Canasta är Kenths stora passion
Månadens medlem. Stuveriarbetaren Kenth Magnusson har hunnit med en hel del fackliga uppdrag under sina 43 år som transportare. Men med ålderns rätt har han lagt de flesta uppdragen åt sidan, och ägnar mer fritid åt engagemanget i Visby Canastaklubb.
Från början var det meningen att köket skulle bli hans arbetsplats. Som ung gick gotlänningen Kenth Magnusson en ettårig kockutbildning, och mönstrade på en båt som fartygskock.
– Men efter tre veckor som kock och elva månader som mässman, så tänkte jag ”aldrig mer kock”. Det var så dåligt betalt, säger Kenth.
Han ser dock inte kockutbildningen som bortkastad.
– Det var inte många ungkarlar förr som stod och gjorde kroppkakor till middag, som jag gjorde. Och matlagning är ett stort intresse än i dag.
Sedan han mönstrat av blev det sommarjobb som truckförare på ett bryggeri, där ett åkeri som hette Svelast brukade hämta läsk och lämna tomglas.
– Sommarjobbet tog slut på en fredag, och samma dag kom en av killarna från Svelast och frågade vad jag skulle göra sedan. ”Vet inte”, sa jag. ”Men kom och kör truck hos oss då”, sade han. Måndagen efter började jag lossa trailers i hamnen åt Svelast, och på den vägen är det.
Efter Svelast blev det några år på Gotlandsbolaget, och 1987 blev Kenth anställd vid Gotlands stuveri. Sedan den där dagen på bryggeriet har han jobbat nästan 45 år i anslutning till Visby hamn – och sett stuveriverksamheten växa stadigt under hela tiden.
– Förr var vi bara sju–åtta stycken, och då tyckte jag nog att vi var ett mer sammansvetsat gäng. Men det här är fortfarande världens bästa jobb. Ena dagen kör du maskin, andra dagen lastar du bagage. Det blir aldrig enformigt.
Transportmedlem har han varit hela tiden, och genom åren har han varit både skyddsombud och sektionsordförande. I dag nöjer han sig dock med att tjänstgöra som försäkringsrådgivare.
– Nu tycker jag att de yngre kan sköta uppdragen. Jag har lite andra åtaganden, bland annat sitter jag i styrelsen för canastaklubben, berättar Kenth.
Visby Canastaklubb är Sveriges äldsta canastaklubb, grundad 1951 och fortfarande aktiv med ett 40-tal medlemmar. Kenth gick med för ett tiotal år sedan, och förutom styrelsearbetet upptar själva spelandet en hel del av hans tid.
– När jag började kunde man ju spela dygnet runt, i princip. Nu blir det 48 måndagar om året och vi spelar väl tre timmar varje gång, så… ja, det blir ju en del timmar nu också.
Under de tio år han varit med i canastaklubben har Kenth hunnit bli flerfaldig klubbmästare, distriktsmästare (förra året knep han båda titlarna), Årets canastaspelare, med mera.
– Det är både tur och skicklighet – man ska ha lite flyt också. Nu i maj blir det Östersjömästerskapen tillsammans med ett gäng finska spelare. Vi träffas på Ålandsfärjan och spelar, äter och umgås, både på båten och i land i Helsingfors. Det ser jag verkligen fram emot.
Canasta spelas med två kortlekar, inklusive jokrar, och det går i högt tempo när Kenth blandar, delar ut till bordet och ger en engagerad genomgång av reglerna. Det är inte helt lätt att hänga med, men tydligen spelar man parvis och ska samla olika kortkombinationer. Men vad är det som gör canasta så fängslande?
– Man spelar inte om pengar eller så, utan det är socialt, man kommer ut och träffar folk. Och så får man använda hjärnkontoret lite grann, avslutar Kenth.
Tommy Harnesk