Cabonline begär tillstånd för 600 egna taxibilar

Taxi. Mitt under corona-krisen har taxijätten Cabonline Group ansökt om och fått tillstånd att sätta 600 egna taxifordon i trafik. Åtgärden skapar oro bland de hundratals anlitade åkare som hittills stått för alla bilar och chaufförer.

– Ska Cabonline börja konkurrera med sina egna åkare nu, undrar flera transportörer som Transportarbetaren pratat med.

– Åkarna behöver inte vara oroliga. Att vi söker tillstånd betyder inte att vi sätter bilar i trafik. Det är en nödåtgärd, för att säkerställa att vi klarar färdtjänstavtalet i Stockholm, säger Magnus Klintbäck, vd i Sverigetaxi som ingår i Cabonline.

I Sverige är det vanligt att taxitrafiken styrs av stora taxiföretag, beställningscentraler, som inte har några egna bilar eller förare. De finns i stället hos kontrakterade åkare. I stora bolag kan det handla om hundratals åkerier med ett eller flera fordon.

Så fungerar exempelvis Taxi Stockholm och landets största taxikoncern, Cabonline Group.

Pandemin har slagit extremt hårt mot taxinäringen och därför har Cabonlines ansökan om att få sätta 600 egna bilar i trafik väckt förvåning i branschen. Tillståndet, som Transportstyrelsen utfärdade i mitten av april, gäller för två av dotterbolagen som ingår i koncernen. 300 bilar avser Sverigetaxi i Stockholm AB och 300 får rulla för Taxi Kurir i Stockholm AB.

Kritiska röster frågar sig hur seriöst det är att sätta egna bilar i trafik, samtidigt som åkarna går på knäna. En annan undrar om baktanken är att köpa upp taxibilar billigt, nu när det är generalkris i hela branschen.

En fråga som ställs är om Cabonline nu desperat försöker gardera sig – för att klara det stora färdtjänstavtalet som koncernen har i Stockholms län fram till år 2022.

Magnus Klintbäck säger:

– Det är vanligt att kommunala upphandlare kräver att anbudsgivarna har egna bilar. Vi har haft några tillstånd sedan tidigare. Att vi nu utökar med 600 har helt med corona att göra.

– Det är mängder av taxiåkerier som går i konkurs nu. Det kan bli så illa att vi inte klarar färdtjänstuppdraget i höst. Då måste vi ha en säkerhetsplanka. Fast vi ska egentligen inte bedriva trafik själva, den ska ligga hos åkarna.

Klintbäck anser att åkarna bör sätta värde på de samhällsbetalda körningarna och koncernens åtgärder för att säkerställa kontraktet med kommunerna och regionen i Stockholm:

– Färdtjänsten har gjort att Cabonline trots allt har ett hyfsat läge. De körningarna fortsätter till 60-70 procent. Vi får inte tappa avtalet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Azad:
    30 maj, 2020

    Efter skandalen ( färdtjänst avtalet ) där åkerierna gick back så fortsatt COL ( cabonline ) att utöka sin andel från färdtjänsten På 40% och sänkte åkarnas del . Samma sak gjorde de med Skol körningar . Kommunerna betalade antal kronor per barn medan förarna fick köra med hälften av summan med 3-4 barn från olika adress . COL nöjde sig inte med detta utan de började med kvittningar från avräkningen och hittade på ränta och avgifter och felaktiga avdrag som aldrig rättades till.
    Åkerier gick minus, förarnas lön sänktes men COL vd och chef höjde sina löner istället .

    Med pandemin åkerierna började gå på knä mer än någonsin där COL försökte trösta de med hjälp från färdtjänsten . När färdtjänsten betalade flera miljoner till åkerier för bussar och rullstolsbilar så betalades endast 40% av de pengarna till åkerier och resten stoppades i fickan . Deras förklaring : det är färdtjänsten som bestämmer vilka åkerier som får och vilka inte får .
    Det var inte hela sanningen eftersom färdtjänsten hade inte tillgång till åkeriernas inkörda 2019.
    COL rensade bort de åkerier som ville stämma COL eller deltog i demonstrationer , sen nästa påhittade ursäkten var att bilar som inte rullar får inget återbetalning från färdtjänsten .
    Om man undrar vad är syftet att kräva åkerier på pengar inom 24 timmar och hota de till inkasso ? Jo enda sättet att tjäna miljardbelopp att :
    1. Åkarna som går i konkurs förlorar trafiktillståndet automatiskt då kan de jobba som förare till COL under hösten när skolor börjar .
    2. Att behålla endast tre fyra åkerier och slippa allt annat problem .
    3. Ansöka om stöd från af för att anställda som har redan arbetat i många år och är arbetslösa nu .
    4. Att betala fast lön eller timlön och stoppa resten i fickan och dela mellan vd och andra chef inom koncernen .

    Jag anser att efter allt skandal så finns ingen vettig åkare som vill vara kvar och arbeta för de när de har 600 egna bilar .

Lästips:

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Seriösa bolag chanslösa i upphandling”

Taxi. Nystartade taxibolag utan vare sig referenser eller trafiktillstånd vann upphandlingen av samhällstrafiken i Region Gävleborg. Det hävdar Transport och stora bolag som gör enad front mot prisdumpningen.

Transportarbetarens logga

Fem gånger högre smittrisk för taxiförare

Taxi. Taxiförare är den yrkesgrupp där högst andel smittats av corona. Varje dag kör de tusentals tester till och från misstänkta coronafall i Stockholm.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.