Cykelbud
Close
”Vi uppsökare som cyklar kan haka på vissa bud, har de en gammal cykel är det lättare, men en del cyklar väldigt fort och då är det svårt, säger Sofia Södergren. Här tillsammans med (fr v) Andreas Ramström, Martin Fröjd, Christofer Ebenholtz och Simon Bartosz.
Close

Budens väg till facket

Cykelbud. Uppstickarföretag säljer restaurangmat som levereras direkt till dörren. Skitvillkor varnar Transport, som nu försöker organisera buden.

Dennis Hull Andersson började jobba på matbudsföretaget Foodora i september förra året. Företaget är störst i branschen. Han började precis som alla andra med kontrakt på en månad i taget, för att sedan gå upp till tre. Med två nya jobb har han valt att inte skriva på ett nytt kontrakt, men han tänker jobba lite då och då.

Han är en av dem som valt att engagera sig i Transport för att kämpa för bättre villkor för cykelbuden.

– Jag vill hänga kvar på Foodora och hjälpa till att styra upp det här. Osäkra jobb är ett framväxande problem som kan bli större. Jag är lite besviken att det har skrivits om oss som att vi är utsatta människor det är synd om. Det som händer är mycket större. Nu handlar det inte längre om att upprätthålla det facket har vunnit, utan om att kämpa från botten igen, säger han och fortsätter:

– Många säger att budjobbet är en väg in på arbetsmarknaden, men det är inte en rimlig ursäkt för att se förbi alla brister.

Dennis Hull
Dennis Hull Andersson har engagerat sig i Transport för bättre villkor för cykelbuden.

Transports avdelning 5 i Stockholm har en uppsökerigrupp som leds av Simon Bartosz. Han möter upp uppsökarna Sofia Södergren, Andreas Ramström, Martin Fröjd och Christofer Ebenholtz på Medborgarplatsen i Stockholm. I några veckor har extra fokus lagts på att ta kontakt med cykelbud.

– Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att hitta nya medlemmar och fackliga ledare på arbetsplatser, säger Simon Bartosz.

Dagen började tidig förmiddag i en annan del av staden, på Östermalm, där har Foodora sitt huvudkontor. Dit hade några i gruppen tagit sig för att träffa bud som hämtade sin utrustning i ett garage, som dessutom är verkstad och sophus för de människor som bor i samma hus.

– Vi hängde där utanför och pratade med lite anställda. När det blev mindre folk där, drog vi till de restauranger som säljer mat med bud lite mer frekvent, säger Martin Fröjd.

Det finns flera matbudsföretag. Näst störst är Uber Eats. Foodora försöker främst locka till sig cykelintresserade som ser jobbet och cykling som en livsstil. Där jobbar de anställda med kontrakt på en månad i taget. Lönen har baserats på provision, men ska enligt uppgifter vara på väg att gå över till ren timlön. På Uber Eats är lönen provisionsbaserad och betalas genom ett egenanställningsföretag. En reporter på Breakit cyklade för företaget i två veckor och snittade en lön på 39 kronor i timmen.

– Det är viktigt att inte bara säga hej en gång, vi är ute och syns hela tiden, säger Andreas Ramström.

En vanlig fråga uppsökarna ställer är: Hur har du det på jobbet? För att sedan fråga om de har försäkringar och vad facket kan göra.

Förutom dåliga löner har många bud osäkra försäkringsvillkor, ingen tjänstepension och en farlig arbetsmiljö. Flera bud har blivit påkörda och det finns fall då de blivit utan sjuklön. Arbetsmiljöverket har lämnat in en lång lista med åtgärder som behöver göras hos Foodora.

Kaffet är slut och det är dags för uppsökarna att dra vidare.

– Vi har redan haft en bra dag, vi har pratat med 15 personer på två timmar, säger Christofer Ebenholtz.

Tillbaka till Dennis Hull Andersson. Han tror att matbud kan bli ett bra jobb och att det finns möjlighet att fler vågar sig på fackligt engagemang, trots att alla anställda har otrygga jobb.

– Vi har redan pressat på företaget och fått dem att ta tag i sjuklön och försäkringar. Antingen vågar folk engagera sig för att vi är starka som grupp, och att vi är tillräckligt många som är taggade, eller så blir det svårt, säger Dennis Hull Andersson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter:
    19 januari, 2018

    Jag har själv arbetat på www.hungrig.se och där fick vi 70 :- per leverans till helt nyligen då de sänkte lönen till 50:- per leverans. Merparten av buden slutade inom ett par dagar. Jag håller med om allt i artikeln och tycker att cykelbud som affärside är genialiskt i städer men det betyder inte att företagen ska betala slavlöner och skita i försäkringar osv. Cykelbudsföretagen skjuter sig själva i foten när de inte förstår att folk reagerar mot detta genom att inte beställa deras mat när de istället skulle kunna erbjuda studenter och arbetslösa ett vettigt extrajobb om de följde anständiga avtalsvillkor.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.