Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg
Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.
Räknat i antalet dagar har papporna i Sverige tagit ut 69 föräldradagar när barnet fyller två år. Mammorna har stannat hemma i 276 dagar.
Män med chaufförsjobb och i bevakningsbranschen har tagit ut färre dagar än så, medan kvinnor i båda yrkesgrupperna har tagit fler än snittet.
Men vad spelar det för roll, Joa Bergold, utredare på LO med jämställdhet som specialområde?
– Om kvinnor tar den största delen av föräldraledighet och vabbdagar påverkas deras villkor på arbetsmarknaden och hur mycket de får i pension. Men om män tar ut fler dagar blir de förebilder som kan ändra attityder på arbetsplatsen och i arbetsorganisationen.
Hon berättar att män och kvinnor på den svenska arbetsmarknaden långsamt, långsamt närmar sig varandra när det gäller att dela på omsorgen om de små barnen.
Men hon är inte så förvånad över att chaufförer och bevakningspersonal släpar efter. Tre faktorer spelar in:
– Statistiken visar att föräldrar delar mer lika ju högre inkomst de har. Samma sak med utbildning, akademiker delar mer lika. Och samtidigt är det fler som delar på dagarna i könsblandade yrken.
Hon pekar på att många yrken inom LO är könsuppdelade, och att normen på jobbet styr hur mycket personer väljer att vara hemma med sina små barn.
– I vård och omsorg och andra kvinnodominerade jobb tar även männen ut fler dagar än genomsnittet. Männen i mansdominerade jobb tar färre, medan kvinnorna följer könsnormen där och stannar hemma med barnen.
Har du då något tips för ökad jämställdhet till kvinnor med chaufförsjobb?
– Jag vill hellre ge tipset till männen: Var hemma mer med dina barn! Och tänk på möjligheten att dela upp dagarna, någon kan ta ett par dagar i veckan och den andra föräldern resten.