Dags att uppmärksamma Tjänstepensionens dag

Pension. På söndag är det Tjänstepensionens dag. Och det är hög tid att den får uppmärksamhet. Många som börjar på nytt jobb tar inte upp frågan. Inte ens två av tio pratar om pensionen vid en anställningsintervju.

Tjänstepensionen utgör allt större del av hur mycket du faktiskt får i pension den dagen arbetslivet är över. Så trots att arbetsgivarens bidrag till pensionen blir allt viktigare är det knappast något som det talas om.

I alla fall är inte bra tjänstepension något som utgör lockbete vid anställningsintervjuer – knappt 18 procent av arbetsgivarna tar ens upp frågan om tjänstepension vid anställningsintervjuer. Bland arbetarna var det ännu lägre del som pratat tjänstepension inför ett nytt jobb, bara 13 procent. Det visar en ny Sifoundersökning, som gjorts på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

– Det är olyckligt att inte fler inser att tjänstepensionen är en viktig förmån i anställningen. Att prata om tjänstepensionen borde bli en naturlig del vid anställningsintervjun och även något man bör gå igenom regelbundet exempelvis vid det årliga lönesamtalet, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. I år är det ett tjugotal aktörer som står bakom temadagen, bland annat fack, arbetsgivare, pensionsförvaltare och myndigheter.

Avtalskrav

Flera av LO:s förbund har under längre tid drivit frågan om bättre pensionsvillkor, särskilt med tanke på yngre medlemmar.

I årets avtalsrörelse har LO-samordningen, där Transport ingår, som krav att villkoren för tjänstepension förbättras. Förbättringen av pensionen handlar om att arbetsgivaren ska börja betala in pengar till tjänstepensionen redan från det att den anställda är 20 år. I dag påbörjas inbetalningarna först vid 25 års ålder.

– Vi har ett ansvar för unga medlemmars framtid. Därför är jag särskilt stolt över att vi enats om den här satsningen, sa LO:s dåvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i samband med att LO-samordningen presenterade sina avtalskrav i våras.

Om arbetsgivaren har kollektivavtal ingår tjänstepension med bra villkor. Det gör stor skillnad på hur stor pensionen blir. Saknar arbetsplatsen kollektivavtal kan en del arbetsgivare ändå erbjuda tjänstepension, men det är då den anställda som själv måste välja sparande. Om det också saknas är Pensionsmyndighetens råd: förhandla. En rimlig nivå på inbetalningarna kan ligga på mellan 4 och 10 procent beroende på lönen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Karl:
    25 september, 2020

    Bra arikel, och med viktigt innehåll. Bra kommentar av Gert Christensen.
    Tyvärr påverkas ofta kollektivavtalet negativt vid offentligupphandade tjänster.

  2. Gert Christensen:
    24 september, 2020

    Läser i artikeln att Tjänstepensionen är en viktig förmån. Tycker det är lite missvisande, den betalar vi ju själv med avstått löneutrymme. Men visst borde fler ta reda på en så viktig sak när man söker jobb.
    Rent generellt är det nog så att företag som inte vill teckna kollektivavtal inte är intresserade av att betala till Tjänstepensionen. Därför är det viktigt med kollektivavtal då man i så fall omfattas per automatik. De som jobbar på företag utan kollektivavtal betalar också med avstått löneutrymme men omfattas i normalfallet inte av "förmånen" Tjänstepension. Även om det så klart finns undantag.

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.