Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.
Torsdagen den 17 oktober 2024 slöt alltså Region Värmland genom Värmlandstrafik åter avtal med ett skandalomsusat taxiföretag utan kollektivavtal som ska köra servicetrafik – färdtjänst och skolskjutsar bland annat – i fyra år med start den 1 maj 2025
Vi vet ju hur det slutade sist med indraget trafiktillstånd, vilket ledde till att Värmlandstrafik plötsligt fick avbryta kontraktet. De bolag som körde tidigare ställde upp och löste problemen från ena dagen till nästa dag.
Man går ut i media och berättar att, nu kommer vi spara 20 miljoner kronor per år i fyra år. Men man berättar inte hur dessa besparingar ska kunna ske med bibehållen kvalitét, sociala villkor, god arbetsmiljö, Fora-försäkringar och inte minst löner enligt kollektivavtalet mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) för taxiförare.
För det kommer inte gå att köra fordonen billigare, de kostar lika mycket i inköp, bränsle och underhåll oavsett om man har kollektivavtal eller inte. I stället är det återigen chaufförerna som ska ta den ekonomiska kostnaden åt Region Värmland.
Detta genom kraftigt sänkta löner och orimlig arbetstid. För med sänkta löner, behöver man arbeta långt över heltidsmåttet på antingen 166,4 timmar eller 174 timmar per månad, beroende på om man arbetar helger och röda dagar, eller om man endast arbetar vardagar. För att få samma lön som man tidigare fått med kollektivavtal kommer nu chaufförerna tvingas arbeta minst 250 timmar per månad.
Värmlands befolkning behöver ha i åtanke när man sätter sig i ett fordon som kör servicetrafik, har chauffören arbetat drygt 200 timmar redan den här månaden, hur säker är då chauffören i trafiken? Kommer vi fram till målet utan att en allvarlig olycka sker? Det kan också påverka hastigheten, då det för ekonomins skull är viktigt att komma snabbt till nästa körning, vilket kommer leda till mycket höga hastigheter på de värmländska vägarna.
En taxichaufför som kör samhällsbetalda körningar ska enligt kollektivavtalet ha månadslön på mellan 26948 kronor per månad upp till 28084 kronor per månad. I timlön blir det från 161,95 kronor/timme till 168,77 kronor/timme beroende på hur många år man har i yrket. Högsta lönen kommer efter fyra år eller mer i yrket. Till detta tillkommer tillägg för obekväm arbetstid (30,50 kronor/timme), kvalificerad obekväm arbetstid (50,99 kronor/timme) och övertidsersättning (timlön gånger 1,5).
Vi har nu fått information att det nya företaget kommer att erbjuda tre alternativ. 1: Betala en timlön på 123 kr/timme. 2: Att chaufförerna ska bli egna företagare och hyra ett fordon av arbetsgivaren för otroliga 15 000 kronor per månad! Men det stoppar inte där, för chauffören ska också betala 15 procent på inkört kapital till arbetsgivaren, plus bränsle och underhåll på fordonet. 3: Arbeta med provisionslön, alltså ackordslön! Vad blir då kvar i lön till chauffören? Det kommer sluta i ekonomisk katastrof för den enskilde chauffören!
Taxichauffören har heller inga möjligheter att påverka vilka körningar man ska ta eller avstå ifrån. Fordonet är hela tiden knutet till Värmlandstrafiks beställningscentral i Munkfors.
Så till politikerna och tjänstemännen på Region Värmland och Värmlandstrafik, avbryt upphandlingen genast och gör om och rätt! När man ska ta fram upphandlingsunderlag, ta då kontakt med aktuellt fackförbund. Vi kommer då berätta vilka löner, arbetstider, raster och mycket mer som gäller för aktuell yrkesgrupp. Då kan ni också göra en bättre upphandling, och räkna på om anbuden är rimliga eller inte. Självklart ska företagen ha kollektivavtal, när det handlar om trafik som betalas med skattemedel! Det tjänar alla på, inte minst Region Värmland.
Ronnie Persson, taxichaufför i servicetrafiken sedan 2002, och skyddsombud
Svar från Anders Wahlén, servicetrafikchef Region Värmland:
Lön, semester och arbetstid tillämpas utifrån centrala avtal
Tack för att du bryr dig om servicetrafiken i Värmland. Det gör vi också. Därför ser vi fram emot alla de positiva förändringar som kommer i samband med att vi går in i ett nytt trafikavtal. Bortsett från det du skriver, att de nya avtalen kostar Värmlands skattebetalare 20 miljoner mindre per år, kommer vi nu också att kunna ge värmlänningarna samma service dygnet runt genom att hämta hem alla bokningar och trafikledning till beställningscentralen i Munkfors.
Den upphandling du skriver om och dess tilldelning har fattats beslut om av Region Värmlands kollektivtrafiknämnd som var eniga i sitt beslut. Förvaltningsrätten har också vid två tillfällen gett Region Värmland rätt vad gäller såväl upphandling som tilldelning.
