”Chauffören blev misshandlad, polisen körde honom till sjukhus”

Åkeri. Tommy Jonsson håller i Transportarbetareförbundets verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen. Han har redan kontaktat det nya a-krimcentrumet i Umeå med tips om åtta misstänkt fifflande åkerier, som facket anser borde granskas.

– Ett fall rör en makedonsk chaufför som jobbade i ett svenskt åkeri, som flyger in folk från bland annat Bulgarien. Han och kollegorna var utstationerade, fast de blev sedan anställda av åkaren, och bodde i lastbilarna. Chauffören blev misshandlad och polisen fick köra honom till sjukhus, säger Tommy Jonsson.

Åkeriägaren har av Transportstyrelsen bedömts som olämplig och får inte driva företag, förklarar Tommy Jonsson. Han skulle önska att även Transportstyrelsen ingick i de myndighetssamverkande a-krimcentrumen.

– Som det är nu måste jag skicka separata anmälningar till Polisen och Transportstyrelsen.

Den makedonska chauffören är medlem i Transportarbetareförbundet och blev glad för den hjälp han fick.

– Han blev utslängd på gatan och hade ingenstans att bo. Utländska chaufförer som drabbas av oseriösa arbetsgivare skulle behöva ett skyddsnät och fångas upp som medlemmar. Problemet i dag är att de inte vet att vi, facket, finns.

– Vi skulle behöva inträdesansökningar på flera språk för att fånga upp chaufförer med andra språk, exempelvis de baltiska. De utländska förarna är duktiga på att sprida kunskaper om facket vidare.

Ordning och redaverksamheten kan bli ett nav för att fånga upp brottslig verksamhet inom åkeribranschen i landet och anmäla vidare till a-krimcentrumen.

– Men det är viktigt att samla in bevis och underlag innan vi skickar in anmälningar.

Tommy Jonsson tror att de nya a-krimcentrumen kan bli en jättebra resurs i arbetet mot organiserad brottslighet inom åkerisektorn.

– Än så länge saknar jag en struktur, men jag hoppas att vi kan arbeta upp ett fungerande arbetssätt med en särskild tipsfunktion. Återkoppling om vad som görs vore också bra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    10 januari, 2023

    Tyvärr så är åkeribranschen en bransch där det ofta fifflas med både det ena och det andra.Lönsamheten för åkerierna behöver höjas för att motverka fiffel med löner, anställningar och kör och vilotider.Lönen för chaufförer behöver höjas rejält för att även höja statusen att arbeta som chaufför.Utländska fattiga människor utnyttjas ofta som chaufförer i Sverige av skrupelfria människor som lever gott på deras arbete genom att betala låga löner.För egen del är jag glad att jag numera är pensionär och slipper vara en del av ett transportsystem där människor utnyttjas som moderna slavar med låga löner och dåliga arbetsförhållande där de även bor i hytten veckovis/månadsvis.

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.