Chaufförer får böta för veckovila i hytten
Åkeri. Två ukrainska chaufförer tog sin långa veckovila i hytten. Helsingborgs tingsrätt dömde dem för brott mot kör- och vilotiderna. Straffet är 4 000 kronor i böter.
– Nu kör vi på. Den här domen visar att vi gör rätt, säger trafikpolisen Sören Johansson i Helsingborg.
Det var han och hans team som en söndagseftermiddag i juni avslöjade de två chaufförerna. Åklagaren gick sedan på hans linje, liksom domstolen.
Men än så länge har de inte riktigt med sig svenska Transportstyrelsen på denna tolkning av EU-reglerna kring chaufförernas veckovila.
– Jag har inte sett domen än, säger Hans Eriksson, utredare på myndigheten.
Han hänvisar ändå till att det juridiska läget är fortsatt oklart i Sverige. Och att frågan om veckovila är en sak som har lyfts fram i EU:s pågående förhandlingar om lagarna inom transportsektorn, unionens gigantiska vägpaket.
I dagens EU-förordning står det varken att det är tillåtet eller förbjudet att ha den normala (minst 45 timmar långa) veckovilan i hytten. Däremot framgår det tydligt att det är tillåtet att ha sin dygnsvila eller den reducerade (kortare) veckovilan där. Öppet för tolkning, alltså.
Flera länder har dock gjort det tydligt i sina egna lagar att den långa veckovilan inte får förekomma i hytten.
Och i Sverige har domen mot de två ukrainska chaufförerna nu vunnit laga kraft. Helsingborgs tingsrätt har läst EU:s förordning och skriver: ”Med hänsyn till hur förordningstexten är formulerad utesluter det enligt tingsrätten möjligheten att ta en normal veckovila i ett fordon.”
– Vi tog dem på bar gärning i slutet av deras långa veckovila, säger trafikpolisen Sören Johansson.
I domen framgår att den ena chauffören erkänner. Den andra ändrade sig under rättsprocessens gång och hävdar att han bara hade tillbringat 24 timmar i hytten. Men domstolen konstaterar att urskrifterna från färdskrivaren bevisar att hans nya uppgifter inte stämmer.
Båda chaufförerna döms till 4 000 kronor i böter för brott mot förordningen om kör- och vilotider.
– Än så länge har vi bara ingripit mot de här två. Men nu fortsätter vi i avvaktan på EU:s besked, säger Sören Johansson.