Budbilschauffören som alltid vill göra en poäng
Månadens medlem. Budbilschaufför Claes Engholm är en av Sveriges främsta ordvitsare. Han har deltagit i SM ett flertal gånger och säger själv att han är bra på att hålla låda. Transportarbetaren träffar honom över en lunch vid ett gråmulet Telefonplan.
Han bor i Hägersten i Stockholm och jobbar som kurir på Fedex Express. Tidigare körde Claes Engholm värdetransporter för Panaxia och för några år sedan arbetade han också fackligt. När Transportarbetaren träffar honom bjuds det på lunchbuffé med efterrätt och Claes Engholm börjar med marängsvissen.
– Jag har kommit fram till att man äter mindre om man gör så här. Även om jag är mätt efter att jag avslutat varmrätten så trycker jag alltid i mig efterrätt. Men äter jag efterrätten först, är det lättare att avstå från det sista av varmrätten.
Efter en stunds samtal känns resonemanget kring baklängesmåltiden inte så konstigt. Claes Engholm verkar eftertänksamt vrida och vända på de flesta situationer han ställs inför. Ibland för att hitta en ny infallsvinkel, men oftast för att finna en ny ordvits.
– Jag tror det är ett biologiskt tillstånd. Man bygger ju fler synapser i hjärnan om man tänker mycket på något hela tiden och nu kan jag inte stänga av, säger han.
Den ständigt pågående processen bidrar också till Claes Engholms goda improvisationsförmåga, som ledde till seger i Ordvits-SM 2011. Att han har lätt för språk hjälper också förstås. I gymnasiet hade han femma i ryska, spanska och engelska. Tyvärr har Claes förlorat sin SM-titel och inte lyckats ta tillbaka den än.
– 2012 förlorade jag i finalen mot en äldre herre, Anders Nielsen, som har ett större förråd med ordvitsar än jag. Jag improviserar oftast, men han kan alltid dra en ur fickan, så att säga. Sen är han också nästan dubbelt så gammal vilket har gett honom mer tid att samla på sig skämt.
I Ordvits-SM möts deltagarna i tre moment. I det första får de tävlande två minuter på sig att framföra eget material. Claes Engholm brukar försöka välja aktuella ämnen från nyhetsflödet. I det andra momentet möts deltagarna en mot en. De turas om att hitta ordvitsar i en detaljrik bild och det gäller att komma på så många som möjligt. I den tredje och sista delen möts de tävlande en mot en, men improviserar kring fler och mer sparsmakade bilder. Om en deltagare inte lyckas hitta något i bilden att vitsa om, får motståndaren chansen. Flest ordvitsar vinner. Alla moment bedöms av en domarpanel och publiken. Är en ordvits för långsökt kan den dömas ut.
Humor är förstås mer än något att tävla i. Claes Engholm tycker framför allt att det är ett bra socialt smörjmedel, som funkar bra bland både kunder och arbetskamrater. Som när han levererar tyg till en sömnadsateljé. Då säger han att det är full rulle. Om ordern är slarvigt packad, borde den ansvarige sys in och praktikanten är i de flesta fall en mönsterelev. Men det är inte alltid omgivningen hänger med.
– Det hörs på tonfallet om jag skämtar och ibland tar det lite tid för nya bekantskaper att lära sig höra skillnad. Men när folk väl insett vad som försiggår brukar det smitta av sig. Min tjej har blivit riktigt vass på ordvitsar, till exempel, säger han.
Trots sin begåvning har Claes Engholm ingen tanke på att byta jobb och satsa på en karriär som komiker. Han trivs bra på jobbet och ägnar hellre kvällarna åt att spela brädspel än att slita på mer eller mindre kända humorklubbar. Han påpekar att spelandet faktiskt också handlar om att göra en poäng eller två.
– Jag hörde Magnus Betnér berätta om alla ensamma hotellnätter, långt från familj och vänner, när han är på turné. Det skulle inte vara något för mig. Och det här budbilsjobbet rullar ju på bra, säger Claes Engholm och skrattar.
Jonas Löfvenberg