonsson
Close
Branko Petrovic är lastbilschaufför. Men efter att ha blivit skadad två gånger på jobbet är han fast i lägenheten större delen av dygnet.
Close
Arbetsskador

Branko halkade på jobbet – livet blev ett helvete

Arbetsmiljö. Branko Petrovic halkade när han skulle koppla en trailer 2018. Sedan dess har han brottats både med smärta och Försäkringskassan. Han vet inte om han får mer sjukpenning efter den sista oktober.

– Jag kan troligen inte bli bättre. Kanske får jag aldrig köra mina lastbilar igen. Men jag vill inte acceptera det. Samtidigt måste jag slåss mot spöken. För mig är Försäkringskassan ett spöke, säger Branko Petrovic.

Branko Petrovic är lastbilschaufför sedan år 2000. Han älskade vägen. Men en kall dag 2018 förstördes allt. Det hade bildats is på marken. Branko skulle koppla på en trailer och tappade fästet i marken. Han föll bakåt och slog huvudet i en container och skadade ryggen.

Han blev sjukskriven och beviljades livränta (se faktaruta). Branko Petrovic opererades året därpå och efter det var han snart i gång och jobbade igen.

Han slutade sitt tidigare jobb och började köra kylvaror till Ica-butiker i stället.

Halkade ännu en gång

En höstdag 2020 skulle han lossa en pall i Varberg. Det hade bildats kondens på marken och han halkade till ännu en gång. Den här gången fick han en vridning i ryggen.

Sjukskriven igen. Men han beviljades inte livränta, då bedömningen från vårdcentralen var att han skulle kunna börja jobba om ett halvår.

Han började jobba igen hösten 2021, på 25 procent.

– De tvingade mig att börja jobba. Jag kände att det var för tidigt, säger Branko.

Det gick dåligt. Kroppen tog stryk och hans fru Silvija kunde se hur han bröts ner. Inom några månader blev han sjukskriven på heltid igen.

Blivit värre

Sedan dess har det bara blivit värre.

– Jag har förlorat mer än 50 procent av min inkomst eftersom jag varken får livränta eller ett beslut om att jag har skadat mig på jobbet. Det jag har är inte en sjukdom. Mitt och min familjs liv har förstörts på grund av en skada på jobbet.

Branko beskriver en tillvaro där han inte kan koncentrera sig på rehabilitering. Det finns två skäl till det, enligt honom.

Det första är att Försäkringskassan inte vill ersätta eller erkänna en arbetsskada och ge honom livränta. Den ekonomiska förlusten har varit stor och sätter en onödig press på familjen.

– Min fru går till jobbet klockan fem på morgonen för att städa. Sedan kommer hon hem och måste jobba resten av dagen med att hjälpa mig. Ibland har jag så ont i kroppen att hon måste hjälpa mig att gå på toaletten och duscha. Förstår du hur det känns?

Det andra skälet är en ständig oro att inte längre få några pengar alls. I somras fick han veta att hans sjukskrivning passerat 550 dagar och att Försäkringskassan nog inte skulle bevilja sjukpenning för den ansökta perioden, som varar fram till och med slutet av oktober. Till slut fick han ett ja. Men nu vet han inte vad som händer i framtiden.

– De frågar mig om min rehabiliteringsplan. Var jag ser mig själv om 20 år. Allt jag kan tänka på är den 25 november. Får jag några pengar då?

Branco Petrovic sitter i köket tillsammans med sin gamla jobbarkompis Pantelija Konculic, som stöttat honom under sjukskrivningen. Foto: John Antonsson
Branco Petrovic sitter i köket tillsammans med sin gamla jobbarkompis Pantelija Konculic, som stöttat honom under sjukskrivningen. Foto: John Antonsson

För låg arbetsförmåga

När Transportarbetaren besöker honom i hans lägenhet i Helsingborg sitter hans gamla jobbarkompis Pantelija ”Panta” Konculic med. Pantelija har stöttat honom under stora delar av sjukskrivningen och skjutsat honom till kliniker och sjukhus i olika delar av Skåne.

Samma morgon har Branko talat i telefon med Försäkringskassan och några dagar innan hade han ett möte med bland annat Arbetsförmedlingen. Enligt honom bedömer Arbetsförmedlingen att hans arbetsförmåga är för låg för att söka jobb.

– Försäkringskassan vill att jag ska säga upp mig från jobbet och söka andra jobb. Men vem ska anställa mig? Jag skulle inte göra det.

Eftersom Branko började jobba direkt när han kom till Sverige har han aldrig lärt sig språket. Han kan viss chaufförssvenska och förstår vad som behövs för jobbet. Ett annat problem är att han går på smärtstillande. Oxycodone är en narkotikaklassad medicin.

– Jag måste ta den, för att överleva. Jag kan sova ungefär två till tre timmar per natt. men Oxycodone har förstört mig som person. Det är en drog som är värre än heroin.

Ständig smärta

Han har en plastkrage för att fixera nacken. I varje rörelse grimaserar han och rör sig försiktigt för att inte smärtan ska ta över. Dottern sitter i rummet bredvid. Det tar honom tio minuter att ge henne ett glas vatten när hon ropat på honom.

Smärtan är svår och ihållande. Den gör det svårt att sova och utföra vanliga vardagssysslor. Foto: John Antonsson
Smärtan är svår och ihållande. Den gör det svårt att sova och utföra vanliga vardagssysslor. Foto: John Antonsson

– Det här är inte ett liv. Det är inte ens att överleva. Vet du hur det är att berätta för din sexåriga dotter att du inte kan lära henne cykla?

Branko beskriver livet som ett fängelse.

– När du tar en fågel och sätter den i en bur inomhus sjunger den inte samma sånger.

Är det så du mår?

– Jag var en fågel som flög över hela Europa. jag har kört från Norge till Portugal, Spanien till Grekland. Jag är förare sedan år 2000. Nu är jag vad? Ingenting. Jag är inte ens en person, för Försäkringskassan behandlar mig inte som en.

Transportarbetaren har varit i kontakt med fackets avdelning i Helsingborg. De är medvetna om Brankos fall och berättar att han är en av många medlemmar som har problem med Försäkringskassan. De kan inte hjälpa honom när det gäller den press han upplever från Försäkringskassan, men om han får ett slutgiltigt nej kommer de att hjälpa honom att överklaga.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Christer Karlsson:
    3 november, 2022

    Har haft ett sådant ärende på min tidigare arbetsplats. Försäkringskassan och AMF vägrade då olyckan hade varit i samband med lastbilen. De hänvisar då till lastbilensförsäkring och försäkringsbolaget som har tecknat försäkringen. Gör samma sak hänvisar till Försäkringskassan och AMF. Så den som drabbas är alltid den som är chaufför.

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.