Därför hyr företagen in personal

Varför hyr företag in arbetskraft när timkostnaderna blir långt högre än att anställa egen personal? Vi ställde frågan till bemanningsföretaget Lernia, arbetsgivarlägret och en stor kund, DHL.

Förbundsdirektör Henrik Bäckström på branschorganisationen Bemanningsföretagen medger att inhyrd personal blir dyrare på kort sikt, om man räknar strikt timme för timme.

Men han hävdar att kostnaden sjunker på längre sikt – om man ser till utgifter för personalavdelningar och möjligheten att öka och minska personalstyrkan efter upp- och nergångar i verksamheten. Bäckström säger:

– Får man ett uppdrag men saknar personal att utföra det får man noll kostnader, men samtidigt noll inkomster. Kundföretagen kan också bedöma att de är beredda att betala mer för att verkligen få den kompetens de efterfrågar.

Lars Strömberg är vd på bemanningsföretaget Lernia, som förser industri- och logistikföretag med personal. Han uppskattar att en inhyrd arbetare kostar företagen 25–30 procent mer än en anställd i rak timpenning. Kostnaden kan variera beroende på hur lång perioden är.

Martin Hagstedt är platschef på DHL Supply Chain i Rosersbergs industriområde i Stockholm. Företaget har 80 fast anställda terminalarbetare och brukar ta in någonstans mellan 20 och 50 inhyrda, beroende på säsong.

– Arbetsmängden skiftar mellan månader, veckor och dagar. Oftast har vi några inhyrda konsulter, men under sommaren klarar vi oss med våra anställda. Kunderna kräver att vi ska kunna hantera deras volymsvängningar.

När DHL får mindre att göra kan företaget inte stå med samma personalstyrka och vid toppar kan man inte utgå ifrån att de anställda kan jobba över, resonerar Hagstedt.

Fler fördelar med inhyrning är, enligt de tre tillfrågade:

• Ett sätt att möta hårdare internationell konkurrens. “Alla jagar tid och har kortare och kortare framförhållning. Order och leveranser, allt ska göras under mindre tid. Fixar du inte uppdraget, står någon annan på tur att ta över”.

• Experthjälp vid rekrytering. Snabbare och lättare att få rätt kompetens. Möjlighet att testa personal och anställa inhyrda som man är nöjd med. Man slipper kostnader för felrekryteringar.

• Uthyrningsbolaget bekostar långtidssjukskrivningar, rehabilitering och arbetskläder.

• Får hjälp att organisera och effektivisera verksamheten.

• Billigare att ta inhyrd än visstidsanställd personal.

• Köper sig besvärsfrihet. Det tar tid och engagemang att ta in och göra sig av med egna anställda. Mindre egna personalavdelningar krävs.

• Bemanningsföretag är bättre än Arbetsförmedlingen på att matcha jobb med anställda.

Att inhyrd arbetskraft skulle jobba hårdare än egna anställda avvisar samtliga tillfrågade. De poängterar att bemanningsanställda ska avlönas enligt kollektivavtalet, Bemanningsavtalet, och vara fast anställda. ”Trygg, rätt avlönad personal gör ett bättre jobb än otrygg”.

DHL:s platschef liksom Lernias vd betonar att kundföretagen vill ha nära, långsiktiga samarbeten med enskilda uthyrningsföretag. Att ta in oseriösa bemanningsföretag äventyrar deras varumärken och kundkontakter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.