Chaufförer utan lön på taxiföretag i Skåne
Färdtjänst. Ringduve taxi i Skåne har miljonskulder till Skatteverket och sina anställda. I slutet av förra veckan begärdes företaget i rekonstruktion. – Vi fick ingen lön men är tvungna att jobba vidare. Nu måste jag skramla pengar för att betala mat till familjen, säger en chaufför.
Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag med ekonomiska problem. Lone Olsson är ombudsman med ansvar för taxi och färdtjänst i Malmö. Hon berättar att förarna först fick veta om att företaget är i rekonstruktion genom ett meddelande i bilen.
Det är upp till ett par hundra förare som berörs. Till största del kör företaget för Skånetrafiken, som underleverantör till Kristianstads taxi.
Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om rekonstruktionen. De berättade att förarna stod utan lön den 25 och helt plötsligt slutade bensinkorten att fungera.
Transportarbetaren har varit i kontakt med en förare som har valt att vara anonym. Hen säger att när bensinen tog slut var det bara att betala från egen ficka.
– Jag fick lägga ut pengar när jag tankade men fick tillbaka när jag kom tillbaka till jobbet, säger chauffören som säger att korten åter fungerar.
Föraren har inte fått lön och är rädd för att det kan dörja länge innan pengar kommer till kontot.
– Vi har just kommit hem från semester med tomma fickor. Man måste låna pengar för att överleva. Det är inte klokt, säger chauffören.
Föraren frågar sig varför företaget inte begärde rekonstruktion tidigare.
– Pengar kommer inte bara från himmelen, de vet att det inte har pengar. Så varför inte sätta i gång rekonstruktion tidigare så att vi får lön i tid.
Lone Olsson berättar att företaget inte betalt in skatt på några månader. Hon har varit i kontakt med ett 20-tal anställda som är oroliga för hur de ska klara ekonomin.
– Jag har försökt komma i kontakt med advokaten som ska sköta rekonstruktionen. Men än har jag inte hört något från dem, säger hon.
Lone Olsson hoppas att det ska gå fort att få ut pengar från den statliga lönegarantin.
– När man har dålig lön sedan innan är det inte lätt att klara sig när dagarna går och inga pengar ramlar in på kontot.
Transportarbetaren har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Skåne. En ansökan om lönegaranti ska ha kommit in och är just nu inne för diarieföring. Länsstyrelsen vill inte säga när pengarna ska betalas ut men att rent generellt kan större ärenden ta några veckor. Ett företag med ett par hundra anställda är förmodligen att betrakta som ett större ärende.
Anställda som inte får sin lön har rätt att vägra arbeta och gå i löneblockad, men än så länge fortsätter chaufförerna att transportera sjuka och skolbarn.