Chock när tidningsbud sägs upp på VTD
Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.
Tidningsbudens arbeten försvinner den sista juni när Bohusläningen, efter nästan 150 år, inte längre ges ut och distribueras i pappersformat. Vid VTD:s filial i Stenungsund upphör utdelningen i april.
Drastiska nedskärningar
Buden har tidigare drabbats av drastiska nedskärningar, då Strömstads Tidning upphörde som papperstidning hösten 2023 och Bohusläningen gick ner till tredagarsutgivning. Ändå kom beskedet som en chock, berättar Daniel Hilmér. Han är tidningsbud, ordförande och förhandlingsombud på Transports avdelning 55 i Uddevalla.
– Vi visste ju att det skulle hända någon gång, men så sent som i december 2024 genomgick vi en stor omorganisation vid bägge filialerna i Bohuslän och Stenungsund och tidningsbuden höll på att lära sig de nya turerna. Sedan dröjde det bara några veckor innan varslen om uppsägningar av alla buden kom, säger han.
– Chocken var: Varför sa ni inte det här tidigare? I Stenungsund höll VTD på att anställa folk, den senaste anställdes för sex dagar sedan. Sedan förstår jag att VTD inte har insyn i allt som mediebolaget Stampen gör, men Stampen kunde ju för sjutton ha hört av sig tidigare! Då kunde VTD ha struntat i omläggningen och gjort allting på en gång. Fast det hjälper ju inte att bli förbannad nu.
Dyr distribution
Som skäl till nedläggningen säger chefredaktör Sandra Bygdén Shameh på Bohusläningen till SVT Nyheter Väst att det blir för dyrt att köra ut papperstidningen med färre prenumeranter. Nyheterna kommer i stället att finnas på tidningens digitala plattformar. Under Stampens succesisva övergång till digital utgivning har bolaget också hänvisat till kraftigt ökade kostnader för papper och en vikande annonsmarknad.
Den sista juni ska filialerna i Bohuslän och Stenungsund vara nedstängda, berättar Daniel Hilmér.
– Sedan får vi se om det sker i etapper eller hur VTD bestämmer att det ska gå till.
Distributörerna fick informationen vid samtidiga personalmöten i Uddevalla och Stenungsund före tidningsutbärningen natten mellan den 20 och 21 januari. Daniel Hilmér har besökt buden på bägge orterna.
Hur reagerade de?
– Det värsta var att hela filialerna skulle stängas ner. Det var rätt chockartat och blev ganska tyst. Sedan kom en del tankar som att ”man känner sig väldigt motiverad att ge sig ut och jobba nu. Och hur ska folk få sina paket?” Men tidningsbud är som de är, plikttrogna, så de packade sina tidningar och paket gav sig i väg.
Uppföljande möten
Arbetsgivare och fack kommer nu att ha uppföljande möten med de varslade distributörerna.
– Människor är ju olika, en del reagerar snabbt medan det tar längre tid för andra. Vi får försöka ha ett öga på dem och ska försöka få med företagshälsovården.
– Att gå in på Arbetsförmedlingen när du fyllt 63 år och söka jobb är ju ingen fest, men vi kommer att stötta buden när det gäller exempelvis omställningsstöd (TSL) till annat jobb eller studier, a-kassa och Arbetsförmedling, säger Daniel Hilmér.
In i det sista hade han och distributörerna hoppats att utbärningen av paket skulle rädda jobben när antalet prenumeranter stadigt minskar.
– Tanken var att paketen skulle väga upp prenumeranttappet, men det är tydligen väldigt dålig lönsamhet på paketutbärning.
Daniel Hilmér ser tillbaka på en sviktande bransch med allt tätare omorganisationer och omläggningar av turer för buden.
– Folk har hela tiden fått nya anställningsförhållanden. Ibland har arbetstiden gått upp och ibland ner. Men för de anställda är det inte bara en siffra, det är deras ekonomi! Det här blir en dyster vecka. Min uppmaning till tidningsbuden är: Har du något annat så sluta. I det här läget måste man tänka på sig själv.