En man rullar en marijuana cannabis-joint.
Close
Cannabis kan sitta kvar i kroppens fettvävnad och ge utslag på test i upp till sex veckor.
Close
Droger på jobbet

”Brottsligt att köra med hasch kvar i kroppen”

Rättsläget. – Ertappas du med att köra lastbil med cannabis i kroppen är min bedömning att företaget har rätt att avskeda dig. Det säger Lars Bäckström på arbetsgivarorganisationen Almega.

Lars Bäckström, Almega
Lars Bäckström. Foto: Almega

Lars Bäckström är arbetsrättsjurist. Han känner inte till något rättsfall, där frågan om avsked av en anställd som ­missbrukat narkotika prövats i Arbetsdomstolen.

– Frågan har därför aldrig ställts på sin spets. Men narkotika är olagligt, till skillnad mot alkohol. Genom att köra drogpåverkad gör du dig skyldig till brott. Därför har arbetsgivaren inte skyldighet att erbjuda dig behandling.

När det gäller alkoholproblem behöver anställda styrka sin sjukdom med medicinska intyg. Personen måste vara medveten om sitt beroende och vilja medverka vid behandlingen, betonar han.

Till skillnad mot facket tror inte Bäckström att Arbetsmiljöverkets bantade föreskrifter kommer att försvaga företagens ansvar för rehabilitering vid sjukdom. Men dit räknar han inte narkotikaberoende.

– Även om en anställd säger att missbruket är självmedicinering så behöver det inte vara så. Man får titta noga på det enskilda fallet.

Lars Bäckström tar upp ett mål i Arbetsdomstolen om en lastbilschaufför som körde med 2,0 promille alkohol i kroppen och fastnade i en viadukt.

– Domen visade att företaget hade rätt att avskeda föraren eftersom han hade gjort sig skyldig till brott.

Både alkohol och narkotika påverkar din reaktionsförmåga. Du blir en risk både för din omgivning och dina kollegor, som arbetsgivaren också ansvarar för, poängterar Bäckström.

Kan arbetsgivare i sina policyer reglera vad anställda får göra på fritiden?

– Man kan göra skrivningar för att ­markera att bolaget inte tolererar användning av narkotika. Men det är tveksamt om det ger arbetsgivaren rätt att vidta åtgärder. Det du gör på fritiden får inte ha en negativ inverkan på jobbet eller innebära en säkerhetsrisk.

Företag med riktlinjer för alkohol och narkotika brukar skriva in att anställda ”är skyldiga att underkasta sig drogtester”. Parterna kan även i kollektivavtal reglera hur missbruk ska hanteras, anför Lars Bäckström.

Vid misskötsel, som sena ankomster eller samarbetsproblem, kan arbetsgivare utfärda skriftliga varningar innan någon sägs upp, tillägger han.

– Men gör du dig skyldig till en brottslig handling, inom din anställning, kan företaget avskeda dig på dagen, utan varning.

 

Bo Ericson, LO-TCO Rättsskydd.
Bo Ericson. Foto: LO-TCO Rättsskydd

Bo Ericson är jurist på fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd.

– Om något diagnostiseras som sjukdom ska det behandlas som sjukdom, som i fallet med alkoholberoende. Då gäller förstärkt anställningsskydd. Med narkotika blir det mer komplicerat eftersom själva innehavet och bruket är kriminaliserat, säger han.

Rättsläget är osäkert och Ericson anser att man får bedöma efter omständigheterna i varje enskilt fall. Har personen psykiska eller andra problem? Sköter hen sitt jobb? Själv har han varit ombud för en anställd som ”självmedicin­erade” sig med narkotiska preparat.

– I botten fanns en psykisk sjukdom. Från fackligt håll hävdade vi att arbetsgivaren hade rehabiliteringsansvar medan arbetsgivaren hävdade motsatsen.

– Utgångspunkten måste vara ifall beroendet kan klassas som sjukdom. Är beroendet diagnosticerat gäller förstärkt anställningsskydd, som inbegriper rehabilitering.

Rör det sig om en ”partygrej” eller enstaka händelse anser Bo Ericson inte att det är saklig grund för uppsägning. Däremot bör arbetsgivaren tillrättavisa personen.

Bo Ericson upplever också att arbetsgivarklimatet hårdnat och ser en fara i Arbetsmiljöverkets bantade föreskrifter.

– Mindre förseelser kan ibland leda till uppsägning och den kommande uppluckringen av lagen om anställningsskydd kommer att göra det lättare att säga upp anställda av personliga skäl, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Pontus Svensson:
    23 juli, 2022

    Det är verkligen najs precis som bajs och bajsstraff

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.