uppsökeri
Close
Chauffören Vasil Zhyrotenskyl kan inte engelska eller svenska och Transports Håkan Eriksson talar varken ukrainska, ryska eller polska. Men en hamburgare talar sitt egna språk.
Close

Burgare och facksnack i hamnen

Facket. 150 hamburgare, 120 bröd till dem och ett okänt antal grillkorvar, både fläsk och kyckling. Gävle hamn är en bra plats för Transport att möta både hamnarbetare och lastbilschaufförer. Därför går grillarna varma i dag.

– Vi har uppsökeri hela veckan, berättar Håkan Eriksson i Gävleavdelningen. I dag när vi är här i hamnen gör vi det tillsammans med hamnavdelning 1.

Jörgen Svärd och Mats Eliasson, hamnarbetare. Foto: Lena Blomquist

Två veckor per år sätter Transports avdelningar av för uppsökeri. Medlemmar – och de som inte har gått med – ska få chansen att träffa facket. Gärna få en kopp kaffe eller, som i Gävle hamn, en hamburgare med alla tillbehör. Men också en chans att prata om jobbet, om fackliga studier, om försäkringar … allt som en yrkesarbetare kan fundera på.

– Det kan nog vara bra, säger Peter Eriksson, chaufför från Delsbo.

Han blev tipsad om hamburgerträffen i hamnen redan dagen före. Då fick han sig en fika när Transports avdelning 11 i Gävle hade veckans första uppsökeri, bland lastbilschaufförerna på Tönnebro rastplats och bensinmack.

– Man får ett ansikte på den man har pratat med, fortsätter Peter Eriksson. Och främst är det kanske bra för att värva nya medlemmar till Transport.

Någon värvning blir det dock inte när Håkan Eriksson, ordförande i Gävleavdelningen, serverar en hamburgare till Vasil Zhyrotenskyl. Han kommer från Ukraina, kör för polskt åkeri och rullar mellan Sverige och Tyskland. Språkförbistring gör att de fackliga diskussionerna uteblir.

Strax intill informerar Gustaf Dubeck, hamnarbetare och klubbordförande i Gävle hamn, i stället en medlem med ryggsmärtor. Det handlar om arbetsgivarens ansvar, utformningen av arbetsredskapen, anmälningar om tillbud och de försäkringar som följer med kollektivavtalet.

– Det är bra att vi får synas på det här sättet i hamnen även om vi ofta pratar fackligt på arbetsplatsen också, säger Gustaf Dubeck.

Som ansvarig för hanteringen av hamburgerbröden tillägger han att en annan viktig anledning till uppsökeriet är att det är ”förbaskat gott med grillat”.

Både roligt och trevligt, säger hamnarbetarna Helen Sjöberg, Joel Westring och Johan Brunila som tar lunchpaus i Transports tält. Foto: Lena Blomquist

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Nytt år och nya insatser

Ordförandeord. Visst är det så att uttrycket ”nytt år och nya insatser” är ett ganska vanligt uttryck. Till viss del kanske det stämmer även om det fackliga arbetet oftast består av envetet och målinriktat arbete.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.