Christopher Pihl: Samma löneskillnader nu som på 1500-talet

Att de låga lönerna är ungefär samma för män som för kvinnor är ingen nyhet. Inte heller att löneskillnaderna ökar ju högre upp i hierarkin ett jobb är. Historieforskaren Christopher Pihl har bevis för att det såg likadant ut redan på 1500-talet.

Bland snirkliga handskrifter på inscannade, halvt millenniegamla, pappersark har Christopher Pihl, filosofie doktor i historia, försökt kartlägga, utläsa och förstå hur uppdelningen mellan manliga och kvinnliga arbeten såg ut på 1500-talet.

Materialet, som är grunden till Christophers doktorsavhandling, kommer från den svenska staten, kronan.

Kronan expanderade kraftigt under 1500-talet och tusentals människor anställdes för att sköta gårdarna runt om i landet.

För att ha kontroll på alla började man med detaljerad bokföring, något som inte funnits tidigare. Registren och uppgifterna är det äldsta material som finns tillgängligt att studera.

Christopher Pihl har bland annat tittat på vilken betydelse arbetet hade och hur lönerna skiljde sig mellan män och kvinnor.

– Det är vanligt inom historia att studera staten, men det är ofta en avsaknad av könsaspekten, säger han.

Vid tidigare forskning har fokus legat på jordens betydelse för makt och försörjning men Christopher menar att man då missar viktiga delar.

– Lönearbete var en viktig inkomstkälla för en stor del av befolkningen och en källa till medel att köpa jord för. I det dåtida samhället la man stor vikt vid arbete och en individs flit i bedömningen av människor.

Att jobba för en arbetsgivare och få lön blev allt vanligare under den här perioden, något som har varat sedan dess och som format samhället i övrigt. Det gör det både viktigt och intressant att studera hur arbetet organiserades och värderades, menar Christopher.

– Ett långt tidsperspektiv på jobbande kan vara betydelsefullt för förståelsen av arbetet i dag och hur man kan förändra det. Till exempel ett yrkes könskodning
eller värdering, säger Christopher.

– Om kvinnor under de senaste 500 åren har tjänat hälften eller två tredjedelar av mäns löner kan man dra slutsatsen att det krävs mycket genomgripande förändringar för att bryta det mönstret.

De flesta som arbetade ute på gårdarna, från pigor och drängar till sadelmakare och bagerskor var årsanställda och fick mat och husrum som lön.

Men eftersom det under 1500-talets slut var ekonomisk kris i Sverige, med hög inflation, hade kronan dåligt med resurser. Värdet på maten motsvarade därför en stor del av lönen, omkring 70–80 procent.

Trots att de anställda inte alltid fick kontanter, och kunde lägga undan pengar, räknades kronan som en jämförelsevis stabil arbetsgivare eftersom det fanns mat och husrum.

Hur hög lönen skulle vara beslutades centralt och går att följa upp genom kronans löneregister.

– Kronans material är väldigt detaljerat, man kan se hur varje korv tillverkades, säger Christopher, som har gått igenom bokföring från 15 gårdar under cirka 60 år.

– Risken är att man fastnar i detaljer när man sitter och går igenom allt.

Han berättar om att han till exempel hittat en notis bland informationen om skattebetalarnas dagsverken. På ett ställe fanns en anteckning om en kvinna som under dagsverket födde barn. Enligt uppgifterna blev hon kvar på gården i tre dagar för att återhämta sig.

Anledningen till att det står med är att hon var tvungen att äta och innebar en kostnad för gården under den här tiden.

– Men det visar att kvinnor, även höggravida, var med och arbetade och gjorde dagsverke, konstaterar Christopher.

Den generella bilden av att kvinnor skulle vara i hemmet menar Christopher Pihl annars vara ett senare ideal, från 1800-talet.

