Chaufförer saknar plogning och saltning
Vägtrafik. E4:an norr om Hudiksvall stängdes av under natten och morgontimmarna. Tre lastbilar och flera personbilar var inblandade i olyckan som stoppade all trafik. I Sundsvall kommer bussarna inte fram på grund av ishalka. På Bergsjövägen vid Hudiksvall har flera olyckor inträffat de senaste dagarna.
– Vars är plogbilarna? E4 mellan Umeå och Gävle är som ett skämt i vinter, säger Fredrik Öberg, som stadigt kör mellan Umeå och Västerås.
Han ser nattens olycka vid Vattrång, söder om Harmånge, som en följd av dålig vinterväghållning på just E4:an. Visst är det en dålig backe och kurva just där, medger han. Men tillägger att det inte sker några olyckor där på sommaren.
Statliga Trafikverket är ansvarigt för halkbekämpningen på de stora vägarna, och lägger ut uppdraget på olika entreprenörer.
– Vi har egentligen sett att det fungerar som det brukar hittills i vinter, säger Veronika Gustafsson på Trafikverkets pressjour.
Hon uppmanar yrkesförare och andra som inte är nöjda med vinterväghållningen på de större vägarna att så fort det händer ringa till myndighetens kundtjänst. Där ska tjänstemännen ta kontakt med den entreprenör som har uppdraget.
Det har chauffören Fredrik Öberg gjort några gånger:
– Senast undrade jag var sandbilen var … och fick svaret att den hade kört i diket. Men det var inte på E4:an utan en mindre väg som var som en skridskobana, så det kan jag förstå.
För att få en bredare bild frågade Transportarbetaren i går yrkesförare hur vinterväghållningen har fungerat hittills i vinter. Svaren – och kritiken – rasade in via flera Facebookgrupper:
- Förjävligt måste jag säga! De som kör salt- och plogbil borde få ha mer valmöjligheter att avgöra hur mycket salt/lake de ska lägga i stället för att Svevia ska sitta och kolla och bli förbannade om de lägger minsta gram för mycket salt, enligt vad de anser att det behövs på det området, rasar Evelina Svensson, chaufför i Kalmartrakten.
- I Uppland och norra Roslagen har vinterväghållningen varit under all kritik. Extrem ishalka var och varannan morgon, och halkbekämpningen blir utringd på tok för sent, skriver timmerbilschauffören Johan Lundborg Drotz.
- Det är till och med bättre vinterväghållning hemma på grusvägen än vad det oftast är på E4:an. Efter knappt två centimeter är plogbilen redan ute, men på E4:an börjar man i värsta fall se efter tio till femton centimeter, berättar Robert Åhlin.
- I Jämtland blir vinterväghållningen tydligt sämre. Man saltar delar av E14/E45 samt riksväg 87, men plogar inte bort modden. Kör man till exempel Bräcke–Östersund (knappt 7 mil) är det saltmodd, bra väglag och snöhalka på samma sträcka, enligt Lasse Artoft i Bräcke.
- På 55:an mellan Enköping-Uppsala var det blixthalka. Minsta lilla gas och det spann, och gick sidledes upp för backen. Men inne i Uppsala möttes jag av små sand- och saltbilar som var på väg till alla trottoarer i Boländerna, skriver Thea Nilsson.
- Motorvägen mellan Borås och Göteborg är oftast oplogad men kanske möjligtvis saltad i högerfilen. Jag har fått uppfattningen att man är extremt dålig på att halkbekämpa på morgonen. Har sett fler saltbilar på eftermiddagen men det gör ju att om det snöar/ regnar på natten kan det ju vara halt nästa morgon igen, berättar Christine Hafvsörn.
- Vi yrkeschaufförer får rådet att köra försiktigare, men inte tusan får en byggare rådet att jobba försiktigare för att till exempel skyddsräcke saknas, skriver Marika Modig, chaufför i Småland. Hon rapporterar om moddiga och oplogade vägar i sina trakter.
I några kommentarer berömdes dock den lokala snö- och halkbekämpningen. ”Plog/saltbilarna som jobbar är duktiga och släpper fram när det finns möjlighet och beroende på väglaget”, skriver Ulla Persson som kör mellan Mora och Örebro två gånger i veckan.