Cabonline begär tillstånd för 600 egna taxibilar

Taxi. Mitt under corona-krisen har taxijätten Cabonline Group ansökt om och fått tillstånd att sätta 600 egna taxifordon i trafik. Åtgärden skapar oro bland de hundratals anlitade åkare som hittills stått för alla bilar och chaufförer.

– Ska Cabonline börja konkurrera med sina egna åkare nu, undrar flera transportörer som Transportarbetaren pratat med.

– Åkarna behöver inte vara oroliga. Att vi söker tillstånd betyder inte att vi sätter bilar i trafik. Det är en nödåtgärd, för att säkerställa att vi klarar färdtjänstavtalet i Stockholm, säger Magnus Klintbäck, vd i Sverigetaxi som ingår i Cabonline.

I Sverige är det vanligt att taxitrafiken styrs av stora taxiföretag, beställningscentraler, som inte har några egna bilar eller förare. De finns i stället hos kontrakterade åkare. I stora bolag kan det handla om hundratals åkerier med ett eller flera fordon.

Så fungerar exempelvis Taxi Stockholm och landets största taxikoncern, Cabonline Group.

Pandemin har slagit extremt hårt mot taxinäringen och därför har Cabonlines ansökan om att få sätta 600 egna bilar i trafik väckt förvåning i branschen. Tillståndet, som Transportstyrelsen utfärdade i mitten av april, gäller för två av dotterbolagen som ingår i koncernen. 300 bilar avser Sverigetaxi i Stockholm AB och 300 får rulla för Taxi Kurir i Stockholm AB.

Kritiska röster frågar sig hur seriöst det är att sätta egna bilar i trafik, samtidigt som åkarna går på knäna. En annan undrar om baktanken är att köpa upp taxibilar billigt, nu när det är generalkris i hela branschen.

En fråga som ställs är om Cabonline nu desperat försöker gardera sig – för att klara det stora färdtjänstavtalet som koncernen har i Stockholms län fram till år 2022.

Magnus Klintbäck säger:

– Det är vanligt att kommunala upphandlare kräver att anbudsgivarna har egna bilar. Vi har haft några tillstånd sedan tidigare. Att vi nu utökar med 600 har helt med corona att göra.

– Det är mängder av taxiåkerier som går i konkurs nu. Det kan bli så illa att vi inte klarar färdtjänstuppdraget i höst. Då måste vi ha en säkerhetsplanka. Fast vi ska egentligen inte bedriva trafik själva, den ska ligga hos åkarna.

Klintbäck anser att åkarna bör sätta värde på de samhällsbetalda körningarna och koncernens åtgärder för att säkerställa kontraktet med kommunerna och regionen i Stockholm:

– Färdtjänsten har gjort att Cabonline trots allt har ett hyfsat läge. De körningarna fortsätter till 60-70 procent. Vi får inte tappa avtalet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Azad:
    30 maj, 2020

    Efter skandalen ( färdtjänst avtalet ) där åkerierna gick back så fortsatt COL ( cabonline ) att utöka sin andel från färdtjänsten På 40% och sänkte åkarnas del . Samma sak gjorde de med Skol körningar . Kommunerna betalade antal kronor per barn medan förarna fick köra med hälften av summan med 3-4 barn från olika adress . COL nöjde sig inte med detta utan de började med kvittningar från avräkningen och hittade på ränta och avgifter och felaktiga avdrag som aldrig rättades till.
    Åkerier gick minus, förarnas lön sänktes men COL vd och chef höjde sina löner istället .

    Med pandemin åkerierna började gå på knä mer än någonsin där COL försökte trösta de med hjälp från färdtjänsten . När färdtjänsten betalade flera miljoner till åkerier för bussar och rullstolsbilar så betalades endast 40% av de pengarna till åkerier och resten stoppades i fickan . Deras förklaring : det är färdtjänsten som bestämmer vilka åkerier som får och vilka inte får .
    Det var inte hela sanningen eftersom färdtjänsten hade inte tillgång till åkeriernas inkörda 2019.
    COL rensade bort de åkerier som ville stämma COL eller deltog i demonstrationer , sen nästa påhittade ursäkten var att bilar som inte rullar får inget återbetalning från färdtjänsten .
    Om man undrar vad är syftet att kräva åkerier på pengar inom 24 timmar och hota de till inkasso ? Jo enda sättet att tjäna miljardbelopp att :
    1. Åkarna som går i konkurs förlorar trafiktillståndet automatiskt då kan de jobba som förare till COL under hösten när skolor börjar .
    2. Att behålla endast tre fyra åkerier och slippa allt annat problem .
    3. Ansöka om stöd från af för att anställda som har redan arbetat i många år och är arbetslösa nu .
    4. Att betala fast lön eller timlön och stoppa resten i fickan och dela mellan vd och andra chef inom koncernen .

    Jag anser att efter allt skandal så finns ingen vettig åkare som vill vara kvar och arbeta för de när de har 600 egna bilar .

Lästips:

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Transportarbetarens logga

Taxiväxelns flytt hotar jobben för 15 anställda

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – 15 personer har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.