– På 1500- och 1600-talet sågs det inte som något fel att kvinnor arbetade. Det var snarare betydelsefullt och viktigt att kvinnan också skulle bidra. Och det stärkte sannolikt kvinnans position i hushållet, säger han.

Oavsett vilka teorier som har funnits tidigare om kvinnors sysslor finns det inga bevis för en syn på att kvinnorna skulle vara hemma.

– Jag kan inte se hur man värderade det, men jag kan se att de hade arbete, säger han.

Christopher Pihl menar att det går att dra svaga paralleller till dagens utvecklingsländer.

– I Indien till exempel. Där får kvinnan en starkare position i hushållet om hon får ett arbete utanför hemmet. Problemet är att jag inte kan gå in och studera hushållen från 1500-talet ytterligare, som man kan göra med hushållen i Indien.

Inte bara inställningen till arbete, utan även lönerna, var lika för män och kvinnor.

Lika låga.

Trots detta vill Christopher inte kalla det för ett jämställt samhälle.

– Det var inte jämställt, men annorlunda jämfört med senare perioder när kvinnan skulle vara hemma och vara passiv.

På kronans gårdar fanns också flera höga kvinnopositioner.

Högst var fataburshustrun, med stort ansvar och stor ekonomisk betydelse för gårdarna och kronan.

– Vissa av de här kvinnorna var gifta. Man hade kunnat tro att hon förväntades vara gift med fogden, som var den motsvarande manliga positionen, men det finns flera exempel på att de inte var gifta med varandra utan med andra.

Det var alltså viktigare att man var gift än vem man var gift med.

– Det skapade status och visade att man var vuxen. Det var bland annat viktigt att vara gift för att kunna göra karriär.

Åtminstone till viss del, eftersom alla högre ämbeten var reserverade för män.

Och då som nu ökar löneskillnaderna högre upp i hierarkin. Om alla mäns löner i slutet av 1500-talet slås ihop i en klump, och alla kvinnors löner blir en klumpsumma, så motsvarar kvinnornas lön som mest tre fjärdedelar av männens.

När tiden gick och gårdarna växte ökade också kraven på specialkunskaper inom olika områden.

Arbetsuppgifter som tidigare varit allmänna kunskaper blev mer yrkesspecifika. Samtidigt blev de mer manliga.

– Eftersom kronan ville stärka sin position och förbättra produktionen tog man in utländsk expertis.

– Jag har bland annat tittat på produktionen av textil och öl, arbeten som dittills skötts av kvinnor. På kontinenten fanns redan synsättet att vävare och bryggare var manliga yrken. Därför skickade man inte dit kvinnor som redan kunde en del om till exempel vävning, utan män som skulle lära sig och bli mästare, berättar Christopher Pihl.

Kvinnosysslorna handlade om att städa, tvätta, hålla på med smådjur. Ofta var det som ett paket av sysslor medan männen ofta hade mer specialiserade arbeten.

– Kvinnor var mer kvar i det allmänna, som i stort i samhället. Det finns andra forskare som har studerat hur arbeten byter könskod i nutid, och jag tycker mig kunna se en sådan händelse här. När ett arbete specialiseras blir det mer manligt, säger Christopher.

I dag är den allmänna strävan att arbetsmarknaden ska bli mer jämställd. I många yrken som tidigare varit mans- eller kvinnodominerade arbetar man aktivt för att få en bättre balans mellan män och kvinnor.

– Men det vi kan se i dag är en ”femininisering” av många arbeten. Lärare till exempel, där lönen blir lägre när det blir fler kvinnor i yrket.

På 1500-talet var det mer fråga om en ”maskulinisering”, när arbeten som tidigare varit allmänna blev mer specialiserade. Eftersom det var männen som fick specialistkompetensen och mästaryrkena började de också att dra ifrån lönemässigt.

Att de lågbetalda i botten, både män och kvinnor, hade mer jämställda löner kan i det perspektivet ses som en klen tröst.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!