Debatt. Den 25 maj är det val till EU-parlamentet. Parlamentets inflytande har med tiden ökat och man hanterar både lagstiftning och frågor om EU:s politiska inriktning. När EU-kommissionens ordförande utses har Parlamentet ett direkt avgörande. Valet har stor betydelse för EU:s arbetsrätt. Ändå deltog bara var tredje LO-medlem i det förra EU-valet!
EU:s inre marknad har fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft. Det bidrar till ökad konkurrensförmåga och ekonomisk tillväxt. Det är bra för både löntagare och företag, men rörligheten får inte ske på löntagarnas bekostnad. Det var EU-länderna tidigare överens om, men efter EU-domstolens Lavaldom har löner och arbetsvillkor blivit ett konkurrensmedel mellan företag i Europa. Det fuskas också med olika regler för rörligheten. När det till exempel gäller cabotagetrafiken utsätts åkerinäringen för en ohållbar konkurrens.
Den inre marknaden har lett till ett ökat politiskt samarbete. EU kan liknas vid en förening som Europas länder är medlemmar i för att vissa frågor inte kan lösas på egen hand. Miljöfrågan är ett bra exempel. När det mesta av luftföroreningarna kommer från andra länder kan miljön bara skyddas om man kommer överens om gemensamma utsläppsregler.
Svenskt Näringsliv vill att arbetsvillkor och löner ska vara ett medel i konkurrensen mellan företag i Europa. Åsikten delas av den höger som styr EU och Sverige. Men det går inte att bygga ett demokratiskt Europa på underbuds- och låglönekonkurrens. När man konkurrerar med sämre löner och arbetsvillkor minskar utrymmet för kollektivavtal och fackliga rättigheter.
Det blir svårt att hävda lika lön för lika arbete om villkoren bestäms av löntagarnas ursprung. Då får vi en arbetsmarknad där arbetstagare från andra länder kan diskrimineras. Därför måste konkurrensen bygga på produktivitet, kompetens, kvalitet, utvecklingsförmåga och leveranssäkerhet. Likabehandling är grunden för en sådan konkurrensneutralitet. Samtidigt underlättas köpkraft, efterfrågan och en fungerande hemmamarknad.
Efter Lavaldomen måste lagar i både EU och Sverige ändras så att arbete regleras i arbetslandets lagar och avtal. Det är en grundsten i ett solidariskt Europa som respekterar FN:s, ILO:s, Europarådets och EU:s egna krav på fackliga rättigheter! Förhandlings- och strejkrätten måste respekteras utifrån ILO:s konventioner och inte underordnas företagens ”fria” konkurrens! Därför kräver Europafacket att ett socialt protokoll tas in i EU:s fördrag. I Sverige måste den så kallade Lavallagen ändras. Då får vi ordning och reda och våra kollektivavtal bestämmer löne- och arbetsvillkor för alla som arbetar i Sverige!
Nu har vi chansen!
Här finns tydliga politiska skiljelinjer. Fackens krav att regler måste ändras i både EU och i Sverige stöds av Socialdemokrater och andra progressiva partier. Högern och arbetsgivarna menar att detta är protektionism.
Vi anser att inga nya EU-fördrag ska godkännas om vi inte får ett socialt protokoll. Men Alliansen menar att det som gällde när vi gick med i EU 1995 skulle vara protektionism i dag. De vill att arbetstagare ska få diskrimineras beroende på deras ursprung. Men likabehandling handlar inte om protektionism utan om anständighet och solidaritet!
Aldrig tidigare har så avgörande fackliga frågor stått på spel och sällan har vi haft så stor möjlighet att påverka! Vi behöver ett starkt EU när det gäller skydd för miljön och löntagarnas rättigheter. Vi måste begränsa marknadens gränslösa dominans.
I hela Europa går Socialdemokrater till val för arbete, miljö och ett socialt Europa. S-listan i Sverige har kandidater med stor erfarenhet av politiska uppdrag på olika nivåer. Flera har även en gedigen facklig bakgrund. En av dem är nummer 10, Johan Danielsson. Kryssa honom så att han tillsammans med de andra kan bidra till ett bättre Europa! Det är hög tid för en socialdemokratisk majoritet i EU-parlamentet. Din röst avgör!