Claes Engholm tävlar i ordvitsar och kör budbil i Stockholm. ”Ibland blir ordvitsandet lite som att vrida ur en disktrasa, det gäller att få ur sig det sista skämtet. Det är då det kanske går lite väl långt också.”
Close
Claes Engholm tävlar i ordvitsar och kör budbil i Stockholm. ”Ibland blir ordvitsandet lite som att vrida ur en disktrasa, det gäller att få ur sig det sista skämtet. Det är då det kanske går lite väl långt också.”
Close

Budbilschauffören som alltid vill göra en poäng

Månadens medlem. Budbilschaufför Claes Engholm är en av Sveriges främsta ordvitsare. Han har deltagit i SM ett flertal gånger och säger själv att han är bra på att hålla låda. Transportarbetaren träffar honom över en lunch vid ett gråmulet Telefonplan.

Han bor i Hägersten i Stockholm och jobbar som kurir på Fedex Express. Tidigare körde Claes Engholm värdetransporter för Panaxia och för några år sedan arbetade han också fackligt. När Transport­arbetaren träffar honom bjuds det på lunchbuffé med efterrätt och Claes Engholm börjar med marängsvissen.

– Jag har kommit fram till att man äter mindre om man gör så här. Även om jag är mätt efter att jag avslutat varmrätten så trycker jag alltid i mig efterrätt. Men äter jag efterrätten först, är det lättare att avstå från det sista av varmrätten.

Efter en stunds samtal känns resonemanget kring baklängesmåltiden inte så konstigt. Claes Engholm verkar eftertänksamt vrida och vända på de flesta situationer han ställs inför. Ibland för att hitta en ny infallsvinkel, men oftast för att finna en ny ordvits.

– Jag tror det är ett biologiskt tillstånd. Man bygger ju fler synapser i hjärnan om man tänker mycket på något hela tiden och nu kan jag inte stänga av, säger han.

Den ständigt pågående processen bidrar också till Claes Engholms goda improvisationsförmåga, som ledde till seger i Ordvits-SM 2011. Att han har lätt för språk hjälper också förstås. I gymnasiet hade han femma i ryska, spanska och engelska. Tyvärr har Claes förlorat sin SM-titel och inte lyckats ta tillbaka den än.

– 2012 förlorade jag i finalen mot en äldre herre, Anders Nielsen, som har ett större förråd med ordvitsar än jag. Jag improviserar oftast, men han kan alltid dra en ur fickan, så att säga. Sen är han också nästan dubbelt så gammal vilket har gett honom mer tid att samla på sig skämt.

I Ordvits-SM möts deltagarna i tre moment. I det första får de tävlande två minuter på sig att framföra eget material. Claes Engholm brukar försöka välja aktuella ämnen från nyhetsflödet. I det andra momentet möts deltagarna en mot en. De turas om att hitta ordvitsar i en detaljrik bild och det gäller att komma på så många som möjligt. I den tredje och sista delen möts de tävlande en mot en, men improviserar kring fler och mer sparsmakade bilder. Om en deltagare inte lyckas hitta något i bilden att vitsa om, får motståndaren chansen. Flest ordvitsar vinner. Alla moment bedöms av en domarpanel och publiken. Är en ordvits för långsökt kan den dömas ut.

Humor är förstås mer än något att tävla i. Claes Engholm tycker framför allt att det är ett bra socialt smörjmedel, som funkar bra bland både kunder och arbetskamrater. Som när han levererar tyg till en sömnadsateljé. Då säger han att det är full rulle. Om ordern är slarvigt packad, borde den ansvarige sys in och praktikanten är i de flesta fall en mönsterelev. Men det är inte alltid omgivningen hänger med.

– Det hörs på tonfallet om jag skämtar och ibland tar det lite tid för nya bekantskaper att lära sig höra skillnad. Men när folk väl insett vad som försiggår brukar det smitta av sig. Min tjej har blivit riktigt vass på ordvitsar, till exempel, säger han.

Trots sin begåvning har Claes Engholm ingen tanke på att byta jobb och satsa på en karriär som komiker. Han trivs bra på jobbet och ägnar hellre kvällarna åt att spela brädspel än att slita på mer eller mindre kända humorklubbar. Han påpekar att spelandet faktiskt också handlar om att göra en poäng eller två.

– Jag hörde Magnus Betnér berätta om alla ensamma hotellnätter, långt från familj och vänner, när han är på turné. Det skulle inte vara något för mig. Och det här budbilsjobbet rullar ju på bra, säger Claes Engholm och skrattar.

 

Jonas Löfvenberg

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.