Debatt

Därför är det viktigt med fackligt-politiskt engagemang

Knutna nävar
Close
Om vi inte orkar bry oss riskerar vi att förlora många av de rättigheter vi har i dag, varnar Robert Savela.
Close

Debatt. Politik. Så tråkigt! Så enformigt – och inte förstår man vad de pratar om. Almedalen och politikerveckan, supervalåret, valfläsk och fagra löften om förbättringar. Vem ska man lyssna på och vem ska man tro på? För det vet ju alla att politiker bara ljuger och lovar guld och gröna skogar, så varför bry sig? Vem orkar?

Dessvärre är det många som inte bryr sig, som inte sätter sig in i vad politikerna säger. De bryr sig inte om vad de olika partierna står för, eller vad politikernas beslut innebär för dem själva, deras familj och deras vänner.

Många struntar att rösta i EU-val, kyrkoval eller riksdagsval. Det ger de främlingsfientliga krafterna fritt spelrum. Vi har renodlade nazistiska organisationer som demonstrerar på gatorna, som är med på Almedalsveckan och fritt får framföra sin nazistiska lära.

Svenska Transportarbetareförbundet står för allas lika värde och det innebär att Transport bryr sig. Transport är redo att engagera sig även i politiken, för att föra fram medlemmarnas önskemål och synpunkter. För att värna om de rättigheter vi har i dag.

Även åkeriföretagare kommer till facket och ber om hjälp med problemen i branschen. Transport är redo att lyfta fram utvecklingen i åkerinäringen till de styrande politikerna, att driva på så att de agera för att rädda den svenska åkerinäring som vill arbeta under schysta villkor och svenskt kollektivavtal.

Om ingen bryr sig har vi snart inget åkeri som går under svenskt kollektivavtal, inga chaufförer som har det arbetsrättsliga skydd som kollektivavtalet och arbetsrätten ger i Sverige. Det är allas ansvar att delta i utformningen av vårt samhälle. Vi måste rösta och engagera oss i det som är orättvist, annars får landet de styrande som vi förtjänar.

Därför arbetar Svenska Transportarbetareförbundet aktivt med facklig-politisk samverkan, genom att lyfta våra frågor till riksdagen. I dag har vi politiska partier som vill ta bort lagen om anställningsskydd, semesterlagen, kollektivavtalen och ob-tilläggen. Och de är beredda att köra över facken för att få fram låglönejobb.

Om vi som enskilda individer eller facklig organisation inte engagerar oss i politiken riskerar vi att förlora flera av de rättigheter vi har i dag.

Vi har politiska partier som vill ha låglönejobb för vissa grupper. De vill att det ska vara tolv månaders provanställning. Eller att företag med färre än 50 anställda ska få avskeda anställda mer eller mindre godtyckligt, utan att dessa ska omfattas av det arbetsrättsliga skydd som finns.

Transportarbetareförbundets uppdrag är att värna om allas lika värde, både i samhället och på arbetsplatsen, och att i alla lägen försvara de rättigheter vi i dag har i arbetslivet. Därför är det viktigt med det facklig-politiska engagemang som förbundet arbetar med.

Det är det som gör att jag själv accepterat att bli nominerad till riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Norrbotten. Min förhoppning är bara att fler transportare väljer att engagera sig i politiken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.