Civilminister Ardalan Shekarabi i samtal med taxichauffören Coskun Sen.
Close
Civilminister Ardalan Shekarabi i samtal med taxichauffören Coskun Sen.
Close

Civilministern kampanjar för schysta villkor

En lagändring behövs för att få slut på lönedumpningen inom färdtjänsten. En lag som regeringen ska fortsätta kämpa för trots att SD kan fälla förslaget i riksdagen. Det var civilminister Ardalan Shekarabis budskap när han träffade taxichaufförer på Arlanda tidigt i morse.

– Vi står fast vid att det här behövs. Och man behöver inte diskutera många minuter med taxichaufförerna för att konstatera att det här är nödvändig lagstiftning.

Ardalan Shekarabi (S) har sedan han blev civilminister för två år sedan drivit frågan om schysta villkor vid upphandlingar. I vinter var det tänkt att en lagändring skulle bli verklighet. Enligt förslaget, som regeringen redan har presenterat, ska myndigheter som köper tjänster ställa krav på kollektivavtalsenliga löner, arbetstider och semestrar.

– Det här är ju en jätteviktig fråga för att vi ska få schysta villkor på svensk arbetsmarknad. Det lägsta man kan förvänta sig av våra politiker är att våra skattepengar inte används till social dumpning, säger Ardalan Shekarabi.

Allt var klart för att lagen skulle röstas igenom i riksdagen den 30 november. Men så plötsligt bytte Sverigedemokraterna fot och som det ser ut nu saknar regeringen den majoritet som krävs för att göra verklighet av lagförslaget.

– Jimmie Åkesson stod utanför byggbodar i valrörelsen och sa att han var för förslaget. Sen träffade SD Almega och näringslivet under sommaren och fick komma in i värmen hos Anna Kinberg Batra och då var det inga problem att sälja ut svenska taxichaufförer och lastbilschaufförer. Han har lurat folk, säger Ardalan Shekarabi.

Mötet med chaufförer på ”Remoten”, den värmestuga där många taxiförare väntar på en körning från Arlanda, gav ministern vatten på sin kvarn.

– Jag pratade precis med en kille som berättade att färdtjänst är det värsta. Det är bättre att köra privat. Då får man i alla fall lite högre betalt. Det är ju helt otroligt att våra skattepengar används till att dumpa lönerna för de här människorna.

Killen i fråga heter Coskun Sen. Han kör för taxi 020 och hann prata med Ardalan Shekarabi om både Sverigedemokraterna och hur dåligt det fungerar med färdtjänsten. Fick Coskun Sen bestämma skulle alla taxiförare ha kollektivavtal, priserna på färdtjänsten skulle höjas och chaufförerna skulle få bättre utbildning. Mer än så hinner han inte säga innan det är hans tur i kön för en körning bort från flygplatsen.

– Höj, ni måste höja priset för färdtjänsten, säger han till ministern på vägen ut.

–Vi gör vad vi kan, svarar Shekarabi.

Ahmad Omara kör för en friåkare och arbetar 13 timmar en vanlig dag för att få ihop det. Han hinner också berätta om sin situation för Shekarabi. Helst skulle han vilja att det bara fanns ett taxibolag och fasta priser. Men framförallt:

– Utbilda inte fler taxichaufförer. Det finns redan för många.

På remoten vimlar det av chaufförer så här i gryningen. En bra bild av hur överetablerad taximarknaden i dag, tycker Transports Lars Mikaelsson.

– Alla de här skulle ha andra jobb egentligen, i stället för att stå här och vänta utan att få betalt.

Ministerbesöket på remoten är snart över. Men Shekarabi tar med sig förarnas historier.

– Det är viktigt att höra deras berättelser. När man pratar om färdtjänst och krav på schysta villkor kan det bli ganska teoretiskt. Men det här är riktiga människor av kött och blod som behöver jobba väldigt långa dagar och arbetsveckor för att få mat på bordet. Och det är delvis för att vi inte ställer krav på schysta villkor när vi köper färdtjänst och skolskjutsar.

– Vi ska komma ihåg att 50 procent av intäkterna i taxibranschen kommer från offentliga sektorn. Så vi har en enorm konsumentmakt som vi inte utnyttjar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Magnus Falk. Foto: John Antonsson

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.