”Chauffören blev misshandlad, polisen körde honom till sjukhus”
Åkeri. Tommy Jonsson håller i Transportarbetareförbundets verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen. Han har redan kontaktat det nya a-krimcentrumet i Umeå med tips om åtta misstänkt fifflande åkerier, som facket anser borde granskas.
– Ett fall rör en makedonsk chaufför som jobbade i ett svenskt åkeri, som flyger in folk från bland annat Bulgarien. Han och kollegorna var utstationerade, fast de blev sedan anställda av åkaren, och bodde i lastbilarna. Chauffören blev misshandlad och polisen fick köra honom till sjukhus, säger Tommy Jonsson.
Åkeriägaren har av Transportstyrelsen bedömts som olämplig och får inte driva företag, förklarar Tommy Jonsson. Han skulle önska att även Transportstyrelsen ingick i de myndighetssamverkande a-krimcentrumen.
– Som det är nu måste jag skicka separata anmälningar till Polisen och Transportstyrelsen.
Den makedonska chauffören är medlem i Transportarbetareförbundet och blev glad för den hjälp han fick.
– Han blev utslängd på gatan och hade ingenstans att bo. Utländska chaufförer som drabbas av oseriösa arbetsgivare skulle behöva ett skyddsnät och fångas upp som medlemmar. Problemet i dag är att de inte vet att vi, facket, finns.
– Vi skulle behöva inträdesansökningar på flera språk för att fånga upp chaufförer med andra språk, exempelvis de baltiska. De utländska förarna är duktiga på att sprida kunskaper om facket vidare.
Ordning och redaverksamheten kan bli ett nav för att fånga upp brottslig verksamhet inom åkeribranschen i landet och anmäla vidare till a-krimcentrumen.
– Men det är viktigt att samla in bevis och underlag innan vi skickar in anmälningar.
Tommy Jonsson tror att de nya a-krimcentrumen kan bli en jättebra resurs i arbetet mot organiserad brottslighet inom åkerisektorn.
– Än så länge saknar jag en struktur, men jag hoppas att vi kan arbeta upp ett fungerande arbetssätt med en särskild tipsfunktion. Återkoppling om vad som görs vore också bra.