Många delar i det du skriver bygger på felaktigheter, antaganden och rykten och vi vill nu försöka bemöta dessa så gott vi kan. Vi känner en oro över att den här typen av retorik skadar hela branschen.
Det företag som tilldelats flest bilar i upphandlingen, Cab in hand, har inte den historia du beskriver. Möjligen att du har blandat ihop företag.
Kollektivavtal kan inte krävas enligt Lagen om offentlig upphandling, men i avtalet kräver Region Värmland att alla de bolag som regionen tecknar avtal med minst tillämpar villkor och lön, semester och arbetstid enligt lägsta nivåer i det centrala kollektivavtalet i branschen mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund, taxiavtalet-förare.
Cab in hand AB har som avsikt att teckna avtal och har de senaste dagarna sökt Värmlandsavdelningens ombudsman utan framgång. Cab in hand vill dock betona att även om bolaget inte har kollektivavtal idag så tillämpas villkor för lön, semester och arbetstid enligt Transports kollektivavtal. Bolaget har också avtal med Fora. Cab in hand kommer inom kort att påbörja rekryteringsarbetet i Värmland. Här kommer alla villkor och lönenivåer att framgå. Bolaget har redan införskaffat 55 fabriksnya specialfordon som är levererade till Sverige, vilket borgar för en god arbetsmiljö för förarna.
Vi vill även ägna uppmärksamhet åt påståendet att det inte går att spara 20 miljoner per år med bibehållen kvalitet, sociala villkor, god arbetsmiljö, Fora försäkringar och löner i nivå med kollektivavtal. Priserna i det nya avtalet är inte låga jämfört med övriga Sverige. Däremot har Region Värmland haft – och har – höga ersättningar till de bolag som nu utför servicetrafiken i Värmland.
Exempel från övriga Sverige, bland annat vår färdtjänst i Karlstad, visar att det går att bedriva bra servicetrafik med dessa prisnivåer. Men kanske att bolagen får en mindre vinstmarginal än idag. Vidare innebär det nya avtalet en garanterad ersättning per timme (+200 kronor) för direktstyrda fordon, vilket är nytt och det som Cab in hand har avtal för.
När beställningscentralen tar över trafikledningen även nattetid kommer, som du skriver, inte längre taxibolagen att göra detta. Detta innebär att våra system kan planera in rast (exempelvis lunch) om trafikbolaget så önskar för samtliga förare, vilket vi tror snarare kommer att förbättra arbetsmiljön.
Anders Wahlén, servicetrafikchef, Region Värmland
Replik till Anders Wahlén från Ronnie Persson:
Ja, det var Cab in Hand som jag syftade på, och jag har inte blandat ihop något. Jag fick i fredags eftermiddag reda på att de försökt nå vår ombudsman, alltså efter att min insändare skickats in till NWT.
Jag är den förste att verkligen hoppas att jag har fel angående den information jag fått om vilka löner och övriga villkor, med att bli underentreprenörer eller provisionslöner, som det sagts att de vill använda.
För är det så, att de avser att teckna kollektivavtal med Transport, så innebär det ju att alla chaufförer som de behöver anställa får behålla rätten till månadslön och tilläggen för obekväm arbetstid, kvalificerad obekväm arbetstid samt övertidsersättning helt enligt kollektivavtalet. Givetvis även semesterersättning och övrigt som ingår i kollektivavtalet för taxiförare.
Anders Wahlén och övriga Värmlandstrafik vet att jag i åratal försökt få till det här med ordentliga raster för lunch och toalettbesök för Värmlands taxichaufförer inom servicetrafiken. Därför glädjer det mig att man nu ska införa ett nytt trafikplaneringssystem, där man dessutom äntligen kan planera in chaufförernas raster enligt kollektivavtal och lagar.
Vill dock påpeka att raster ska tas på lämpliga ställen, med möjlighet till att värma medhavd mat och kunna uträtta sina eventuella toalettbesök.
För om ovanstående blir verklighet, med att Cab in Hand tecknar kollektivavtal med Transport (som givetvis ska följas också), och att Värmlandstrafiks nya trafikplaneringssystem med trafikledning dygnet runt fungerar, som dessutom ska ge chaufförerna raster efter ordning, ser jag inga problem med bytet av entreprenörer.
För vi, chaufförerna, är det viktigaste verktyget ni har, för att servicetrafiken ska fungera bra för Värmlands kunder som dagligen behöver åka färdtjänst och sjukresor med mera. Mår vi bra och har bra arbetsmiljö, så kommer vi också leverera en trygg, lugn och säker resa för våra kunder!
Väl mött i trafiken, Värmland!
Med vänliga hälsningar
Ronnie Persson, taxichaufför i servicetrafiken sedan 2002, och skyddsombud