Budet, bågarna och böckerna
Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.
Lars-Gunnar Ivarsson visar runt. Utanför ett fönster ligger fältet öppet, i horisonten skymtar den tunga trafiken på E20.
Det är ordning på torpet, hemtrevligt. Välfyllda bokhyllor, konst och fotografier av familjemedlemmar. Ute finns ett större förråd för rariteter, Lars-Gunnars stora intresse: Äldre motorcyklar. Något han också skrivit om i flera böcker.
– Det kanske är bäst att börja med en annan bok.
Det var Lars-Gunnar Ivarssons råd före intervjun, som görs digitalt. Ändrade arbetstider och behov av vila ställde in det planerade mötet i hemmet i Lundsbrunn.
Motorcykelintresserad
När det gäller motorcyklar är han väldigt initierad, och det kan möjligen skrämma den mindre mc-kunniga läsaren till en början.
– När jag var 18 köpte jag min första tunga motorcykel. En Kawasaki 750 LTD, den kunde jag till exempel ta en tur till Helsingör på, köpa några Carlsberg Hof och sen hem till Lysekil igen. Nästa var en Yamaha Midnight Special med V-motor, som jag pressade upp till 200 kilometer i timmen utanför Uddevalla, berättar han.
År 1987 köpte Lars-Gunnar en helt ny Harley-Davidson Sportster som han bland annat körde med i Danmark, ned till tyska gränsen.
– Tyvärr var det inte så populärt att vara biker i Danmark på den tiden, på grund av gängkrigen mellan inhemska Bullshit MC och nyetablerade Hells Angels.
Efter att barnen kommit sålde Lars-Gunnar Ivarsson motorcykeln. Men ytterligare några år senare var han tillbaka, fast på en Honda chopper med lång framgaffel och obefintlig fjädring, ”man lättade från sadeln när man körde i ett gupp eller i en håla”.
– Så har det fortsatt, men med mer fokus på att greja och köra mindre. Den motorcykel jag har nu är mer lämplig att åka snabbt, kortare turer bara.
Från Västkusten
Lars-Gunnar Ivarsson är uppvuxen på Västkusten. Sitt yrkesliv började han i familjens bageri i Lysekil för att senare fortsätta som bagare på ett storbageri och en period driva eget.
Sedan snart 30 år arbetar Lars-Gunnar som tidningsbud. Ett yrke i förändring, med mer och mer paket och övrigt post. Och neddragningar till följd av mediernas digitalisering. För egen del har förändringarna dock gått bra, hittills, och han trivs med jobbet:
– Det passar mig.
Att dela ut tidningar har också gett möjlighet att skriva egna texter, flera direkt på engelska.
Lars-Gunnar framhåller betydelsen hans förläggare, Ulf Diktonius, haft vid läsning av böckerna. Liksom av hustrun, Cho-Cho Mar, författare född i Myanmar (Burma).
Hjärteämnen
Boken Destination rymmer mycket av Lars-Gunnars hjärteämnen, skildrade genom Sven Olsons (1919–2011) upplevelser. Född 1919 i Portland, USA, som son till utvandrare från Lönneberga i Småland, arbetar Sven först på en motorcykelverkstad. Han gör resor på den nya kontinenten, upplever mc-tävlingar och möten med personer som senare skulle bli namnkunniga i hela världen, som författaren Jack Kerouac.
Senare återvänder Sven Olson till fäderneslandet och Småland, där Lars-Gunnar Ivarsson träffar honom 2009 tack vare en annons i Indian-klubbens tidning. Lars-Gunnar var först ute efter några reservdelar till den motorcykel han då höll på att renovera, men den första kontakten slutade med att han frågade om han fick skriva en biografi.
Omarbetning
Boken genomgår nu en större omarbetning, med fler dimensioner, och tränger djupare in i Svens själsliv enligt författaren:
– Grundmaterialet är detsamma, men jag har hittat mer material om Sven Olsons liv och hans resor, bland annat kassettband där han själv berättar. Svens bok, som kanske blir undertiteln, är en berättelse som tar tid att läsa och begrunda. Troligen kommer den ut till sommaren och förhoppningen är att i framtiden få den inläst som ljudbok.
Destinations omslag visar ett svartvitt porträtt exponerat över en väg genom ett fält. Vid en hastig blick påminner det om utsikten från författarens fönster. Men bilden är tagen vid Kinnekulle, ”en magisk plats” med Lars-Gunnar Ivarssons ord.
– Vägen på omslaget är en symbol för resandet, både en inre och yttre resa. Men den symboliserar även livet, vägen som vi alla färdas på. Den sträcker sig bortåt och vi ser inte slutet, det är fördolt, säger han.
– Man kan se det religiöst om man vill. Det är livets smala väg som vi alla måste gå för att komma hem till vårt ursprung, den plats vi en gång kom ifrån.