Debatt. Bristen på kompetensförsörjning i Norrbotten och Västerbotten ökar risken för högre arbetsbelastning hos de som redan jobbar. Det blir en nedåtgående spiral som i längden gör att allt fler lämnar sina yrken och det blir ännu svårare för företagen att matcha kompetensen. Företagen behöver därför ta sitt arbetsmiljöansvar på allvar.
Transport ser i dag en expansion i Norrbotten och Västerbotten. Det är mycket välkommet. Men företagen har samtidigt svårt att rekrytera personal, oavsett bransch. Allt fler arbetssökande vill inte arbeta heltid. Samtidigt ser vi i landet att antalet varsel ökar vilket leder till fler arbetslösa.
Företagens svårigheter att matcha kompetensen har ökat risken för ökad arbetsbelastning hos de som redan arbetar. Ur ett arbetsmiljöperspektiv finns en uppenbar risk för skadlig arbetsbelastning, långtidssjukskrivningar och lång rehabilitering som följd, att tempot blir högre när färre ska göra samma jobb, men på mindre tid. Vilket ökar faran för stress och misstag i arbetet med arbetsplatsolyckor som konsekvens. Vi arbetar oss sjuka, fler av arbetskamraterna blir sjukskrivna, färre utför arbetet, mer stress och så vidare. Konsekvensen blir att det systematiska arbetsmiljöarbetet blir lidande eller upphör helt när allt handlar om brandsläckning för att få verksamheten att rulla.
För att förändra detta behöver företagen därför tänka på följande:
- Vad gör oss till en attraktiv arbetsgivare?
- Hur gör vi för att få befintlig personal att stanna kvar?
- Hur gör vi för att få personal att söka sig till oss?
Det som vi har sett och som fungerar är när företagen blivit mer flexibla kring arbetstider och anställningsformer. Det har också varit viktigt att personalen får vara med och styra sin egen tid ,och när det funnits avsatt arbetstid, för skyddsronder och facklig samverkan. Även löneökningar, olika lönetillägg, hjälp med att hitta bostäder, någon form av flyttbidrag och vidareutbildning som bekostas av företagen, har varit effektfullt för att locka till sig kompetens.
Utöver det behöver företagen få till ett hållbart och långsiktigt samarbete med staten, kommunen och regionen. Ett samarbete där man aktivt arbetar med att få loss bostäder och gör kommunen och regionen attraktiva att flytta till. Regionerna behöver även prioritera infrastruktursatsningar som ser till att människor kan flytta dit de vill och nära sina jobb.
Företagen behöver även få till ett bredare samarbete med oss på facken och de regionala skyddsombuden, så att arbetsmiljöbrister tidigt kan fångas upp.
Får vi inte till en förändring omgående och det systematiska arbetsmiljöarbetet fortsatt nedprioriteras ser Transport en stor risk för att långtidssjukskrivningarna ökar ännu mer, och att kompetensförsörjningen fortsatt blir svår i Norrbotten och Västerbotten.
En god arbetsmiljö på arbetsplatser är ett mycket bra lockbete i rekryteringen av ny personal, samtidigt som man får behålla den befintliga personalen.