Chaufförer ska få verktyg att bekämpa sexhandel
Brott. På onsdag lanseras ett nytt digitalt verktyg för att chaufförer ska kunna jobba mot trafficking och människohandel. Bakom står länsstyrelse, polis och åkeriföretag i Värmland. – Vi ska inte vara ett land där människor utsätts för prostitution eller människohandel. Att köpa människor är inte förenligt med mänskliga rättigheter, säger Isabel Persson på Länsstyrelsen i Värmland.
Det var faktiskt ett möte mellan Sveriges Åkeriföretag (SÅ) och Transport för ett par år sedan som fick bollen i rullning, berättar Thomas Botström, regionalchef för SÅ i Värmland. Han fick via facket reda på att det finns ljusskygg verksamhet på rastplatser. Informationen fördes vidare till landshövdingen i Värmland.
En första konferens i ämnet hölls hösten 2016. Den 7 februari tas nästa steg. Då lanseras ett digitalt verktyg för åkerier. Främst är målet att jobba mot sexhandel, men andra typer av brott ska också förebyggas.
– Våra chaufförer är ute dygnet runt, vissa som sopkörare, är på samma plats varje dag. De kan upptäcka om det är en bil som cirkulerar, säger Botström och fortsätter:
– Hur stort det blir vet vi inte, vi ska sprida det i våra led så bra det går.
Är ert jobb att få med åkerierna på tåget?
– Vi hade ett tillfälle i december när vi presenterade det för länets lastbilscentraler, sen har det inte gått ut bredare. Men vi ska försöka få ut det till så många som möjligt. Primärt gäller det större arbetsgivare och inte enbilsåkarna, men vi har så klart inget emot att ha med dem heller.
Isabel Persson jobbar med kvinnofridsfrågor på Länsstyrelsen i Värmland. Exakt vad verktyget innehåller eller hur det fungerar vill hon inte avslöja förrän onsdag. Men det går att använda på mobilen och datorn, och Persson tror att det kan vara till hjälp i det kontinuerliga arbetet mot sexhandel.
– Vi kommer i första hand sprida det genom åkeriföretagen. Men förhoppningen är att det sprids till andra yrkesgrupper också, säger hon.
Finns det någon bild av hur vanligt sexhandel är vid vägarna?
– Det finns ingen statistik alls. Det här är en typ av brott man vill osynliggöra. Sex- och människohandel är ofta förenat med vapen- och narkotikabrott. Stora pengar som inte vill synas, säger Persson.
Varför är det viktigt att åkerier och chaufförer hjälper till i arbete mot människohandeln?
– Vi ska inte vara ett land där människor utsätts för prostitution eller människohandel. Att köpa människor är inte förenligt med mänskliga rättigheter, säger Isabel Persson.